„Pavgord“ za pljenidbu imovine „Alumine“

Firma „Pavgord“ u narednim danima će vjerovatno ponovo pokrenuti izvršni postupak protiv „Alumine“ iz Zvornika, ali ovaj put neće blokrati račun, već će to učiniti prodajom pokretne i nepokretne imovine, saznaje CAPITAL.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Fočanski „Pavgord“ je na osnovu sudskog rješenja 12. aprila blokirao račune „Alumine“, pokušavajući od nje da naplati potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju u iznosu od 155 miliona KM.

Račun je deblokiran 26. aprila nakon sastanka u Vladi RS na kojem je dogovoreno da povjerioci „Birča“ pokušaju da postignu dogovor sa „Pavgordom“ u roku od 60 dana. Taj dogovor trebalo je da ide u pravcu priznavanja dobrog dijela potraživanje firme fočanskog biznismena Gordana Pavlovića.

Međutim, prema riječima pravnog zastupnika „Pavgorda“ Aleksandra Sajića, u proteklih gotovo dva mjeseca pregovori nisu ni pokrenuti, zbog čega bi već za desetak dana izvršni postupak mogao da bude nastavljen.

„Pregovora sa ostalim povjeriocima u proteklom periodu nije bilo. Tu, prije svega, mislim na povjerioce iz javnog sektora, a u vezi sa razgovorima koje smo vodili prije skoro već dva mjeseca. Zbog toga će „Pavgord najvjerovatnije nastaviti izvršne postupke protiv „Alumine“. Međutim, ovaj put nećemo ići na blokadu računa, jer „Pavgord“ ne želi da bude izgovor za nezakonito podnošenje zahtjeva za otvaranje stečaja koje je tražila uprava „Alumine“, već ćemo najvjerovatnije tražiti prodaju ostale imovine, založenih stvari, vozila“, kazao je Sajić.

Sajić je pojasnio da „Pavgord“ nakon 26. juna, ima rok od 30 dana da traži nastavak izvršnog postupka, što će se, kako je rekao, sigurno i desiti u tom periodu.

Govoreći o ponudi „Pavgorda“ da kupi kompletna potraživanja „Birča“, Sajić je rekao da većina povjerilaca ne razmišlja ozbiljno, jer je pitanje šta će dobiti ako „Alumina“ ode u stečaj.

Stečajni upravnik FG „Birač“ Lazo Đurđević danas nije želio da daje izjave, a nismo uspjeli stupiti u kontakt ni sa predsjednikom uprave „Alumine“ Miloradom Motikom.

„Pavgord“ je otkupio potraživanja Ukio banke od FG „Birač“ i sada pokušava da ih naplati od njene kćerke firme „Alumine“.

Vlasnik preduzeća „Pavgord“ iz Foče Gordan Pavlović prošle sedmice je na Skupštini povjerilaca FG „Birač“ u stečaju ponudio da za 45 miliona KM otkupi priznata potraživanja od svih povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ u stečaju koja iznose 90 miliona maraka.

„Pavgord“ je ranije otkupio potraživanja litvanske Ukio banke u iznosu od 155 miliona KM od FG „Birač“, ali stečajni upravnik Lazo Đurđević ih nije priznao. Zbog toga je „Pavgord“ na osnovu sudskog rješenja pokrenuo izvršni postupak protiv „Alumine“.

(Capital.ba)

KOMENTARI17
POŠALJITE PORUKU

075

17.06.2017 07:48

Nije ni u F.BiH mnogo bolje, ali šta se to dešava u RS? Banke propadaju(srećom ima državna Agencija za osiguranje depozita), bolnice propadaju, TE Gacko u lošem stanju, TE Ugljevik slučaj sa Slovencima, TE Stanari kažu ne radi a nova je, sada bivša Glinica, poljoprivreda i stočarstvo na izdisaju, Rafinerija propala, ne znam šta je sa Modričom, shvatite da su nama svima samo neprijatelji "naši političari"!!

Sve dok se politicari trpaju u ekonomiju tako ce nam biti.

zlo

17.06.2017 07:58

Interesantno sve propalo vec ima sedam osam godina,a mi jos zivimo radimo funkcijonisemo primamo plate i penzije,djeca idu u skole i studiraju,svi se lijecimo koji smo bolesni,kupuje se na hiljade uvezenih luksuznih automobila,kafici,restorani,hoteli puni.slave svadbe koncerti,sportska takmicenja o politicarima i njihovom zivvotu da ne pricam,a sve propalo davno i odavno nema Republike Srpske,ali samo u masti njenih neprijatelja.

RE 075

17.06.2017 08:15

Kad dodjem kuci iz CH samo slusam kojekakve gluposti i tzv partijska prepucavanja. Jad i bijeda sa Jelen pivom kroji svjetski poredak.Sto se tice ekonomije,postoji cuvena demagoska izreka,Mi Srbi imamo viziju....????? U neoliberalnom kapitalizmu gazda koji se mora slusati je MMF...!!Ako veliki svjetski politicari rade za istog gazdu,sta reci za ove nase marijonete i poslusnike.

re

17.06.2017 08:28

Zaboravijo sam jednu vemo zanimljivu stvar,od kad pratim stranise BN i citam komentare vezane za ekonomiju.Svi kritikuju i traze nekakav spas u ovom ludilu,da pri tome niko ne spomenu ime genijalca gospodina Branimira Dragasa. Poslusajte sta pametan covjek zbori kad vec sjedite pored interneta,otvorite oci...!

rere

17.06.2017 09:04

Ti izgleda lažeš samog sebe i tješiš se , ili si Dodikov bot pa od slijepila ne vidiš ništa . Očemu ti pričaš kad je sve propalo i uništeno , neme nijedne institucije ni javne ustanove ni javnog preduzeća , koja nije bankrot , slijepče .

rere 075

17.06.2017 09:17

@ RE 075 Niko vama lično nije neprijatelj , posebno ja , samo zaključujem jer , vjerujte mi , ni u F.BiH nije mnogo bolje što bi rekli " razlika je u pet deka " !!

075

17.06.2017 09:21

Re 075, juče je bila vijest o letovima aviona Vlade RS, u kojoj se lijepo vidi koliko puta u zadnjih 10-ak dana su letili za Salzburg. E, tamo je odgovor!

Dragan

17.06.2017 10:38

Pero Doboj

17.06.2017 08:32

Kako je lijepo kad vidim ova postrojenja i fabrike širom naše Republike Srpske jeza me prodje.. Jos jedan pokazatelj kako hranimo Federaciju i upumpavamo milijarde u budzet..

dzoni

17.06.2017 09:24

Kakav smo mi sljam,dokazanom dileru je dopusteno da on blokira rad takvom gigantu,da ima pameti oduzeti mu sve a ne da on nekoga ucjenjuje,taman da je neznam kakva mafija iza njega!!!

Sve dok budemo sutjeli biti ce nam tako. Ratovanje na Internetu malo kome pomaze. Dok narod ne ustane i pocne mlatiti nece nam biti bolje.

Koo

17.06.2017 10:47

Pero

17.06.2017 10:32

Definitivno postenom u ovoj republici nema mjesta i radnom i vrijednom gradjaninu pametnom ucenom

Oroz

17.06.2017 11:07

Pamet u glavu naredne godine za izbore to ce vas spasiti promena vlasti na svim pozicijama.

re.re075

17.06.2017 12:48

Ovaj 075 je polutan, kod njega je rezultat uvijek 1:1..ne zna kome pripada..smijesan lik

Za 075

17.06.2017 12:54

Kanton Sarajevo ima osjetno veci budzet od cijele RS. O kakvih pet deka pricas uvlakacu?

Trebinje

18.06.2017 09:03

Bruka i sramota ...pošten i vrijedan covjek u ovoj drzavi ide pod zemlju...Ili van zemlje!!!

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.