Džihadistički centar Evrope

Nakon što je potvrđeno da je u redovima tzv. Islamske države poginuo džihadista Lavdrim Muhadžeri iz Kačanika, na Kosovu i Metohiji, mediji ovaj grad opisuje kao "džihadističku prestonicu Evrope", iz koje je, kako navode, mnogo mladih u redovima ISIS-a, od kojih se većina njih neće vratiti.

Region 19.06.2017 | 21:30
Džihadistički centar Evrope
Stižu vesti o njihovim smrtima, a kosti su ostavili na ratištima u Siriji, dok su im žene koje su poveli sa sobom ''preuzeli'' drugi džihadisti. No, iako na Kosovu postoje rigorozne zatvorske kazne zbog odlaska među teroriste ili podrške plaćenicima, domaći militanti i dalje imaju velike simpatije među domaćim stanovništvom.

Kačanik, gradić od 30.000 stanovnika, već je od 2012. označen kao džihadistička prestonica Evrope.

Naime, iz toga grada su se IS pridružili brojni mladi, pa čak i cele porodice, a sve skupa između 300 i 350 Albanaca sa KiM učestvovalo je u sukobima u Siriji i Iraku, na strani IS i Al-Nusre.

Među njima je i oko 50 žena i 30 dece.

Stotinak ih se vratilo, a protiv dela boraca vode se sudski postupci.

Zakon predviđa kazne do 15 godina zatvora. Baš u tom relativno novom zakonu samoproglašeni kosovski zvaničnici vide način na koji će skrenuti pažnju s Kosova kao poligona za stvaranje vojnika IS.



Međutim, novi obaveštajni podaci i pisanja stranih medija ponavljaju da je Kosovo i dalje fabrika radikala te ih zakonska rešenja nisu previše usporila.

Mudžaheri je bio militant poznat po uznemirujućim video prilozima koje je postavljao na društvenim mrežama, a na kojima se vidi kako ubija ljude, na primer raketom.

U jednom videu, maše sabljom i uzvikuje kako će osvojiti i Rim i Španiju.

Navodio je i mlade Albance da ubijaju po Balkanu pa je tako uhapšeno sedam osoba koje su po njegovim uputstvima trebale da izvrše terorističke napade.

Njujork Tajms je pisao da su upravo Saudijci krivi što se Kosovo pretvorilo u centar vehabizma - konzervativnog islamskog pokreta koji po nekim tumačenjima odobrava i silu za preobraćenje nevernika.

Tajms piše i da je Kosovo nekada bilo tolerantno društvo, a Saudijci su pred očima "osloboditelja" Amerikanaca preuzeli Kosovo i nekad mirnu teritoriju pretvorili u centar islamskog ekstremizma.

Vlasti Kačanika kategorično tvrde da su uglavnom izbacile radikale iz grada, ali priznaju da su neki ekstremisti jednostavno prešli u ilegalno delovanje i nastavili raditi u privatnim kućama.

Lokalno stanovništvo govori o kolibama u šumi u kojima ekstremisti drže sastanke i propovedi, a čuvaju ih naoružani stražari - navode kosovski i strani mediji.

Izvor: Srbija Danas

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tikve i djavo

19.06.2017 20:16

Ko s djavolom tikve sadi.....Rjesavace kosovska policija.Polako.

ODGOVORITE
Name

Cudno

19.06.2017 21:11

Dali IMO povjerova u ovaj tekst taci i haradinaj hapse teroriste

ODGOVORITE