U zakon ugrađene sugestije iz RS

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić uoči zvaničnih putovanja u Brisel i Trst govorio je o izmjenama krivičnog zakona - koji je u fokusu proteklih dana.

Bosna i Hercegovina 16.06.2017 | 20:36
U zakon ugrađene sugestije iz RS
“Imali smo više izmjena koje su važne za Bosnu i Hercegovinu, ali fokus je ostao na tom članu 9. koji ima nekoliko stavova. Inače mislim da je pitanje zabrane govora mržnje nešto što je izuzetno potrebno Bosni i Hercegovini jer mi na dnevnoj bazi svjedočimo govoru mržnje koji onda izaziva različite reakcije, radikalnu retoriku, stalne tenzije i tako dalje", kazao je za N1.

"Ovdje smo mi ugradili nešto što predstavlja savremene demokratske principe Evropske unije jer su ugrađeni stavovi Savjeta Evrope", pojasnio je Zvidzić.

On tvrdi da je tamo vrlo jasno definirano da govorimo samo o presuđenim, odnosno izvršnim presudama međunarodnih krivičnih sudova sa jasno nabrojanim članovima iz njihovih statuta.

"Moram kazati da ja nisam do kraja zadovoljan oštrinom pravnih normi ugrađenim u taj član jer su ministri iz Saveza za promjene na neki način svojim reakcijama ublažili ta dva stava člana 9. Moram kazati da su ministri Šarović i Mektić snažno insistirali i da zbog toga i jesu ugrađene i sugestije koje su došle iz Republike Srpske i stavovi Savjeta Evrope. Mislim da je ovoj državi zaista potrebno da spriječimo govor mržnje i da spriječimo negiranje ratnih zločina i genocida. Naravno, ne u tom obliku kako se to pokušava sada predstaviti od institucija ili predstavnika Republike Srpske", kazao je Zvizdić.

Ocjenjuje da je vrlo jasno naznačeno da govor mržnje ili negiranje zločina može biti u konačnici sankcionisano samo onda kada sigurno dovodi do mogućeg akta nasilja, izazivanja stvarne fizičke mržnje.

"Vidjećemo šta će biti u Parlamentu BiH sa tim zakonom, ali sasvim sigurno trenutno stanje - mogućnost da možete koristiti govor mržnje, a bez bilo kakvih sankcija po meni predstavlja jedan od tri bazna elementa koji destruktuišu političku i svaku drugu scenu u Bosni i Hercegovini”, izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara BIH. 

(N1)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ahahahaha

16.06.2017 18:42

Ma vidi mi Zvizdana kako pokriva Šarovića. Kao Zvizdić bi bio za oštriji zakon ali, eto, stisli Mekta i Šarović. Al' dobro, kad već Vukota nije stao iza svojih ministara, daj bar neko da kaže nešto u njihovu odbranu!

ODGOVORITE
Name

Zool

16.06.2017 19:21

Donijeti zakon da je u predizbornim kampanjama kao i svim političarima zabranjeno da uopste govore o ratu.Tu temu ostaviti sudovima i istoricarima.Samo govore o ratu i sl jer ne znaju o ekonomiji i životu.

ODGOVORITE
Name

Dr

16.06.2017 20:14

Vrlo vazno bi bilo donijeti zakon o govoru politicke mrznje koja lazno predstavlja nacional patriotizam a pri tome stiti zlo mrznju. Samo jedno se moze zvati zlocin bez obzira ko ga je pocinio a to nemoza i nesme biti toboze u necije ime ili nedaj boze u ime nekoga naroda

Name

Re

16.06.2017 23:20

Donijeti zakon. Da odgovarat svaki koji radi protiv intetesa svog naroda a OVA dvojica su odmetnici

Name

Bosanka

17.06.2017 00:11

Svaka vam cast gospodine Zvizdicu, jedini Politicar ste koji radi svoj posao odgovorno. Neka Politicari kazu na Izborima sta ce napraviti u buducnosti a ne samo da pricaju o proslosti. Razmislite, progledajte malo narode, zelite li nekoga da vam stalno pere mozak i prica o ratu i mrznji ili zelite nekog ko trazi rjesenja za nase nagomilane probleme : posao, bolje plate, bolji zivot, redovno placene racune, bolji suzivot sa svim ljudima bez obzira na vjeru, bolju buducnost za nasu djecu. Treba dati mladim Ljudima priliku da dodu u Politiku , sigurno bi nesto bolje napravili, ove stare sve u pemziju poslati, ako su i to zasluzili, po meni sigurno nisu!

Name

075

17.06.2017 06:01

@ Zool Bravo za komentar!!

Name

Re bosanka

17.06.2017 08:57

Zvizdic je taj koji naj manje treba da govori.nek prvo pogleda svoje muslimane sta sve pricaju I govore pa onda nek izmisljas zakon. A nesto trazit da se neigra sto se nije desilo to samo vi mozete izmislit