Hercegovina: Pad cijene smilja

Uzgoj smilja već par godina veoma je zastupljen u cijeloj Hercegovini, ali zbog pada otkupnih cijena proizvođači su i više nego zabrinuti, pa čak najavljuju i obustavljanje proizvodnje.

Republika Srpska 18.06.2017 | 16:37
Hercegovina: Pad cijene smilja
Marko Riđešić već tri godine bavi se uzgojem smilja u selu Tuli iznad Trebinja, gdje je u kršu posadio 15 hiljada stabljika, a samo ovog proljeća oko 7000.

Cijena za kilogram smilja bila je i veća od pet maraka, prošle godine pala je na tri marke, a sada kaže da je zabrinut zbog najave da bi cijena mogla da bude još niža, jer se sve više spekuliše da će se ove sezone smilje otkupljivati za marku i 30 feninga.

“Normalno da strahujemo, jer je prije tri godine bilo oko 5-6 maraka, pa je cijena pala na 3-3,50 KM, a ove godine govore da će biti 2,5 čak možda i manje. To je prema mom mišljenju neozbiljno. Ako bi se išlo ispod ove cijene, ja ne bih išao u dalju proizvodnju, a imao sam namjeru da zasadim nekoliko hektara”, objašnjava Marko Riđešić.

A vijest da će cijena pasti na marku i 30 stigla je iz zapadne Hercegovine, gdje je uzgoj smilja veoma zastupljen, zbog čega su proizvođači već tražili pomoć nadležnih instutucija.

Međutim, prema riječima otkupljivača i prerađivača ljekovitog bilja iz Trebinja, istočna Hercegovina ne može da se poredi sa zapadnom.

Otkupna cijena biće poznata oko 20. juna tek kada bude poznat kvalitet roda. Kako sada stvari stoje, cijenom bi trebalo da budu zadovoljni i proizvođači i otkupljivači.

Problem prerađivača je i pad cijene eteričnog ulja na svjetskom tržištu, koja se prije par godina kretala po litru i do 1800 evra, prošle godine pala je na 1300-1500, a sada se navodno kreće i ispod 1.000 evra.



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pola

18.06.2017 17:08

Neda se seljaku dinar zaraditi

ODGOVORITE
Name

Samir

18.06.2017 21:04

Neda se usranom do potoka.

ODGOVORITE
Name

Mislim-Man

18.06.2017 21:44

Bože dragi, kako država hoće da pravi neradnike od radnika i da gazde pretvore u sluge... Ja prosto nemogu da vjerujem da se dičimo svako a onim svojim kriminalcima. Ovaj gospodin zna odlično kako se to u Hercegovini kaže. Govna treba posranom brstinom

ODGOVORITE