Aranžman sa MMF nije raskinut

Aranžman BiH sa MMF-om zvanično nije raskinut, ali smo upozoreni da, ukoliko ne dođe do izvršenja u svim tačkama, u kojima su naše obaveze i odnose se na sve nivoe vlasti, moraće preispitati aranžman i eventualno pristupiti zaključenju novog, s obzirom na to da ovaj nije pokazao održivost, izjavila je danas premijerka RS Željka Cvijanović.

Republika Srpska 21.06.2017 | 14:10
Aranžman sa MMF nije raskinut
Podsjetila je da je RS prije pola godine izvršila sve svoje obaveze, kao i Federacija BiH, a ostale su obaveze na nivou BiH, koje se odnose na zakone o akcizama, bankarski sektor te agenciju za osiguranje depozita.

-Sada samo upozoreni dopisima da bilo kakvi dodatni izdaci na bilo kojem nivou, a podrazumijevali bi povećanje plata ili troškova za plate, mogu da ugroze aranžman. To upozorenje se odnosi na odluku Savjeta ministara BiH, na osnovu koje se priprema i zakon o povećanju plata policiji, rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci.

Istakla je da bi ta odluka savjeta ministara, uz ono što nije izvršeno iz aranžmana s MMF-om, bila dodatno opterećenje.

"Mislim da nam MMF, s obzirom na to da je ovo neka zajednička inicijativa s EU, nastoji progledati kroz prste pa odugovlače. Da je neko drugi u pitanju davno bi presjekli i rekli da aranžman ne postoji", ustvrdila je ona.

Smatra da je aranžman završena priča, jer ne zna na koji način Vlada više treba da nastupa u ovom smislu, jer je RS svoje obaveze završila, a i poslanici SNSD-a su na nivou BiH pokušali da se izvrše i obaveze tog nivoa vlasti.

"Sada više nemamo nikakve mogućnosti da nešto uradimo", dodala je Cvijanović.

(Fena)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Maka set

21.06.2017 12:26

Znaci bankarski sektor na drzavi, opet prenesena nadleznost.

ODGOVORITE
Name

Dr

21.06.2017 16:06

Bankarska i ekonomska politika i treba da bude na nivou Drzave. Sve dok je na nivou dvorista a tako je obavljaju vlade Srpske i Federacije dolazicemo u situacije Bobar Banke, Banke Srpske i sume i livade i zeljeznice e to se zove kratko i jasno pljacka .

Name

brak

21.06.2017 16:10

Ni ja se nisam razveo sa zenom samo je drugi koristi a ja nemam pristupa i jos imam placati zaostalih potrazivanja to ti je isto ko kodtebe Zeljka i Fadile

Name

razumio

21.06.2017 12:38

Fakticki idemo sa aranzmanom MMF-a u dalju izgradnju i jacenja privrede. Samo nam smeta jos par preostalih banaka, ali cemo i njih eliminisati kako bi postali nezavisni od zapadnog protoka roba i dobara nakon sto RS uvede trampu kao platezno sredstvo.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

21.06.2017 12:41

Para nema, more bit bidne ali ih sada nejma.. mogu cekat pet dana, pet godina deset godina al para nejma Pare uopste nisu problem jer para nejma.

ODGOVORITE
Name

Pamet

21.06.2017 20:56

Pamet.Pamet je vazna, a ne sisanje sise od MMF.Raskinuli ste vi s pamecu.To je nas problem.

ODGOVORITE
Name

tupani

22.06.2017 18:11

Hoce novi aranzman al bez da povecavaju plate.. cuj nje. Da im pare odu na otplacivanj dugova.. ja zene ,treba njih sve smijeniti.

ODGOVORITE