Da li ce Ana imati većinu?

Srpska napredna stranka i predsjednik Aleksandar Vučić imaju problem u obezbjeđivanju većine u parlamentu kada je riječ o izglasavanju Ane Brnabić za premijera, piše "Blic", navodeći da će zbog toga biti odložena sjednica Skupštine Srbije.

Srbija 17.06.2017 | 22:48
Da li ce Ana imati većinu?
U toku dana je održana i sjednica beogradskog odbora SNS-a.

"Pred predsjednikom Vučićem i strankom su problemi koji se tiču obezbjeđivanja većine u Parlamentu. U veoma smo teškoj situaciji oko formiranja stabilne većinske podrške i cijelu nedjelju ćemo iskoristiti za obezbjedivanje te većine", rekao je za "Blic" funkcioner SNS Nebojša Stefanović, inače vrlo blizak Aleksandru Vučiću.

Stefanović dodaje da sa sigurnošću može kazati da će sedam poslanika Jedinstvene Srbije glasati protiv, da više njih iz SNS-a nije sigurno kako će glasati, a prijedlog neće podržati ni Muamer Zukorlic.

Prema njegovim riječima, zbog cijele situacije Vučić i SNS tokom nedjelje će se baviti učvršćivanjem većine.

"Ako većinu uspijemo da obezbijedimo, možemo očekivati da sjednica Skupštine na kojoj bi trebalo da bude izabrana nova premijerka počne tokom narednog vikenda", rekao je Stefanović.

On ističe da je Vučić odlučan i istrajan u svom prijedlogu, kao i da ga neće mijenjati ni po koju cijenu, "jer ovo nije samo pitanje podrške Ani Brnabić već i predsjedniku Vučiću". 

Odluka o kandidaturi Ane Brnabić izazvala je oštre reakcije opozicije, a beogradski mediji spekulišu da je osjetno nezadovoljstvo i u redovima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) koje je Vučić predsjednik.

Mediji su se inače više bavili polnom orjentacijom i hrvatskim porijeklom Ane Brnabić nego programskom politikom vlade Srbije. Dok koalicijski partneri podijeljeno reaguju na Vučićevu odluku, konzervativni dio opozicije optužuje novog šefa države da je pokleknuo pod pritiscima i utjecajima Vašington, te da Brnabić uopšte nije njegov izbor, nego odluka koju mu je nametnuo Zapad.

“Lom je potpuni u stranci. Ova odluka za mnoge je iznenađenje. Teško da će svi naši poslanici podići ruku za Brnabić”, citira portal Blica neimenovane izvore u vrhu Vučićevih naprednjaka.

Vučićev protukandidat na nedavnim predsjedničkim izborima i vođa parlamentarnog konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović, ocijenio je da Ana Brnabić ima veće povjerenje Zapada nego predsjednik Aleksandar Vučić.

“Zato predsjednik mora predložiti ono što mu je Zapad naredio. Izgleda da se nije mnogo pitao. Je li čuo neko obrazloženje zašto je Ana Brnabić dobro rješenje za premijera? Vjerojatno mu je glupo da kaže da to nije njegov izbor, nego tuđi”, ocijenio je Obradović, rekavši da je Brnabić cijeli život radila za inostrane kompanije i nevladine organizacije.

Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića poručuje da je interesuje politika, a ne ličnost Ane Brnabić, te da će podržati njezinu spremnost da definiše kao prioritet europsku budućnost, napravi razliku između Brisela i Moskve. Takođe, LDP uslovljava svoju podršku Ani Brnabić njezinom sposobnošću da “presječe Gordijske čvorove u regiji - od Bosne i Hercegovine i Kosova do Hrvatske, što je preduslov čupanja Srbije iz živog blata 90-ih”.

Vučić je rekao ranije da odluku o imenovanju nove premijerke nije bilo lako donijeti, “ali je donesena u skladu sa interesima i ciljevima Republike Srbije, s idejom da radom i idejama donosimo dobre rezultate za našu zemlju i njezine građane”.

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dragan

17.06.2017 22:21

Kad Trilateralci naredjuju...

ODGOVORITE
Name

Vec gledam naslove u svim svjetskim medijima:

17.06.2017 22:31

"Predsednik drzave Srbije, koji je istovremeno predsjednik najjace politicke stranke koja sa svojim koalicionim partnerima ima vecinu u Narodnoj skupstini Srbije nije u stanju da ubjedi poslanike iz svoje stranke da glasaju za mandatara koga je on predlozio"

ODGOVORITE
Name

Iznenadjen i uvredjen!

18.06.2017 12:14

Ako pod "svjetskim medijima" mislis na Balkanske medije, onda si vjerovatno u pravu. Istinski svjetske medije ovakve gluposti ne zanimaju, I radije ce objaviti pricu o spasavanju neke nesretne zivotinje.

Name

Гдје нестаде свака пристојност?!

17.06.2017 22:33

Зашто је називате само Аном? То јесте њено име, али га је врло непристојно користити без презимена, и то још на званичном порталу (озбиљне) телевизије. Морате бити свјесни да не причате преко плота са својим (х)ајванима, већ да преносите информацију која, поред тога што би морала бити тачна, треба да има и пристојну форму. А ова то нема.

ODGOVORITE
Name

Ninoslava

18.06.2017 06:35

Još jedna Vučićeva predstava, da se Vlasi (čitaj zapad) ne dosete. Ko se još prima na to da mi je znati?, Svi se bave ličnošću buduće premijerke, a Vučić kupuje vreme na vlasti. Sad će opet vanredne izbore. Koliko je ih bilo od kad je SNS na vlasti? Da li neko može da seti?

ODGOVORITE
Name

Piksi

18.06.2017 09:02

Ovim "problemom" oko podrške, Vučić štiti Brnabićku jer nema napada antigej udruženja, i ostalih koji su protiv Ane. I onda na kraju kad bude podrške posao je obavljen bez problema.

Name

Sloba Pavlovic crni

18.06.2017 06:51

Ana Brnabic,najbolji je potez Vuciceve karijere.Sve ostalo mozete okaciti macku o rep.

ODGOVORITE
Name

BOBA

18.06.2017 09:56

VELIKA PODRŠKA VUČIĆU SVE OKO NJEGA SU LIČNI INTERESI PACI UDICU I SAZNAJ KO JE KO BRAVO

ODGOVORITE
Name

Dragan

18.06.2017 11:51

Sve bi to bilo tako da on i brat nemaju ono što imaju.