EP do 21: Malo Barse na istočnoevropski način!

Slovaci igraju opasan fudbal, prvo veliko iznenađenje u Poljskoj! Stradala je upravo domaća selekcija.

Fudbal 16.06.2017 | 23:30
EP do 21: Malo Barse na istočnoevropski način!
Na papiru jači sastav, prednost domaćeg terena, pa i vođstvo već posle 53 sekunda. Sve su imali Poljaci, sve osim ideje kako da se suprotstave jednim sasvim drugačijim Slovacima. Slovacima koji nisu tek, kako se to obično kaže, dobro organizovana i disciplinovana ekipa u kojoj se tačno zna ko šta ta radi. Već Slovacima koji umeju i da fintom zavrte mozak rivalu, koji imaju dušu, srce u odbrani i precizno oko u napadu.U prvom kolu Grupe A Evropskog U21 prvenstva u Poljskoj, Slovačka je u Lublinu preokretom stigla do pobede od 2:1 i napravila prvo veliko iznenađenje trurnira.

Jer kao što pomenusmo - Poljaci na papiru imaju strašan tim, iako lišen uslugaArkadijuša Milika i Pjotra Zjelinskog, kojima Napoli nije dozvolio da putuju na Euro. I posle tog pogotka Patrika Lipskog na savršen centaršut Tomaša Kedziore (Monako već vodi pregovore oko njegovog dolaska), činilo se da će sve brzo biti gotovo.

Ali umesto da cena skoči Kedziori i Lipskom - a to je vrlo bitan element ovakvih takmičenja - porasli su Slovaci. Pre svih Jaroslav Mihalik, vezista Krakovije koji je u 19. minutu sevnuo pored čuvara i započeo najlepšu akciju večeri. Odlično se snašao i Martin Hrijen, a njegov imenjak Marin Valijent iz prve je zakucao loptu u protivničku mrežu i poručio domaćima: pakao vas čeka večeras.

Da se razumemo - nije ni Slovačka ekipa pred kojom bi bilo kome trebalo da klecaju kolena. Ali jeste ekipa koja igra fudbal, a pritom se bori do poslednje kapi znoja. I tako svih 90 minuta. Poljaci su imali prazan hod. Nije slučajno, baš posle tog primljenog gola. Pa sve do drugog. A on je mogao da padne i ranije. Mihalik je čuvarima zadavao velike glavobolje, u 37. minutu je uzdrmao stativu.

Slovačka je diktirala ritam. Poljska je statirala. Mada je početkom drugog dela igrePžemislav Frankovski imao idealnu šansu da ponovo dovede domaće u vođstvo. Ali Slovaci pored igrača imaju i odličnog golmana. Adrijan Hovan je spasio svoj gol u tom 47. minutu, još jednom u 80. kada je glavom tukao Pavel Davidovic, a slovački golman uz pomoć prečke izveo jednu od najboljih parada sezone.

A dva minuta ranije, Slovaci su bili uspešniji. Kombinovali su Pavol Šafranko i Matuš Bero, poslednji igrač poljske odbrane Jan Bednarek - za koga je Sautempton navodno već spremio 6.000.000 evra - okliznuo se... Šafranko je bio tu da loptu umuva u mrežu za potpuni preokret.

Posle prvog kola Slovačka na prvom mestu Grupe A. Isred domaće Poljske, ispred Engleske... Švedsku da ne pominjemo. Ko ste tome nadao?

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar