Zelje za fotelje "cijepaju" DNS

Čubrilović je optužio Balabana da nameće svoje kadrove mimo unutarstranačkog dogovora, dok on gura sinovog kuma Borisa Međedovića za direktora banjalučkog DEPOT-a umjesto Nove Grujića

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Sukobi unutar Gradske organizacije Demokratskog narodnog saveza u Banjaluci dostigli su kulminaciju nakon što je na dnevni red došao izbor direktora u gradskim preduzećima.

I do sada je bilo nesuglasica između predsjednika GO DNS Banjaluka Nedeljka Čubrilovića i Budimira Balabana, donedavno člana Predsjedništva GO DNS i aktuelnog predsjednika banjalučke Skupštine, ali nikada nije bilo ovako otvorenog sukoba koji će vjerovatno završiti definitivnim razlazom.

Sukob je izašao iz stranačkih okvira i postao predmet medijskih opservacija i prije nego što se Balaban nije pojavio na izbornoj skupštini stranke 3. maja, na kojoj je Čubrilović ponovo izabran za predsjednika Gradske organizacije u Banja Luci.

Stvar je otišla toliko daleko da je doveden u pitanje i koalicioni sporazum SNSD-DNS-SP, po kojem je DNS-u pripalo mjesto predsjednika gradskog parlamenta. Naime, zbog inicijative da se formira klub odbornika u kojem bi se uz Balabana i još dva odbornika DNS-a našli i odbornici Socijalističke partije i jedan nezavisni odbornik, došlo je do prave pometnje u redovima DNS i SP.Iz rukovodstva banjalučkog DNS-a Balabana optužuju za samovolju i kršenje stranačke discipline, jer je dostavio vlastitu listu kadrova za funkcije na lokalnom nivou, mimo one koju je utvrdilo Predsjedništvo GO. Balaban uzvraća da nije u pitanju nikakav hir, već pokušaj da se suprotstave neodgovornom ponašanju stranačkih centrala DNS i SP koje zloupotrebljavaju izborni trud svojih odbornika.

-Gradski odbor DNS pokušava na sve moguće načine da izoluje kadrove stranke koji su napravili odličan izborni rezultat. U početku su to bili sporadični slučajevi, a sada je to sve poprimilo obilježja hajke, rekao je Balaban u intervjuu za magazin Faktor, naglašavajući da mu smeta što u banjalučkom DNS-u „provjerene kadrove smatraju neprijateljima“.
Balaban je očito aludirao na Novu Grujića, direktora banjalučkog DEPOT-a, kojem prvog jula ističe mandat, a aktuelno rukovodstvo stranke na čelu sa Čubrilovićem ne želi da ga zadrži na toj poziciji jer ga smatra Balabanovim čovjekom.

Novo Grujić je u DNS prešao iz Srpske radikalne stranke RS 2010. godine sa gotovo kompletnim gradskim odborom. Odbornički mandat je osvojio dva puta, 2012. i 2016. godine, kada je osvojio 1.903 glasa. Odrekao se odborničkog mandata da bi ostao na mjestu direktora Regionalne deponije Banjaluka (DEPOT).

ČUBRILOVIĆ  ZABORAVIO DOGOVOR

Međutim, nakon izbora novog rukovodstva GO DNS Banjaluka, novi-stari predsjednik Nedeljko Čubrilović je naprasno zaboravio dogovor i sada ne želi da Grujić bude ponovo izabran za direktora DEPOT-a.

Na konkurs sa direktora DEPOT-a, koji je nedavno raspisan jer aktuelnom ističe mandat 1. jula, javilo se šest kandidata. Trojica nisu ispunjavala konkursom propisane uslove, pa su u igri ostali Novo Grujić, Radovan Kalaba i Boris Međedović.

Kalaba je bio direktor nekadašnjeg BOBAR osiguranja i Banke Srpske koja je u stečaju. O njegovim referencama i učešću u sumnjivim poslovima zbog kojih su pokrenute istrage, ovdje nećemo govoriti.

Mnogo zanimljiviji je treći kandidat, Boris Međedović, trenutno zaposlen u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, na poziciji rukovodioca Službe za inostrano zdravstveno osiguranje.Međedović je stekao diplomu pravnika poslovnog prava - 180 ECTS na banjalučkom APEIRON-u i nema konkursom propisano iskustvo na rukovodnim pozicijama direktora ili direktora sektora. Međutim, ono što ga „kvalifikuje“ za direktora DEPOT-a jeste kumstvo sa Čubrilovićevim sinom Đurom, sa kojim je zajedno išao u školu.

Da stvar bude još zanimljivija, Međedović stanuje u istoj zgradi u kojoj se nalazi sjedište DEPOT-a u Banjaluci, na Bulevaru Živojina Mišića 17. Ukoliko mu se posreći i kum ga progura za direktora, moći će da se u papučama spusti sa gornjeg sprata na novo radno mjesto.

GRUJIĆ NEPOŽELJAN JER JE USPJEŠAN

Za razliku od većine direktora gradskih preduzeća koja grcaju u dugovima, Novo Grujić je od juna 2013., od kada je na čelu DEPOT-a, ostvario značajne rezultate. Prošlu poslovnu godinu je završio sa oko 270.000 KM neto dobiti i vratio oko 750.000 KM kreditnih obaveza preduzeća.Plate za 43 radnika se isplaćuju redovno, sa svim plaćenim doprinosima, a na računu preduzeća se trenutno nalazi oko 800.000 KM. Zato je vrlo zanimljivo da DNS, čiji lider Marko Pavić stalno potencira kvalitet svojih kadrova na rukovodnim pozicijama, ne želi takvom direktoru da produži još jedan mandat.

Biće zanimljivo pratiti i ponašanje gradonačelnika Igora Radojičića i vidjeti hoće li se on ograditi i od ovog slučaja, kao što je to učinio u vezi sa direktorom najvećeg gradskog gubitaša, Toplane, Mićom Milovanovićem, za koga se ispostavilo da dva puta godišnje prima platu od 8.000 KM.
Naime, DEPOT je regionalno preduzeće u državnom vlasništvu, ali sa najvećim udjelom Grada Banjaluka, koji kontroliše Nadzorni odbor i ima svog predstavnika u Skupštini ovog privrednog društva.

Ukoliko se to dogodi, onda bi se moglo ispostaviti da priče o 300 dunuma zemljišta DEPOT-a na koje su bacili oko gradski tajkuni, imaju osnova.

Dovoljno je reći da banjalučka Čistoća, koja je u vlasništvu MG Minda, odnosno Mladena Milanovića-Kaje, godišnje plaća oko 2.000.000 KM DEPOT-u. Ukoliko bi se vlasnička struktura promijenila u korist MG Minda, tada bi Kaja plaćao sam sebi.

Takođe, za budućeg direktora  DEPOT-a je zainteresovan i Eko Euro Tim Draška Ilića, kojem je DEPOT aktivirao i naplatio bankarsku garanciju na 650.000 KM jer nije izvršio ugovorene radove na uređenju deponije, koje su finansirali Svjetska banka i Evropska komisija.

Novo Grujić je protiv ovih kombinacija, zbog čega za Čubrilovića i ostale nije poželjan u još jednom mandatu direktora DEPOT-a.

(Istinito)

KOMENTARI50
POŠALJITE PORUKU

Zoki

16.06.2017 19:58

Dali ce ikad svanuti RS da neko pohapsi ove starkelje i kriminalce koji u nasledje ostavljaju kriminalcice iz svoji Porodica,i to ti je ono s koljena na koljeno.Da sam znao 90ti da xe ovako biti poslije rata,bio bih prvi koji je pobjegao preko grane,cast onim koji su pobjegli,kapa dole.

U pravu si,nema kraja kriminalu.Narod po običaju čeka da neko drugi mijenja stanje u državi,niko od sebe ne polazi,što baš ja.Glupanima i treba ovakva lopovska vlast,bez obzira da li pozicija ili opozicija vladala.Samo neka kradu pored ovakvog naroda ukinuće i RS i to vrlo brzo.Neko će i to dobro unovčiti.

ap

16.06.2017 20:13

MOŽE LI NAS IKO ZAŠTITI OD OVAKVOG ČUBRILOVIĆEVOG NEPOTIZMA KOJE NEMA GRANICE - SAMO ONAJ ŠTO ZAPALI RIM BIO JE GORI OD NJEGA...

DEGOTHIA

16.06.2017 20:35

Stara komunistička garda.

xx

16.06.2017 20:48

Međed sa aperiona.

jovo

16.06.2017 21:34

Ciji je onaj reketas kriminalac Bobi Stanarevic? Budin ili Cubrin?

Izbori

16.06.2017 22:01

Koliko ih je sa privatnih fakulteta u institucijama majko mila.

niko

16.06.2017 22:28

Ma ovi su mila majka,DNS iv kadar na mjestu Direktora Agencije za Osiguranje gos. Slaven D. Napreduje na lestvici kriminalaca petom brzinom. Covjek pored visoke plate i ostalih prinadleznosti mjesecno otvori i po jedan Teh.Pregled,naravno na supruginu firmu. A industrija osiguranja propada. Sto je najzalosnije dozvolio je veliko pranje novca Privatnih Osiguranja.

Gavran

18.06.2017 00:04

Ma nema u DNS nepotizma oni se odlucno bore protiv toga osim kad je njihova rodbina I kumovi u pitanju

Jana

18.06.2017 10:46

Svi takvi su u institucijama

Re niko

18.06.2017 10:52

nece druze nikad svanuti sve ove starkelje pocevsi od cubrilovica kasipovica pavica kovacevica su direktori nekih preduzeca vec 30 godina kad se jednom naviknes na fotelju druze nije lako iz nje izaci a sa ovakvim uzasno glupim i retardiranim napacenim narodom nepismenim mozes raditi sta hoces da nije ovog interneta glupani nikad ni ne bi znali koji su ovo kriminalci ali ovo je rs nema sudova nema drzave i cao.

sdsovavc

19.06.2017 00:04

Penzioner

16.06.2017 20:07

Ako je uspjesan i treba ga zamjeniti sto bi on jedini bijo povlascen u odnosu na sve one uspjesne koji su zamjenjeni.

Proglasice Novu ludim jer je prijavio 270 000 dobiti. I jos ... "Dovoljno je reći da banjalučka Čistoća, koja je u vlasništvu MG Minda, odnosno Mladena Milanovića-Kaje, godišnje plaća oko 2.000.000 KM DEPOT-u. Ukoliko bi se vlasnička struktura promijenila u korist MG Minda, tada bi Kaja plaćao sam sebi. Takođe, za budućeg direktora  DEPOT-a je zainteresovan i Eko Euro Tim Draška Ilića, kojem je DEPOT aktivirao i naplatio bankarsku garanciju na 650.000 KM jer nije izvršio ugovorene radove na uređenju deponije, koje su finansirali Svjetska banka i Evropska komisija. Novo Grujić je protiv ovih kombinacija, zbog čega za Čubrilovića i ostale nije poželjan u još jednom mandatu direktora DEPOT-a" .

Igor

16.06.2017 20:24

Citajuci ove komentare kao sto je izlozio Pemzioner i njemu slicni,nikad ova RS nece na zelenu granu,ni cudo nije sto nam Vlast to radi,a i svi drugi,kad nepostujemo sami sebe pa ni druge,nemoramo se slagati u misljenjima,ali hajde da se postujemo i nevredjamo,kakav smo mi to Narod.

Zoki

16.06.2017 21:05

Koja je logika za udarnu vijest postavljati unutarstranacke razmirice marginalne stranke i to lokalnog nivoa te marginalne stranke?

Šimširpašić Savudin

16.06.2017 22:03

Igor Savanovic

16.06.2017 20:11

Novo Grujic je najposteniji covjek u DNS-u ! Covjek je imao vise prije politike nego sto je dobio od politike . Ne interesuju me desavanja u tom vasem tamnom vilajetu ali ovog covjeka bih podrzao uvijek na svaki nacin, ljudski .

J.... te Novo Grujic. stavi mu sliku na svoj zid, ne trpaj je na tudje. Jaka stvar - tvoja reklama.

sredio mi preko veze ...

16.06.2017 20:34

Pa napisi prvo kako se zoves. Poslije izbaci te rijeci sa j misu mali.

Igor

16.06.2017 20:54

Novo Grujic je zavrsio karijeru sto se tice direktorovanja, vrijeme je i bilo!

nnn

16.06.2017 23:28

A sta je to lose Grujic uradio pa da ga smjene? Da cujem NNN?Majmune Nije zavrsio i bice opet direktor,a vi crknite od muke.

Čubrilovic

17.06.2017 19:23

Novo Grujic je jedan domacin prije svega normalan covjek.Imao sam jednu malu zamjerku kada je otisao od Mihaljice,ali mu oprastam jer sa malim Mihaljicom p..i stalno uz vjetar i slusati njegova tusenja ne moze niko izdrzati.Grujicu pozdrav iz kafica kod Zelje

vasilj

18.06.2017 11:10

borac VSS

16.06.2017 20:35

Dijele pozicije kao da im je ocevina. Moj narode zaostali!

I NOVO G. IMA CISTO SAMO OSNOVNU SKOLU. SVE OSTALO JE MULJAZA.

BORKOVICI

21.06.2017 12:33

Bole nije Borik

16.06.2017 20:36

Nedo bog nikome ovakve strucnjake.

lemesac

16.06.2017 20:59

I U Bratuncu napravljen dogovor.Snsd ,DNS,Ujedinjena Srpska.SDA! 14 ODBORNIKA UKUPNO.NOVA SKUPSTINSKA VECINA.

Kakva Ujedinje Srpska to je ekspozitura Snsd a.

Sranko -Bratunac

16.06.2017 22:32

Sto je milo to i pricate.Znaju u DNS-u da bi to bio kraj.Mjesec dana nebi izdrzali.Tamo nema SNSD-a sve dosljaci i radikali.A Manulac je bio u većini pa skliznuo.Ko mu moze vjerovati...niko nikad vise.Onoliko pljuvali po Trniniću i da idu sa vama.nikad....

laz

16.06.2017 23:07

Bratunacki politicari su najoobicniji olos koji se bave sami sobom uz upotrebu primitivnih postupaka, seljacke i malogradjanske "politike". Ali je cinjenica da narod na tom podrucju i ne zasluzuje bolje.

17.06.2017 08:30

Srk

16.06.2017 21:05

Olosi..sljam

Pero

16.06.2017 21:26

Teški šljam i smrad.

fijasko

16.06.2017 21:26

Kuššš lešinari, još se hvalite.

Naivac

16.06.2017 21:45

Pa Sds-Pdp hoce da naprave vladu R.S. sa DNS-om...eee svi ste isti!!!! Tuga...

Skupština

16.06.2017 21:48

Kako je juče izgledala sjednica skupštine vidi se da je takozvana opozicija najviše naplatila.Za glas su se dijelili rasvjeta i putići.Banjalula nema opoziciju sve su to korupcija.

Leban

16.06.2017 21:51

Čubro treba otoći na ljekarski pregled on loše izgleda a miševi mu pomeću.

Čajić D.

16.06.2017 21:53

Novo Grujić je na svim izborima dobio glasove DNS u i sve je zaslužio a Bosančić rođak Čubrin je prolazio dopisivanjem glasova u Piskavici i drugim MZ.

Jedan je Novo Grujic,takvog lika i familija Adams bi izbacila iz svojih redova.

bmw

16.06.2017 22:11

max 4

16.06.2017 22:01

Boran Bosancic je smeker, sa studija u politiku-veliko iskustvo sa velikih odmora i malih.Makar je nesto studirao za razliku od ovih sa kupljenim diplomama od profsora do poslanika itd...

Zato je kupovao glasove i dopisivao sebe uz glas stanačkog kolege.Zasposlio ženu,sebe u skupštinu,sestre,kume ,kupio dva stana a glumi i vozi golfa2 .Kao narod će prevariti.

Novo

16.06.2017 22:55

BOBA

16.06.2017 22:04

POZDRAV SVIM KAMERMANIMA KOI SNIMAJU OVE NASMIJANE FACE NE KA NAROD GLEDA KO NAM KROJI SUDBINU.

Bijeljina

16.06.2017 22:07

Dobro ih pohlepa nije do sada pojela.

007

16.06.2017 22:13

Novo Grujić je pošten i dobar kadar koji uvijek donese glasove DNS u a oni se njega rješavaju.Sve su stranke iste otjeraju najjače ljude.Nisam primjetio na skupštini kupljenog papka Zorana Talića .

Partner

16.06.2017 22:31

CUO SAM DA JE U BRATUNCU NAPRAVLHENA NOVA VECINA.PA ZAR DNS I SNSD MOGU SAD SA SDA?GLE CUDA?

Krupa na Vrbasu

16.06.2017 23:34

Čubrilović je nosilac liste nepotizma. On nema pravo da uređuje drugima. Snajka zbrinuta, uža i šira familija zbrinuta u skupštini. Odužio se svojim podrepašima . Sad širi građevinski biznis i pravi stanove. Zato hoće da se otarasi Balabana

Đuro

17.06.2017 07:38

Ako je ovo tačno da stara lopurda Čubro ruši Novu Grujića to samo potvrđuje koliki je srebroljubac . Ja pamtim da je on upravo preveslao Novu Gruića iz SRS u tajkunski i omraženi DNS. On se s njim odmah slikao na pres konferenciji pred novinarima i slavodobitno najavio pojačanje govnara prelaskom kokošara u njihove redove. A sad je sprenman da izda. A ko je spreman da izda narod ga narodski naziva p*zda . Pa vi sad vidite ko je čubro lopurda stara.

Đuro sine zar i ti ?!

Tata

17.06.2017 11:34

BANJALUČANIN

17.06.2017 15:18

DNS je kao i SNSD i SP leglo kriminala i korupcije. Lideri samostalno upravljaju i odlučuju kao da je njihova ćaćevina u pitanju. Borba za veći udio i ništa drugo.

mirkan

18.06.2017 08:22

DNS je pokazao i učvrstio se kao partner bez koga nema ništa,sa kim se mora računati i koga se mora uvažavati.Bravo DNS ,bravo Paviću.

Bravo glupane retardu jedan gdje jos ima drzava na svijetu da se direktori postapljaju po principu koliko je ko pokrao glasova po selima ove nase selendre zvane rs.

sdsovavc

19.06.2017 00:20

swvaki seljacic iz bilo kog sela koji je do juce orao njive konjima i traktorima sad odjednom radi u staklari mislim zgradi vlade pokupio od krezubog nepismenog naroda glasove u vrece i vozao letke tog jebenog snsda i dnsa i eto ga sa njive i nektara ispred prodavnice odjednom neki portir tamo u staklari ili opstini itd fuj dabogda potres od 10 stepeni srusio sve kad je sve ovako

sdsovavc

19.06.2017 00:23

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.