Video, Na današnji dan - Božja ruka!

„Argentina ima veći posed lopte i na ovom meču, ali kada će postići gol? Idemo, momci! Batista, Batista do Enrikea, pa Olartikoečea. Lopta dolazi do Maradone, mogao je da doda do Enrikea, ali on ide sam, ide, ide, prolazi pored trojice Engleza, neverovatno, Valdano. . . Visoka lopta. . . Ali Maradona ulazi u šesnaesterac, skače. Ruka! Ne! Gooooooooooooollllll!

Fudbal 22.06.2017 | 21:30
Video, Na današnji dan - Božja ruka!
U argentinskom jeziku postoji jedna krilatica – sada je to već i fraza – koja na najbolji način opisuje taj narod i njegov način života. Nešto slično „srpskom inatu“. Oni kažu viveza criolla („maternje lukavstvo“) i toga se drže kao pijani plota. Kada strancima treba da objasne šta to zapravo znači, Argentinci ih uglavnom podsete na gol Dijega Armanda Maradone Engleskoj, na Mundijalu u Meksiku 1986. Ne onaj drugi, već prvi naravno...

Ta čuvena četvrtfinalna utakmice Svetskog prvenstva na Asteka stadionu u Gradu Meksiku odigrana je na današnji dan.

Rane posle poraza na Malvinskim ostrvima (Foklandi po Britancima), kada su vojni brodovi i avioni Ujedinjenog Kraljevstva demolirali i do nogu potukli armiju generalaGalitijerija, i dalje su žestoko pekle Argentince. Svega tri leta bila su prošla od tada. Za svakog Gaučosa taj okršaj s Englezima bio je praktično ulazak u novi rat – boj za čast i osvetu. I znali su to svi u Meksiku, ali verovatno niko na planeti nije mogao da predvidi u šta će se pretvoriti ta utakmica. Dogodila se, naime, najslađa osveta koju fudbal pamti. A poraz kao poraz, verovatno ne bi toliko boleo Ostrvljane da se u 51. minutu nije desila ta mitska „božja ruka“ Dijega Maradone.

„Argentina ima veći posed lopte i na ovom meču, ali kada će postići gol? Idemo, momci! Batista, Batista do Enrikea, pa Olartikoečea. Lopta dolazi do Maradone, mogao je da doda do Enrikea, ali on ide sam, ide, ide, prolazi pored trojice Engleza, neverovatno, Valdano...Visoka lopta... Ali Maradona ulazi u šesnaesterac, skače. Ruka! Ne! Gooooooooooooollllll! Gol, gol, gol, gol, gol! Englezi očajnički jure za sudijom Bin Naserom, ni pomoćnik ništa nije video. Po meni, bila je ruka. Ne znam šta će mi reći u Buenos Ajresu... Ali moram da kažem šta sam video. Slavimo ipak ovaj gol svom dušom! Argentina vodi sa 1:0! Neka mi oprosti Bog za ovo što ću reći: danas, protiv Engleza, čak i na ovakav način postići gol... Pa šta?!“

Argentinski komentator Ugo Morales bio je bukvalno van sebe. Zanimljivo da je samo on uz Pitera Šiltona video o čemu se zapravo radilo. Glen Hodl i Teri Fenik prvo su tražili ofsajd!



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar