Bošnjaci kuju planove za RS

Probosanske političke partije planiraju da i na opštim izborima 2018. u Srpskoj nastupe jedinstveno.

Bosna i Hercegovina 20.06.2017 | 19:41
Bošnjaci kuju planove za RS
Kao jedan od mogućih modela pominje se onaj iz 2014. kada su formirale zajedničku poslaničku listu „Domovina“, koja je izborila pet poslaničkih mesta u NS RS. Ovaj put mogli bi i do većeg plena, jer se nadaju da će u blok partija da „uvuku“ i levicu predvođenu SDP BiH, koja pre nekoliko godina nije želela u koaliciju.

Imajući u vidu sukobe dva bloka u Republici Srpskoj i podele u srpskom glasačkom telu, jedinstven nastup stranaka sa sedištem u FBiH mogao bi da ima političke posledice po Republiku Srpsku i veće nego što se može pretpostaviti.

Almir Salihović, jedan od osnivača koalicije "Prvi mart", iz koje je izrasla „Domovina“, kaže da još nisu povučeni nikakvi konkretni potezi, ali da postoje modeli po kojima bi radili oni „koji žele da povratnici, ali i svi građani u Srpskoj, žive bolje“.



''U sadašnjem političkom kontekstu u Srpskoj sasvim sigurno neki treći blok može da bude prevaga u odnosu SNSD–SDS'', kaže Salihović.

Da li se plaše mogućnosti da probosanske političke partije postanu nezaobilazan faktor za formiranje većine u Srpskoj, pitali smo i vlast i opoziciju.

Šefica Kluba poslanika DNS Spomenka Stevanović kaže da je još rano praviti ovakve kalkulacije, ali da je teoretski sve moguće.

''Srpske političke partije trebalo bi da razmisle i o tom scenariju. Mislim da će eventualnom rastu broja bošnjačkih poslanika doprineti i sve veći broj povratnika u RS, ali i sukobi unutar srpskih partija. Svi ćemo praviti strategije, imamo dovoljno vremena'', kaže Stevanovićeva za „EuroBlic“.

Šef Kluba PDP Miroslav Brčkalo kaže da „postoji opasnost“ od toga da se do većine neće moći bez Bošnjaka i podseća da se to već dešavalo u nekoliko navrata prilikom glasanja u Narodnoj skupštini RS, kao što je bilo prilikom usvajanja Budžeta RS ili nedavnog obaranja predloga Vlade RS o privatizaciji RŽR „Ljubija“.



''Koalicija „Domovina“se do sada ponašala pragmatično, skupo naplaćujući podršku nekoj tački dnevnog reda. Imaju stabilno glasačko telo, ali mislim da im više ide na ruku podela srpskih partija na dva velika bloka i neizvesnost na izborima'', kaže Brčkalo.

Duraković: Prevazići podele

Na prošlim izborima za NS RS „Domovina“ je osvojila 34.583 glasa.

Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković rekao je za TV1 da je spreman da radi na novoj platformi zajedničkog nastupa na izborima, te je poručio da je nužno da se pređe preko podela stranaka u Federaciji.

Poslanik SBB u NSRS Admir Čavka očekuje izradu političke platforme koja će okupiti i uključiti kako stranke levice, tako i sve druge „kojima je najmanji zajednički sadržilac borba za opstanak BiH“.

Izvor: Blic

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

A vahabi

20.06.2017 17:43

Kuju oni vahabi planove.Kaka politika. Ko je lud.

ODGOVORITE
Name

re vahabi

20.06.2017 18:19

Idi bre leči se!

Name

re

20.06.2017 19:18

Nemozemo mi bez tolerancije ZALOSNO

Name

Alo re vahabi

20.06.2017 19:57

Pa opkolili ste Republiku Srpsku vahabi selima.A da ti malo na lecenje odes.

Name

DEMOKRATIJA U RS.

20.06.2017 17:48

NEMA PROBLEMA I POLITICKIH POSLJEDICA U RS JER OVDE VLADA JEDAN COVJEK OSTALI U COSAK, TO JE DEMOKRATIJA

ODGOVORITE
Name

Dumine

20.06.2017 18:12

Tako je druže

Name

MladaBosna

20.06.2017 18:16

1941.g kada su SS njemaske divizije ulazile u Sarajevo (Srbi vecinski narod) reis-muslimanski se ljubio sa njima i docekani su cvijecem----I danas bi isto bilo---

ODGOVORITE
Name

Ko Rusi RS

20.06.2017 18:23

Republiku Srpsku ce uništiti Srbi svojim podjelama i kolabiranjem iz licnih i financiskih interesa sa muslimanima. A srpski narod mora da shvati da su ovo prelomni trenutci za opstanak.

ODGOVORITE
Name

Za ko rusi RS

20.06.2017 18:53

RS ruse takvi mozgovi kao tvoj,treba stvarno biti toliko plitak ,pa napisati ovakav komentar,niti je za plakanje,niti za smejanje.

Name

pa ,dokle"?

20.06.2017 20:46

Će da bude taj ,,prelomni,,trenutak ?nemože da bude vječan ,taj trenutak se već desio .Zaborav je dijagnoza osoba koje su pod stalnom ,,prismotrom ,,medicinskog osoblja .Zaboravnost je demencija ,dogadjaji koji su se desili imaju svoje aktere tj...Borce R.Srpske ,oni ,kao takvi nemaju amneziju ,o prelomnom trenutku jer su to platili svojim životima i zdravljem .Drugo je pitanje o onom nesretnom Ćurguzu ,a Bogme i Savčiću generalu koji "izjavi ,da treba postrojiti Jedinice Vojske Srbske ,gdje je ko" bio"? ,po bataljonima i brigadama .Pa , postroji ,da se vidi ?Jel to neki problem ?Jel"problem ,što je dio Boraca izvršio suicid ,zbog neimaštine i nedostatku posla ?Vrijeme ,,ističe,,,kao pješčani sat ,neuhvatlivo ,njegova osnovna uloga je ,zaborav.

Name

Kiki

20.06.2017 22:03

Oni kad bi animirali dijasporu da izadje na izbore bilo bi 25 poslanika a nije 5. Medjutim to je nemoguce jer izlaznost dijaspore na izbore je 10%...znaju ljudi kakva je to bagra i nece da glasju.Mislim,politicari. A sad imaju sredjen zivot tako da na to gledju kao na zooloski vrt.

ODGOVORITE
Name

džaba

21.06.2017 13:07

Džaba, nakon izbora neće biti nikakve neizvijesnosti. Dodi za većinu neće trebati ni Marko.

ODGOVORITE