Ljekovite borovnice

Ukusne i hranljive, bogate vitaminima C i B grupe, limunskom i jabučnom kiselinom, kao i mineralima, naročito kalijumom, natrijumom, manganom, hromom, gvožđem i bakrom.

Zdravlje 20.06.2017 | 10:53
Ljekovite borovnice
Ukusne i hranljive, bogate vitaminima C i B grupe, limunskom i jabučnom kiselinom, kao i mineralima, naročito kalijumom, natrijumom, manganom, hromom, gvožđem i bakrom, plodovi borovnice pravi su eliksir zdravlja, a posebno se preporučuju u preventivi i terapiji avitaminoze i hipovitaminoze, kao i u lečenju neinfektivne dijareje kod dece. Izuzetno su efikasne i u dijetetskom smislu. Najbolje ih je uzimati u svežem stanju ili kao sok. Prijatnog su, nakiselo, slatkog i malo oporog ukusa. Sok je najbolji za ispiranje grla, dok marmelada rashlađuje bolnu vrelinu upaljenih usta i ždrela.

Istraživanja su pokazala da je ova voćka najbogatiji izvor antioksidanasa među 40 različitih vrsta voća i povrća. Za ovakav njen kvalitet najzaslužniji su antocijanini, koji borovnicama i daju karakterističnu boju. Istraživanja su pokazala i da redovno konzumiranje borovnica usporava proces starenja, poboljšava cirkulaciju i vid, zaustavlja početne faze razvoja karcinoma...

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar