Prvi otkosi odrediće cijenu

Prvi otkosi pšenice očekuju se za desetak dana i tada bi, prema procjenama, trebala da bude utvrđena i otkupna cijena. Mlinari i semberski poljoprivrednici na današnjem sastanku u Bijeljini dogovorili su da resorno ministarstvo treba povećati podsticaj na sedam feninga po kilogramu.

Republika Srpska 21.06.2017 | 20:23
Prvi otkosi odrediće cijenu
Za petak je planiran sastanak u Banjaluci sa predstavnicima ministarstva.

Prošle godine cijena pšenice bila je od 33 do 34 feninga po kilogramu, bio je dobar rod, poljoprivrednici su od resornog ministarstva imali 250 maraka po hektaru, 5 feninga podsticaja po kilogramu, 2 feninga od Gradske uprave, ove godine loši vremenski uslovi, veća ulaganja, manje podsticaja.

“Imamo daleko manji rod, umjesto 250 sada je 200 maraka po hektaru, ove godine Agrarni fond nema planirana ta dva feninga, tako da ne vidim ništa dobro”, kaže poljoprivrednik iz Bijeljine Boško Radić.

Cijene na berzi u regionu nepovoljne od 230- 260 maraka po toni. Semberski poljoprivrednici tvrde da s podsticaj ta cijena mora da bude 40 feninga po kilogramu.

“Jedan od zaključaka je da i država poveća sa 5 feninga na 7 odnosno da dođemo do te cijene da proizvođači budu zadovoljni”, prenosi poljoprivrednik Branimir Andrić.

Predstavnik "Mega - market kompanije", najvećeg otkupljivača i izvoznika pšenice u Bosni i Hercegovini tvrdi da će ove godine kvalitet biti presudan za određivanje otkupne cijene.

“Mislim da teža godina nije bila s obziorm da cijenu pšenice ne određujemo mi, jer smo malo tržište i male sjetvene površine. Cijenu će odrediti prvi otkosi, da vidimo šta prodajemo odnosno šta kupujemo. Tržište i svjetsko i tursko je postalo rigorozno vezano za kvalitet”, istakao je Radenko Stankić, predstavnik jedne od najvećih izvoznih kompanija u BiH.

“Do sada smo uglavnom imali jednu cijenu pšenice bez obzira kakvog je kvaliteta, a sada svi kupci traže proteinsku i glitensku vrijednost pšenice i na osnovu toga definišu cijenu”, dodaje Andrić.

Izvjesno je da će rod pšenice biti otkupljen, s obzirom na to da postoji velika potražnja za izvoz u Tursku, jer BiH ima ugovor s njima o slobodnoj trgovini.

“Planiramo da otkupimo svu količinu, prošle godine 47. 000 tona, ukoliko se dogovorimo o cijeni otkupićemo sve”, istakao je Stankić

Semberija je prije sijala pšenicu od 15 do 17 hiljada hektara, ove godine smanjenje sjetvenih površina na 13 hiljada hektara.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar