"Nadal je svjetlosnim godinama ispred Đokovića"!

Španski teniser Tomi Robredo, koji je svojevremeno bio peti igrač sveta, odvojio je Rafaela Nadala i Rodžera Federera od “ostatka” tura.  Veoma popularno mišljenje za jednog Španca. Ali, da li i merodavno? Teško. . .

Tenis 21.06.2017 | 20:30
"Nadal je svjetlosnim godinama ispred Đokovića"!
Tomi Robredo, španski ATP veteran, svojevremeno peti igrač sveta i vlasnik 12 titula tokom karijere koja je uveliko na zalasku, ima veoma popularno mišljenje za jednog zemljaka Rafaela Nadala.

On, naime, smatra da je najbolji španski teniser svih vremena, Nadal, svetlosnu godinu ispred Novaka Đokovića.

Takođe, 35-godišnjak na 202. mestu na svetu trenutno, smatra da izraz "velika četvorka" ne bi trebalo da postoji uopšte i da se zapravo radi samo o tandemu Rodžer Federer - Rafael Nadal.

"Ne bih rekao da postoji četvorka, već tandem. Prema mom mišljenju, Nadal i Federer su na višem nivou", rekao je Robredo.

"Pričati o njima dvojici je pričati o nekom drugačijoj klasi. Rafa je osvojio Rolan Garos, Monte Karlo i Barselonu po deset puta. To je lako reći, ali ako se malo zamislite, radi se o neverovatnoj stvari. Moramo da budemo zahvalni Rafi što drži tenis toliko prisutnim u medijima", rekao je Robredo u intervjuu za katalonski "El Mundo Deportivo".

A, Marej i Đoković... pitao ga je autor.

"Iako je Marej sada 'Broj 1' i teniski fenomen, Nadal je ipak ikona zbog svega što je uradio, godina koje su iza njega, šta je činio širom sveta, zbog njegovih gren slemova, Mastersa, potpisanih autografa. Mareja bismo mogli da ga poredimo sa Đokovićem, koji je takođe bio 'Broj 1' i koji je spektakularan. Ipak, mislim da je ono što su druga dvojica (Nadal i Federer, prim. aut) uradila za tenis svetlosnu godinu ispred. Možda nisam u pravu", rekao je Robredo i dodao:

"Pogledajte Federera, on nije igrao tenis šest meseci i još je sportista koji proda najviše proizvoda na svetu. Pričamo o čudovištima".

Statistički gledano, Robredo bi mogao da bude u pravu kad ne računa Mareja u "veliku četvorku", s obzirom na to da britanski teniser ima vidno manje uspeha i u mečevima sa Đokovićem, Nadalom i Federerom i kada su trofeji u pitanju.

Međutim, isključiti Đokovića iz društva u kom su po godinama i ATP stažu stariji i iskusniji Nadal i Federer bilo bi u sukobu sa realnošću, ako ni zbog čega drugog ono zbog najmlađi od njih, srpski teniser, ima bolji međusobni skor i od Španca i od Švajcarca, a ne zaostaje mnogo ni po broju ATP, odnosno gren slem titula.

Zapravo, od trenutka kada se Đoković popeo na prvo mesto na svetu, 2011. godine, do danas, Federer i Nadal "debelo" zaostaju za njim u svakom smislu, a reći da je "Nadal svetlosnu godinu ispred Đokovića" teško da bi bilo tačno i da se tenis igra samo i isključivo na zemljanoj podlozi na kojoj je levoruki Španac osvojio 53 od 73 titule, odnosno deset od 15 gren slemova koliko ima za sada.

Godinu dana mlađi Đoković, koji je u ATP konkurenciju ušao dve sezone posle Nadala, ima samo šest ATP tutula manje od Španca (67) i bolji međusobni skor (26:24).

Robredo smatra da će Nik Kirjos jednog dana vladati svetskim tenisom.

"Mislim da je Kirjos taj, jer igra veoma dobro, atleta je, ima dobar stav, stabilan je. Možda je ponekad malo 'kratak' u glavi, ali popravlja se. Zverev je takođe dobar igrač. Oni predvode talas mladih tenisera koji naporno rade. Uglavnom je tako bilo i u prethodnim vremenima", rekao je Robredo i istakao da se Roberto Bautista Agut i Pablo Karenjo Busta ističu među španskim teniserima.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar