TUR: Fener ''počistio'' Bešiktaš za titulu!

Košarka se igra dok Željko Obradović ne odsvira kraj: Dva i po minuta do kraja, 14 poena minusa, nije problem - Fener je šampion! Prvak Evrope odbranio naslov u Turskoj pošto je tukao Bešiktaš u neverovatnoj završnici za 4:0 u finalnoj seriji.

Košarka 16.06.2017 | 21:40
TUR: Fener ''počistio'' Bešiktaš za titulu!
Fenerbahče je odbranio titulu prvaka Turske!

Žuto-plavi su postali šampioni treći put za četiri sezone pod vođstvom Željka Obradovića, nakon što je Bešiktaš prokockao vođstvo od 79:65, na samo 2:07 minuta pre kraja četvrte utakmice.

Kao i dva dana ranije, Fener je slavio posle produžetka i ovog puta stavio tačku na sjajnu sezonu, u kojoj je prvi put u istoriji postao i šampion Evrope.

Bešiktaš - Fenerbahče 94:98, u regularnom toku 84:84 (19:24, 28:18, 17:17, 20:25), za ukupnih 0:4 u finalu plej-ofa.

Bogdan Bogdanović ubacio je osam poena u seriji od 0:12, kojom se Fener 57 sekundi pre kraja primakao na 79:77.

Potom je Obradovićev tim napravio nekoliko propusta u odbrani i skoku i činilo se da će Bešiktaš ipak izboriti peti meč, kada je Majkl Rol 18 sekundi pre kraja postigao dva slobodna bacanja za 84:79.

Međutim, Bobi Dikson je ekspresno ubacio trojku, Kajl Vims izgubio loptu odmah po izvođenju auta, a Bogdanović laganim solo prodorom izjednačio na 84:84.

Do kraja je ostalo pet sekundi, Bešiktaš je opet katastrofalno pogrešio, da bi gosti promašili čak tri šuta (Dikson, Veseli, Judo) za trijumf nakon 40 minuta.

Ali, time je samo bilo odloženo slavlje Fenerbahčea, koji se posle povratka "iz mrtvih" u četvrtoj četvrtini nametnuo u dodatnih pet minuta i pre svega čvrstom odbranom priveo posao uspešnom završetku.

Nije gotovo dok Željko Obradović ne kaže - „kraj“. A najbolji trener Evrope, pravi magnet za trofeje, odbio je da odloži promociju, „zategao“ svoj Fenerbahče i na gostovanju Bešiktašu doveo ga do novog šampionskog naslova.

Fener je posle produžetaka tukao gradskog rivala. Drugi put u njegovoj „Aktatar areni“, bez prisustva gledalaca (zbog divljana navijača na prethodnom susretu) i tako „metlom“ završio finanlnu seriju turskog plej-ofa - 98:94 (4:0).

Bila je to demonstracija šampionskog karaktera popularnih Kanarinaca. Na dva i po minuta pre kraja, Bešiktaš je imao 14 poena prednosti (79:65), a onda je Željko uradio ono što najbolje radi godinama. Što niko drugi na kontinentu ne može da prokljuvi. „Zategao“ je odbranu, napravio seriju 10:0, vratio se u potpunosti u igru i najviše zahvaljujući Bogdanu Bogdanoviću i Bobiju Diksonu istopio prednost.

Zbog gluposti košarkaša Ufuka Sardiže (pogrešili prilikom ubacivanja lopte) na šest sekundi pre kraja imao gostujući sastav napad za pobedu u 40. minutu. Čak tri hica ispalili su košarkaši Fenerbahčea, ali lopta nije htela u koš, pa se pri rezultatu 84:84 ušlo u produžetak.

A tamo, naravno, prvak Evrope je bio daleko ozbiljniji rival. Na kraju 98:94 za drugu uzastopnu titulu Fenerbahčea, koji je sezonu završio sa dva pehara.

Fantastičnu partiju u dresu gistujuće ekipe pružio je naš reptrezentativac Bogdan Bogdanović (22 poena, devet skokova), pogodio je nekoliko važnih šuteva u trenucima kad je Fener topio prednost, dok domaćinu nisu vredela ni dobri izdanja Kenana Sipahija(22), Di Džeja Strouberija (19) i Vladimira Štimca (13).

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar