Rusija: Retorika Hladnog rata

Zvanična Moskva oštro je kritikovala američkog predsjednika Donalda Trampa zbog najavljenog zamrzavanja ranije dogovornog bilateralnog aranžmana između SAD-a i Kube.

Svijet 18.06.2017 | 15:09
Rusija: Retorika Hladnog rata
"Takvim potezima i verbalnim napadima na kubanske zvaničnike, američki predsjednik Tramp nas vraća u zaboravljenu retoriku Hladnog rata", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se takođe navodi da je jasno da je potreban nastavak diskursa saradnje i deblokade Kube, a da najavljeni Trampovi potezi mogu donijeti samo žaljenje na obje strane.

Uprkos predizbornim najavama da će raditi na unapređenju američko-ruskih odnosa, američki predsjednik Tramp od ulaska u Bijelu kuću nije ostvario pomak u spoljnoj politici prema Moskvi.

Prošle sedmice je američki Senat izglasao odluku o uvođenju novih sankcija prema Rusiji.

Rusija održava tradicionalne dobre odnose sa Kubom, a u martu ove godine je potpisan i sporazum o pomorskom transportu nafte iz Rusije na Kubu, što je bilo obustavljeno duže od decenije.

Shodno predizbornim obećanjima o strožijem stavu prema Kubi, američki predsjednik Tramp odlučio je uvesti stroža ograničenja za putovanja na Kubu i ograničiti poslovanje s kubanskom vojskom.

Rekao je da otkazuje "strašan i pogrešan dogovor" koji je njegov prethodnik Barak Obama postigao s zvaničnom Havanom.

Tramp nije u potpunosti prekinuo diplomatske odnose sa Kubom koji su prije dvije godine obnovljeni nakon više od 50 godina neprijateljstava. Zadržao je otvorenu američku ambasadu u Havani.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ap

18.06.2017 14:50

Kakva crna Hrvatska.Retoriku za sve što je krivo snosi Srbija još da im ostavljam pare.Neka ide ko hoće al mnogi kad ustanu ujutru prvo obiđu auto pa odu na plažu,kakav je to odmor kad ne smiješ reći na glas odakle si a kamoli da prostreš na plaži peškir sa zastavom Srbije ili Grčke.Ovo Vam govorim iz iskustva a ne rekla kazala.Tu nema odmora

ODGOVORITE
Name

Monshine

19.06.2017 14:50

Glupane jedan sta pises kakva Hrvatska. Pojam za tebe!