Presuda Suda BiH ne šalje u zatvor

Sud BiH poseže za jedinstvenom praksom da osuđenima i poslije donošenja pravosnažne presude ne određuje automatski pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne zbog čega oni imaju priliku za bijeg pa čak i nastavak činjenja krivičnih djela.

Bosna i Hercegovina 16.06.2017 | 14:15
Presuda Suda BiH ne šalje u zatvor
Apsurd takve odluke pokazan je u slučaju teroriste Enesa Mešića koji je i pored pravosnažne presude kojom je osuđen na tri godine zatvora više od dva mjeseca bio na slobodi. Iza rešetaka je dospio tek kada je pokušao da ode u Siriju i pridruži se ponovo Islamskoj državi zbog čega je i osuđen.

Pravnici ističu da je praksa Suda BiH nedopustiva i da je treba hitno mijenjati.

''Ni u jednoj drugoj državi ne može se dogoditi da neko ko je osuđen zbog terorizma provede i dan na slobodi nakon izricanja presude. To je u BiH uobičajeno, jer od Suda BiH zavisi da li će do odlaska na odsluženje kazne osuđeni biti u pritvoru.

Sud BiH je u ovakvim slučajevima uglavnom blagonaklon prema osuđenima i koristi minimum represije predviđene zakonom. Postalo je uobičajeno da prilikom izricanja presuda teroristima, čak i kad je riječ o drugostepenoj presudi, osuđenima ne određuju pritvor do izdržavanja kazne'', kaže advokat Milan Romanić.

Potvrđuje to i slučaj sa Mešićem koji je pravosnažno osuđen 7. aprila, ali je od tada slobodno šetao. Uhapsili su ga pripadnici Granične policije prilikom pokušaja ilegalnog izlaska iz BiH i ponovnog odlaska u Siriju.

U obrazloženju presude kojom je osuđen na tri godine zatvora, navedeno je da je Tužilaštvo BiH van svake sumnje dokazalo da su se on i drugi optuženi 2013. i 2014. godine priključili jedinicama koje su UN proglasile terorističkim, odnosno Islamskoj državi. To, međutim, nije bilo dovoljno sudu da Mešića uputi u pritvor.

''Niti je to normalno, niti kazne za one koji su se vratili u BiH nakon što su ratovali za terorističke organizacije. Oni prolaze najčešće sa godinu zatvora, to je smiješno i pokazuje da u BiH ne postoji opredjeljenje za borbu protiv terorizma. To hitno treba mijenjati jer osuđeni teroristi na slobodi predstavljaju opasnost i po građane i po nacionalnu bezbjednost'', istakao je Romanić.

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka Predrag Ćeranić kaže da nema dileme da bi svi koji su osuđeni za terorizam odmah trebalo da idu u pritvor.

''I kazne su inače blage pa teroriste osuđuju kao da je u pitanju džepna krađa. Još kada se teroristi nađu na slobodi zbog neodređivanja pritvora ili otkupa jednogodišnje zatvorske kazne, to predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost. Potrebno je hitno mijenjati postojeću kaznenu politiku koja je veoma blaga'', kaže Ćeranić.

Sud BiH saopštio je da je Mešić bio na slobodi do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora i da je nakon ponovnog hapšenja upućen na izdržavanje kazne, ali iz te institucije nisu odgovorili na pitanje zašto osuđenom teroristi nije određen pritvor.

U Tužilaštvu BiH su rekli da je Mešić ispitan u Agenciji za istrage i zaštitu i da će biti dostavljen izvještaj protiv njega o počinjenom krivičnom djelu.

Povratak džihadista

Predrag Ćeranić je istakao da BiH treba da se pripremi za talas povratka svojih državljana koji ratuju u terorističkim organizacijama u Siriji zato što je Islamska država pred padom.

''Porazno je što su potjernice raspisane samo za nekolicinom terorista iako ih, prema podacima Ministarstva bezbjednosti BiH, u Siriji ratuje 115'', kaže Ćeranić.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

popara

16.06.2017 12:54

U Srbiji nekoliko hiljada takvih koji se kriju.

ODGOVORITE
Name

Re

16.06.2017 14:23

Bosnjo srbi nikad nisu SE bavili kukavickim trikovima i pravili zlo neduznima a bogami tvoji to cine svakodnevno po svijetu.

Name

Pero

16.06.2017 14:18

Bas si popara.

ODGOVORITE