Nema novca za bolji saobraćaj

Osiguravajuća društva iz FBiH koja posluju na tržištu Republike Srpske izbjegavaju zakonsku obavezu izdvajanja dijela ubrane premije za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, zbog čega Vlada RS ostaje bez stotina hiljada maraka koje bi trebalo da ulaže u puteve i programe koji bi podigli sigurnost u saobraćaju.

Republika Srpska 18.06.2017 | 14:39
Nema novca za bolji saobraćaj
Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju RS propisano je da su sva osiguravajuća društva koja posluju na tržištu Srpske i bave se osiguranjem od auto-odgovornosti dužna da kvartalno uplaćuju jedan odsto bruto premije na račun javnih prihoda RS.

Taj novac ide za realizaciju projekata unapređenja bezbjednosti saobraćaja utvrđenih Strategijom bezbjednosti saobraćaja na putevima RS od 2013. do 2022. godine.

Vlada RS je na posljednjoj sjednici utvrdila da 14 osiguravajućih kuća krši zakon, jer povremeno ili nikako ne uplaćuju premiju.

''Od 15. oktobra 2015. do kraja aprila ove godine osam osiguravajućih društava redovno je izmirivalo ovu obavezu, dok ih deset to radi samo djelimično, a četiri uopšte ne uplaćuju bruto premiju'', navedeno je u informaciji o realizaciji programa utroška novca koji uplaćuju društva za osiguranje i filijale iz FBiH, a koju je Vlada RS usvojila na posljednjoj sjednici.

Od četiri osiguravajuća društva koja ne uplaćuju bruto premiju, tri su iz FBiH, odakle dolazi i najveći broj onih koji povremeno izvršavaju ovu obavezu. Iz Vlade RS su poručili da će preduzeti sve zakonom propisane mjere kako bi osiguravajuća društva izmirivala svoje obaveze.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović rekao je da bi osiguravajuća društva koja ne uplaćuju bruto premiju trebalo sankcionisati.

''To je nadležnost Agencije za osiguranje RS. Propisana kazna je od 1.000 do 3.000 KM za društvo za osiguranje, a za odgovorno lice od 200 do 600 KM. Očekujemo da će nakon sjednice Vlade određeni zaključci biti proslijeđeni Agenciji za osiguranje kako bi uspostavili redovnu uplatu novca.

I mi ćemo tražiti od regulatora da postupi prema zakonu kako bismo dobili novac koji će biti uložen u poboljšanje bezbjednosti saobraćaja. Taj novac pripada budžetu RS i sve osiguravajuće kuće koje se bave osiguranjem od auto-odgovornosti moraju kvartalno da uplaćuju jedan odsto ostvarene bruto premije'', kazao je Radović.

Od osiguravajućih društava je od oktobra 2015. godine prikupljeno 950.000, a 172.300 KM stavljeno je na račun Agencije za bezbjednost saobraćaja.

''Najveći iznos toga novca trebalo bi da bude uložen u nabavku opreme za Ministarstvo unutrašnjih poslova. Riječ je o kupovini dva stacionarna i četiri mobilna radara i opreme za unapređenje informacionog sistema MUP-a. Novac koji nam je uplaćen iskorišćen je za projekte koji treba da doprinosu da na putevima imamo što manje saobraćajnih nesreća i poginulih'', naveo je Radović.

Direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković naglašava da su sva osiguravajuća društva koja se bave osiguranjem od auto-odgovornosti dužna da uplaćuju propisani dio premije.

''Nemam informaciju da pojedina društva ne uplaćuju ovu premiju. U kontrolama ćemo provjeriti ta društva i izreći im kazne i mjere prema Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju ukoliko utvrdimo da ne ispunjavaju obaveze'', naveo je  Radović.

Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju RS stupio je na snagu 15. oktobra 2015. godine.

Projekti u opštinama

U Vladi RS su kazali i da je od prikupljene premije od osiguravajućih društava 50.000 KM dodijeljeno za sufinansiranje projekata koji treba da doprinesu većoj bezbjednosti u saobraćaju u deset lokalnih zajednica.

''Opštine i gradovi će izdvojiti isto toliko novca. Ugovori o sufinansiranju su potpisani, a projekti će biti provedeni na području Banjaluke, Zvornika, Vlasenice, Stanara, Broda, Čelinca, Milića, Dervente, Laktaša i Višegrada'', kazali su u Vladi RS.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kosmajac

18.06.2017 16:57

Sto ste im dozvolili da djeluju na podrucju Srpske.....zasto se polisie priznaju u mupu.....to je bar lako rjesiti.

ODGOVORITE
Name

Eee..

18.06.2017 17:21

Tržište je slobodno, otvoreno za sve koji ispunjavaju uslove..

Name

Ej bre..

18.06.2017 17:22

Osvijesti se i dođi sebi srbine..??!!