Djeca sa Kosmeta srećna u Srpskoj

Za najbolje učenike sa Kosova i Metohije, koji borave u Srpskoj u okviru programa Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske, danas je organizovan prijem u Vladi Srpske. Održana je i ceremonija zvaničnog bratimljenja pet osnovnih škola iz Srpske sa isto toliko škola sa Kosmeta.

Republika Srpska 22.06.2017 | 22:10
Djeca sa Kosmeta srećna u Srpskoj
Šestu godinu za redom Odbor Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosmetu, organizuje prijem srpske djeca sa Kosova i Metohije. Ove godine Srpska je ugostila 650 djece iz višečlanih porodica sa Kosmeta.

"Mi smo htjeli da djeci pružimo sedam dana slobode, koje na Kosmetu nemaju od svoga rođenja, da ih uputimo na slobodu RS i da upoznaju nove prijatelje, steknu drugarstva i da ponesu lijepe uspomene iz RS na Kosmet", rekao je predsjednik Odbora RS za pomoć Srbima na Kosmetu Milorad Arlov.

Resorni ministar Dane Malešević poručuje da je veliki ponos i radost ugostiti djecu sa Kosova i pomoći im da stvore prijateljstva za čitav život. Na ovaj način, kaže, Republika Srpska daje podršku djeci sa Kosmeta ali i svim srbima koji žive na tom području.

"Možemo biti ponosni na učenike i roditelje koji godinama prihvataju djecu sa Kosmeta. Sedam dana su oni njihova briga kao da su njihova djeca i da nastavimo tradiciju sa pozitivnim efektima i uspostavljanje saradnje naroda sa Kosmeta i Republike Srpske", ističe ministar Malešević.

Većina djece sa Kosova prvi put je u Republici Srpskoj. Kažu da su oduševljeni i da jedva čekaju ponovo da dođu i druže se sa drugarima koje su ovde stekli.

Trenutna situacija na Kosmetu je kažu za sad normalna, ali zajednička želja im je da imaju više slobode.

Ovo je ponosan i svečan dan, ovo je zalog za budućnost naše djece i stvaranje veza koje su neraskidive za čitav život, pručuju iz kancelarije za Kosmet u Vladi Srbije.

"To je ono na šta smo najviše ponosni, da djeca iz Banjaluke iz Subotice, Beograda ili bilo kog dijela se osjete kao jedno jer jedno i jesu i da im mi pomognemo da budu dobri đaci, ljudi i bratski i srdačno sarađuju na korist naše zajednice u čitavom regionu", poručio je zamjenik direktora Kancelarije za Kosmet u Vladi Srbije Dušan Kozarev.

Najbolji učenici sa Kosova i Metohije borave u Republici Srpskoj od 17. do 24. juna pod pokroviteljstvom predsjednika Republike i predsjednika Vlade Republike Srpske, u saradnji sa brojnim opštinama i osnovnim školama.

(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

nnn

23.06.2017 05:47

Svaka cast Predsjedniku Republike Srpske koji je organizovao ovu akciju i svesrdno je podrzava!

ODGOVORITE
Name

pantelija

23.06.2017 07:38

Председник Републике Српске им је обећао да ће најмање сто аутобуса из Републике Српске доћи на митинг у шта су представници Срба са Косова и Метохије поверовали. Милорад Додик их је обмануо јер из Републике Српске на тај протест нико није дошао а преко ноћи је и Милорад Додик променио став и подржао Бриселски споразум.

ODGOVORITE
Name

Mila

23.06.2017 08:25

Od srca podržavam svaki vid pomoći našoj braći sa Kosova. Ne podržavam da se djeca sa Kosova koriste u reklamne svrhe. Dovedi djecu, ugosti pomozi, uključi sve koji su u mogućnosti da pomognu ali nemoj od djece tražiti da ti daju izjave i ne slikaj se sa njima da bi se promovisao "kao brižna duša". Druga stvar, da li djeca koja ne spadaju u grupu naboljih ne zaslužuju 7 dana slobode?

ODGOVORITE