Komisija građane košta milione

Komisija za reviziju privatizacije koštala je građane Republike Srpske milion i po maraka, ali nije donela gotovo nikakve rezultate u rasvjetljavanju sumnjivih privatizacija.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Za deset godina postojanja, Komisija za reviziju privatizacije je potrošila oko 1 i po milion maraka, bez ikakvog konkretnog rezultata.

Nakon što su poslanici PDP-a postavili poslaničko pitanje o troškovima rada Komisije, iz Vlade Republike Srpske su odgovorili da je plata predsjednice Komisije iznosila 607 KM, a članova Komisije po 540 KM mjesečno, ali i da su ove naknade u posljednja dva mjeseca ukinute i da komisija sada radi na volonterskoj osnovi.''Ja mislim da je to sramotno. Potrošeni su milioni maraka, a oni su se sjetili da ukinu naknadu članovima Komisije koji ništa ne rade, i to tek nakon što smo im postavili poslaničko pitanje'', ističe predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Predsjednica Komisije za reviziju privatizacije Ravijojla Simić Tešanović odgovara da je ukidanje mjesečnih primanja sama inicirala. Ona je medijima ranije izjavila da sada radi u republičkom Sekretarijatu za zakonodavstvo, dok su i ostali članovi raspoređeni na druge poslove.

“Vlada je ukinula naknade na zahtjev same Komisije, jer ona nije imala u zadnje vrijeme aktivnih predmeta. Komisija i dalje samo egzistira, ali funkcioniše bez naknada dok se ne pojave predmeti. Tako da smo u nekoj fazi mirovanja”, poručila je Ravijojla Simić Tešanović.

U PDP-u smatraju da ovo vjerovatno pokazuje da postoji još takvih komisija i agencija koje troše pare, dok rezultati izostaju.

''Ova Komisija nije ništa uradila. Prema onome što smo mi vidjeli, ova Komisija je više od deset godina trošila novac građana Republike Srpske bez bilo kakvih jasnih efekata. To pokazuje da Vlada više ne vodi računa o onim agencijama i onim komisijama koje očigledno troše novac, a to apsolutno nikoga više nije briga'', ističe Borenović.

Za 10 godina, Komisija je procesuirala samo 72 slučaja sumnjive privatizacije koji su na kraju uglavnom pali na Vrhovnom sudu, gdje je utvrđeno da je sve bilo po zakonu.

Jedan od posljednjih slučajeva kojim se bavila pomenuta Komisija jeste Robna kuća ''Boska''. Izvještaj je sastavljen i proslijeđen Tužilaštvu.

Ni za tu sumnjivu privatizaciju niko nije odgovarao.BN televizija

KOMENTARI12
POŠALJITE PORUKU

grbaca

18.06.2017 19:50

Uzmi Mile kolko ti je volja

Rad u komisiji je clanovima dodatni prihod oni vec rade u javnim institucijama i primaju dobre plate ovo im je za dzeparac

Ana

18.06.2017 20:39

Za "dobar" izvještaj ne sumnjam da dobiju nagradu.

Re Ana

18.06.2017 21:09

Koji gradjani,..sve seljastvo

Gradjani

18.06.2017 22:05

Sa dryge strane

18.06.2017 20:35

Predsjednica komisije je stalno zaposlena u rep sekretarijatu za zakonodavstvo jos od 1999 god, pa je tako od momenta preuzimanja komisije primala dvije plate. Iz izlozenog proizilazi da je rekla neistinu. Nije ni otisla iz zakonodavstva..pa se nije mogla ni vratiti.

Keko BCeko

18.06.2017 21:28

Traziti Logiku u RS i Federaciji je isto ko u Sahari naci vodu.

Blago tebi kod tebe 1:1 rezultat uvijek, bas si pametan

re

18.06.2017 22:04

Plan b

18.06.2017 21:59

Raznorazne komisije su do sada opuhale brdo para.Svi potkupljivi i uvezani politickom linijom.Takvi ce glasati za iste ali sto glupa raja koja time samo gubi glasa za nastavak pljacke....to je zalosno.

hm

18.06.2017 22:08

Kake crne komisije za privatizaciju, zar postoje ti gubitnici narodni.

doboj putevi

18.06.2017 22:58

Ponistila je privatizaciju preduzeca a kupca nikad nije obavijestila a ni sudski registar Vlada firmu gurnula u stecaj jer je to bila privatna privatizacija bez uplacenog reketa koji je trazen od kupca.

Pogled sa Hreše

18.06.2017 23:10

Slično je i sa savjetnicima. Da je razgrnuti i malo dublje zaroviti po ministarstvima i drugim vladinim osranizacijama, našlo bi ih se kao glista poslije dobre kiše. I vidljivih i nevidljivih koje niko niti vidi niti šta rade, ali pare uredno liježu svaki mjesec. Eto posla za istraživačko novinarstvo, ako ga ima.

Ivan

19.06.2017 00:12

A ko su ostali članovi komisije i gdje su zaposleni??? ;)

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.