EP do 21: Predstavljamo prvog rivala Srbije - Portugal!

Upoznajte ih - Portugalija: Proganja Srbija njih, proganjaju oni Srbiju… Ali fale im Silve od 100. 000. 000! Verovatno i najvažnija utakmica za Lalatovićeve pulene će biti protiv starih znanaca koji dolaze bez trilinga A reprezentativaca, ali i sa igračima koji su plaćani po 30. 000. 000 evra.

Fudbal 17.06.2017 | 12:15
EP do 21: Predstavljamo prvog rivala Srbije - Portugal!
Odmah da pređemo na stvar kako bi stvari bile jasnije - mlada reprezentacija Portugalije ne zna za poraz od 31. marta 2015. godine (ne računajući poraz posle jedanaesteraca u finalu prošlog Evropskog prvenstva). Od poslednjeg poraza je prošlo 19 utakmica! Poslednji meč ova selekcija odigrala je 28. marta ove godine i tukla Nemačku 1:0 u gostima. Četiri dana ranije stradala je Norveška 3:1.  

Dakle, govorimo o zemlji koja ima izuzetno talentovane mlađe kategorije, a na ovom šampionatu Evrope biće prvi rival Srbije danas u grupi (18.00h). I verovatno ključni ispit za tim Nenada Lalatovića. Ko danas izgubi, verovatno može da pakuje kofere jer su onda tanke šanse za polufinale. A pobeda i na znači plasman među četiri najbolja. Dakle, mnogo više može da se izgubi u današnjem meču nego što može da se dobije.

Portugalska generacija je dugo na okupu i već godinama se juri sa ovom našom zaltnom generacijom. Orlići su slavili na penale u omladinskom polufinalu EP u Litvaniji i kasnije osvojili titulu. Portugalci su se revanširali na sledećm EP u Mađraskoj. Takođe u polufinalu, i takođe posle penal lutrije. Za Portugalce je u oba meča igrao Markoš “Roni” Lopeš. Iskustvo sa tih mečeva protiv Srbije imaju i golman Varela, defanzivci Kanselo, Rebošo, Ije, Figeredo, vezisti Podstavski, Ramos, napadač Orta… Dakle, odlično se poznaju. 

Portugalija na ovaj šampionat dolazi bez igrača kao što su Bernardo Silva koji je pojačao Mančester Siti za preko 50.000.000 evra, Portova devetka Andre Silva je za 40.000.000 prešao u Milan, te vihorno krilo Sportinga Želson Martins za koga se interesuju Liverpul i Barselona. Sa ta tri igrača Portugalija bi bila izraziti favorit, to je enorman kvalitet. Gledajući tako, izostanak Sergeja Milinković Savića, našeg ponajboljeg igrača, mnogo manje para oči.

Seketor Žorž će sa druge strane moći da računa na zvučnija imena poput Valensijinog beka Žoaa Kansela i pre svega Renata Sančesa, “Zlatnog dečka“ Evropskog fudbala za 2016. godinu, koji je posle razočaravajuće debitantske sezone u Bajernu morao da se spusti iz A tima u mladu reprezentaciju.

Portugalci su na protivničkom delu terena brzi, spretni, okretni i mnogo opasni. Napadački izuzetno potentni. Igraju od noge do noge, napadaju po krilima i dosta pokušavaju iz daljine. Tu se posebno ističu Ruben Neves (Porto) i Bruno Fernandeš (Sampdorija). Kada su na terenu lopte samo zuje oko gola. Predstavljaju motor Portugalaca i igraju fantastično u organizaciji napada. Posebno Fernandeš koji je prava desetka.

U vezi će igrati i čudo od deteta Renato Sančes, ali on nije igrao u poslednjim mečevima mladog tima pa uprkos svom nespornom kvalitetu može da mu zatreba malo vremena da se uklopi u tim i zato bi moglo da bude dobro što igramo sa Portugalcima prvi meč na turniru.

Po krilima su jako opasni i gde dejstvuju Bruma koji je iz Galatasaraja prešao u RB Lajpcig za 15.000.000 evra i Gonsalo Guedeš koji je zimus za 30.000.000 evra došao u PSŽ. Bruma vretenastom građom podseća na Nanija i samo mu malo nedostaje oštrine u završnici. Inače, veoma je prodoran i težak za čuvanje, dok je Guedeš sjajan u oba pravca, ali mu fali utakmica u nogama. Markoš “Roni” Lopeš će čekati šansu sa klupe jer u odnosu na juniorske dane nije više dominantna figura u svojoj generaciji i nije prešao put od talenta do gotovog proizdvoda.

Gonzalo Pasijensija deluje kao prava devetka koja se usidri i čeka na šanse. Tu je i Rikardo Orta koji dejstvuje po levoj strani napada. 

Dva simpatična niska, a veoma opasna napadača su i Danijel Podense i Diogo Žota. Deluju kao da su zalutali na teren iz kadeta, ali to je samo optička varka. Jako su opasni i prodorni, a Žota zna i da igra glavom.

Shvatili smo da je ofanziva ubitačna i da potencijala za golove ima koliko hoćete. Ali, šta je sa odbranom? E, tu dolazimo do problema Portugalaca…

Kada su golmani u pitanju razlikuju se u nijansama, pa praktično ne pravi veliku razliku ko će biti na golu. Varela je znao da brani veće mečeve, ali su se i Pereira i Silva pokazali kao sigurni čuvari mreže. U defanzivi dominira Ruben Semedo. Momak koji je visok 190 centimetara i koji je uočljiv zbog svoje konstitucije i frizure.

On jeste snažan, dominantnan, ali nije preterano siguran. Kao i Edgar Ije, pa i donekle Tobijas Figueredo. Svaka lopta koja ide po dijagonali, pogotovo po visini, problem je za odbranu Portugalaca. Svaka lopta koja ide u prostor po boku može da se iskoristi što bi naša krila Živković i Gaćinović i napadači mogli da koriste obilato.

Svaka brza lopta koja ide između centarhalfa i spoljnjeg igrača je veliki problem jer su štoperi spori. Kada odbrana Portugalaca ispadne, teško se vraća u početnu formaciju. Krhka je i kruta i svakako je slabiji deo tima. Fonseka i Kanselo znaju da budu ofanzivni po boku, a to ostavlja dosta prostora pozadi.

S obzirom na brzinu naših igrača na strani, bilo kakav kontranapad Orlića biće velika pretnja po Portugalce.

Na kraju, osvrnimo se i na još jedan segment igre - prekide. Selektor Lalatović je sigurno praveći analizu uočio strahovitu opasnost od prekida, odnosno skok igre Semeda. Taj momak daje golove glavom kao najbolji špicevi i zato mora da bude  zaokružen crvenim markerom.

Takođe, selektor Žorž je veoma nadaren i ima nekoliko odličnih akcija iz kornera kada lopta ide van šesnaest metara na volej Fernandešu ili Nevesu. Svaki slobodnjak je problem za protivnika Portugalije.

I svaka ekipa koja ima brze napadače. A mi ih imamo nekoliko i to je velika prednost Orlića.

TIM PORTUGALIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO:

Golmani: Bruno Varela (Vitorija Setubal), Žoel Pereira (Mančester Junajted), Miguel Silva (Vitorija Gimaraeš);

Odbrana: Fernando Fonseka (Porto B), Pedro Rebošo (Moreirense), Kevin Rodriges (Real Sosijeda), Žoao Kanselo (Valensija), Edgar Ije (Belenenses), Ruben Semedo(Sporting), Tobijas Figueredo (Nasional);

Vezni red: Ruben Neves (Porto), Fransisko Ramos (Porto B), Tomas Podstavki (Porto B), Renato Sančez (Bajern Minhen), Fransisko Žeraldes (Sporting, bio na pozajmici u Moreirenseu), Žoao Karvaljo (Vitorija Setubal), Bruno Fernandeš (Sampdorija), Roni Lopeš (Lil);

Napadači: Danijel Podense (Sporting), Diogo Žota (Porto), Gonsalo Guedes (PSŽ), Juri Medeiroš (Boavista), Rikardo Orta (Braga), Gonsalo Pasijensija (Rio Ave), Bruma (Galatasaraj).

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar