Džejms Gist se nudi Grčkoj, ali...

Iskusni krilni centar želi pasoš Grčke, ali zakon mora da se ispoštuje, što znači da ne bi mogao da bude u konkurenciji za Evrobasket.

Košarka 21.06.2017 | 08:30
Džejms Gist se nudi Grčkoj, ali...
Posle kiše uvek dođe sunce, tako je Panatinaikosu posle potpunog sloma u četvrtfinalu Evrolige došla titula šampiona Grčke. Koja je, naravno, umirila nemirne vode u redovima atinskog velikana, gde je atmosfera bila ozbiljno narušena posle neslavnog završetka evropskog puta i otvorenog sukoba sa prvim čovekom kluba Dimitrisom Janakopulosom. 

Stvari su se, ipak, značajno promenile nakon (ne)očekivanog osvajanja titule. Majk Džejms je sada značajno bliži ostanku u Panatinaikosu i potpisivanju novog, dvogodišnjeg ugovora, dok je želja Džejmsa Gista prilično jasna - da ostane među Zelenima, ali i da dobije grčki pasoš. 

Gist je u razgovoru za grčki portal SDNA, otkrio svoje želje i planove za budućnost. 

"Voleo bih da nastavim karijeru u Panatinaikosu. Voleo bih i da dobijem pasoš, jer bi igranje za reprezentaciju Grčke bilo odlično iskustvo".

Međutim, koliko je realno da Gist dobije pasoš Grčke? Pravno gledano, stranac mora da provede najmanje pet godina u kontinuitetu u zemlji čiji pasoš želi kako bi dobio potrebna dokumenta. Iskusni krilni centar će tu normu dostići u decembru tekuće godine. Ono što je, doduše, važno istaći, jeste da u Grčkoj ne postoje izuzetni slučajevi kada se pasoši dodeljuju „preko reda“. 

To znači da Gist ne bi bio u konkurenciji za ovogodišnji Evrobasket, kao ni za početak kvalifikacija za Mundobasket 2019. godine. 

Pre nekoliko godina želju za dobijanjem grčkog pasoša izrazio je i nekadašnji as Panatinaikosa Majk Batist. Ali, sve je ostalo samo na priči. 

S druge strane, tu je i slučaj kapitena Panatinaikosovog fudbalskog tima, Portugalca Zeke, koji je dokumenta dobio tek kada je ispunio zakonske uslove. A u timu je od 2011. godine. 

U košarkaškoj Evropi naturalizovani igrači su posebno cenjeni i češće su više plaćeni od košarkaša iz inostranstva bez ovih dokumenata. Jer, klubovi tako dobijaju opciju više prilikom dovođenja stranaca.

Džejms Gist je u Panatinaikosu od decembra 2012. i sa Zelenima je osvojio tri šampionske titule u Grčkoj, kao i pet naslova osvajača državnog Kupa. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar