Zvezda i Voša pred žreb: Što bliže, to bolje!

A da nisu komšije…! Kazahstan ponovo najnepoželjnija destinacija, a posebno za crveno-bele, kojima je još uvek u svežoj memoriji eliminacija od Kairata.

Fudbal 19.06.2017 | 00:00
Zvezda i Voša pred žreb: Što bliže, to bolje!
Crvena zvezda i Vojvodina biće povlašćeni srpski timovi na žrebu za prva dva kola kvalifikacija za Ligu Evrope, koji će biti održan sutra u Nionu u dva vezana termina (13.00 i 14.30). U bubnju prvog prvog kola naći će se okruglo 100 timova, koji su rangirani po koeficijentu, dok će im se u drugom priključiti još 16 ekipa.

Crvena zvezda je punim tempom, pod vođstvom novog šefa struke Vladana Milojevića, započela pripreme za novu sezonu, ali je jasno da forma i tim srpskog vicešampiona neće biti skockani i tempirani za najraniju fazu kvalifikacija, već onda kada bude trebalo da se izađe na megdan nekom od jačih protivnika. Objektivno gledano, Zvezda bi ovakva kakva je u ovom trenutku morala da pregura sam start kvalifikacija, bez obzira na to kojeg protivnika izvuče, dok joj je nakon toga ipak neophodna doza sreće.

Naravno, najnepoželjnija destinacija na startu za oba srpska tima je Kazahstan, kako zbog kvaliteta protivnika, tako i zbog udaljenosti. Navijačima beogradskih crveno-belihse od pomena na ovu zemlju diže kosa na glavi, s obzirom da im na pamet odmah pada Kairat, koji je u sezoni 2015/2016 bio neprelazan za Zvezdu na startu kvalifikacija za ovo isto takmičenje. Oba srpska predstavnika sasvim sigurno priželjkuju neku bližu destinaciju, ali ne i odlazak u region, gde bi atmosfera mogla da bude bespotrebno zapaljiva.

U prvom kolu kazahstanska mina je Irtiš, tim sa nejvećim koeficijentom među nepovlašćenim ekipama prve runde, a koji je prošle sezone na startu kvalifikacija izbacio bugarski Levski. Ipak, nakon toga ga je elimisao Široki Brijeg, drugi rangirani tim na listi nepovlašćenih timova u prvom kolu kvalifikacija. Ovo su samo dva od potencijalnih 49 protivnika Zvezde i Vojvodine u prvoj rundi, a potencijalni teški izaziovi mogli bi da budu i okršaji Ružomberokom (Slovačka), Vašašom (Mađarska), Škendijom (Makedonija), Šamrokom (Irska), Partizanijem (Albanija), Zarijom (Moldavija), Čikuro, (Gruzija)… Među onim najpoželjnijim su Tre Pene i Folgore (San Marino), Sent Džozef i Linkoln (Gibraltar), Fola Eš i Diferdanž (Luksemburg), Santa Koloma i Sant Hulija (Andora)…

Na žrebu za drugu rundu upadaju timovi sa jakim koeficijentima kao što su Galatasaraj, Astra, Hajduk Split, Apolon, Mlada Boleslav, Lucern, Brondbi, Gabala, Aberdin, Utreht, Šturm Grac, pa će sa druge strane među nepovlašćene otići novi nepoželjni potencijalni protivnici kao što su Kairat, Osijek, Sarajevo, Željezničar, Norčeping, Jagjelonija, CSKA Sofija, Levski… Pomenuti protivnici bi mogli obzbiljno da otežaju put ka trećem kolu.

Kada su u pitanju Novosađani, najveći problem Lala je trenutna nezavidna situacija i tim koji nije ni blizu skrojenog, jer se još uvek ne zna tačno na koje će igrače Radoslav Batakmoći da računa na početku sezone. Prošlosezonski sastav je drastično oslabljen, pojačanja polako pristižu, mada je pitanje da li će ona nadomestiti kvalitet Paločevića,Puškarića, Maslaća, Babića, Kneževća… Kapiten Dejan Meleg je na Evropskom prvenstvu za mlade, a o njegovom statusu će se govoriti po završetku turnira u Polsjkoj. Vojvodina ima jači koeficijent od Crvene zvezde, s obzirom da je u poslednje četiri sezone čak tri puta išla do plej-ofa za ulazak u grupnu fazu takmičenja, ali će ovoga puta to biti znatno teži poduhvat.

Prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope igra se 29. juna i 6. jula, dok je drugo zakazano 13. i 20. jul.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan

19.06.2017 13:05

Zvezda prolazi 1. i 2. kolo, za dalje ćemo vidjeti...zavisi od žrijeba.

ODGOVORITE