Analiza: ''Orlići'' - dobro došli u svijet odraslih!

Ovo je otrežnjenje. Ovo je opomena. Ovo je šamar koji vraća u realnost. Ovo je podbačaj. Ovo je neuspeh. Ovo je poziv da se izvuku pouke. Poziv i pitanje - hoćete li da budete mediokriteti ili da (p)ostanete šampioni?

Fudbal 22.06.2017 | 23:30
Analiza: ''Orlići'' - dobro došli u svijet odraslih!
Srbija i Brazil se u glavama već spremaju za penale. Finale Mundijalita 2015. godine, igraju se produžeci uveliko, dva ljuta protivnika razmenjuju udarce, finalisti ne odustaju, ne odstupaju ni pedalj. Cela Srbija drhti, ponovo se rano probudila zbog Orlića. Lopta je kod Žileta, dodaje je do Makse i onda - delirijum. Srbija je postala šampion sveta u fudbalu! Rečenica koju ste u zbilji mogli da izgovorite, a da vam se neko ne smeje. I zbog toga ćemo ovoj generaciji večno biti zahvalni.

Tačno dve godine kasnije, na isti dan (sudbina je tako htela), Srbija se praktično oprostila od šansi da se plasira u polufinale Evropskog prvenstva. Treba da se dogodi vekovno čudo, slučaj jedan u milion, pa da ne bude tako, što se vidi i po izjavama Orlića posle meča. Znali smo nekada da "bijemo" Brazil, a sada je Makedonija bila Mont Everest. Planina na kojoj smo izgubili "život" na ovom turniru. 

Srbija se sa vrha sveta preselila na začelje u Evropi. Tvrdo uzemljenje, reklo bi se. Kako je došlo do toga?

Na ovom turniru u prva dva meča nedostajalo je mnogo toga. Nedostajala je prava završnica, nedostajala je koncetracija, sreća, umeće. 

Gledali smo ih neustrašive na Novom Zelandu, a uplašene u prvih 15 minuta sa Portugalcima. Brze, spretne i ubojite na "kraju sveta", smušene, neprecizne i jalove u Poljskoj. Tamo su davali golove u završnici za velike pobede, ovde jedva izvukli remi. Nešto je nedostajalo. Možda Sergej Milinković Savić? Možda... Veljko Paunović? Možda. Možda je jednostavno bila takva sudbina? Možda.

A možda je ovo realnost.

I neka je.

Ako igramo egal sa Portugalcima, ako učestvujemo u završnih 12 u Evropi i možemo da se nadamo prolasku u polufinale Evropskog prvenstva, onda ta realnost i nije tako loša i tamna, kao što nam se čini sada dok smo još vrelih glava. Bilo bi lepo da i kada svi ovi momci pređu u A reprezentaciju ostanu na tom nivou i da se bore redovno za polufinale Evropskog prvenstva za seniore. Ili, daj Bože, osvajaju Evropsko (koje, uzgred, nismo ni "videli" od 2000. godine) ili Svetsko prvenstvo kao što su to već radili. 

Zato, ako vam se učinilo da su Grujić ili Maksimović, bili u slabijoj formi jer nisu igrali u klubu, vi se setite njihovih poteza i pogotka kroz noge u finalu Svetskog prvenstva za titulu u 118. minutu. Ako vam je zasmetala ruka Živkovića za penal ili ona stativa koja je mogla da promeni sve, setite se koliko ste se drali od sreće kada je zabio onaj evrogol Meksikancima iz slobodnog udarca. I tako možete za svakog igrača u timu. Sve do jednog. Bivši evropski i svetski šampioni moraju da imaju kredit. To je nesporno.

Ali… 

Ovo je prekretnica za njih. 

Ovo je tabla sa natpisom “Dobro došli u svet odraslih”. Ovo je otrežnjenje. Ovo je opomena. Ovo je šamar koji vraća u realnost. Ovo je podbačaj. Ovo je neuspeh. Ovo je poziv da se izvuku pouke. Poziv i pitanje - hoćete li da budete mediokriteti ili šampioni? Ovo je dokaz da je prošlost samo prošlost, da se ne živi od stare slave. Ovo je znak da je potreban iskorak. Da je potrebna promena u igri, da više ne važe ista pravila. Potrebna je nadogradnja. Da za više - moraju više. Ovo je spoznaja da nisu više svetski šampioni, da su sada pri kraju “krema” evropske kolone. I da moraju sa tim da se pomire i krenu u preticanje. 

Ovo je bure pelina posle cisterne meda i mleka.

I moraće s dostojanstvom da ga popiju do poslednje kapi. Potom prežive težak mamurluk i nastave dalje. Bez onog ujutru “neću više nikada da pijem”. O - hoćete. I te kako. Tek idu Mara i svatovi. Nadamo se samo da će u buretu biti ono, njima veoma poznato, mleko i med. Da će ponovo, što skorije, osetiti ukus pobede i trijumfa, ukus na koji su navikli.

Ako je iko to zaslužio, oni su.

Hvala ti do neba Zlatna generacijo! Navikni se što pre na nova pravila. I srećno u svetu odraslih.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar