Neću da budem "Don Kihot"

"Nemam povjerenje u kolege iz Predsjedništva BiH", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić gostujući u emisiji Puls BN televizije. On je istakao da ni sa jednim od članova Predsjedništva BiH nije u sukobu, ali da ne odstupa od svojih političkih stavova, te da ne dozvoljava ugrožavanja interesa Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 15.06.2017 | 23:12
Neću da budem "Don Kihot"
Predsjedništvo BiH postoji i radi, ali odnosi unutar te institucije nisu kao na početku mandata, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Ističe da ne želi samoincijativno da pokreće teme za koje nema podršku hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

"Ne žele da se bavimo stvarima koje su okrenute budućnosti. Malo, malo, pa se vraćamo prošlosti i stvarima oko kojih postoje sukobi. I kada imate ambijent u kome neko takvu atmosferu stvara, šta bi trebalo da ja budem – Don Kihot koji ide i viče kako Predsjedništvo treba nešto spektakularno da radi. Šta će uraditi?", rekao je Ivanić.



Kazao je da se ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara nisu konsultovali sa njim kada je riječ o podršci krivičnom zakonu u kojem je sporan dio o kaznama za negiranje "genocida". Ivanić je istakao da političari iz Srpske moraju biti složni kada taj zakon dođe u Parlamentarnu skupštinu BiH.

“I mene je to iznenadilo. Ja to ne razumijem, ne znam šta se desilo i koji je povod za tako nešto. Crnatka (Igora) sam pitao i on nije bio na sastanku, i nije imao informacije. Ne vidim nikakvu korist od takvog prijedloga zakona. Na sreću imamo parlament, gdje to neće proći”, rekao je Ivanić.



Istovremeno, on je podvukao da BiH može funkcionisati samo u sadašnjim okvirima. Ostalo su sve nerealne želje, kao i ona predsjednika Dodika o referendumu.

“Deset godina slušam tu priču. U ovim uslovima to nije realno. Ko će podržati referendum? Hoće li Beograd? Neće. Neće zbog Kosova i Metohije. To je čista politička demagogija. Rusija jako podržava Republiku Srpsku i trebamo biti zahvalni na tome. Međutim, i Rusija je jasno rekla, ne jednom, već više puta: `cjelovita BiH`”, jasan je Ivanić.

Optimizam kada je u pitanju evropska budućnost BiH i sticanje kandidatskog statusa.

“Mislim da je nama koristila migrantska kriza. Evropa se prepala migranata i postala svjesna da ukoliko dođe do nestabilnosti dolaze i migranti sa Balkana. Zahvaljujući tome odlučili su da se malo čvršće bave Balkanom. Glavni koncept je – nećemo dirati stvari oko kojih se ne možemo usaglasiti, a pokušaćemo da uradimo sve da taj prostor dobije ekonomski prosperitet i da se svi bolje povežu”, naglasio je Ivanić.

Ako BiH do kraja godine dostavi zatražene odgovore Evropskoj uniji, kandidatski status će biti definisan najdalje za šest mjeseci nakon toga, uvjeren je Ivanić.



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

blbl

15.06.2017 23:16

I ti se ponavljas kao papagaj. Providan si.

ODGOVORITE
Name

d

16.06.2017 05:30

Gosp.Ivanicu kazete da pricate samo o proslosti, pa niste izabrani da odrzavate status que i da ovo stanje i agoniju naroda odrzavate. Izabrani ste da narodu omogucite neku nadu u bolje sutra. Ako to ne mozete onda ste promasaj, podrzite nekog "Don Kihota" koji ce se boriti za bolje sutra. Podrzite nekog ko ima energije da se bori, izgleda da Vi zato nemate niti volje niti snage, niti zelite biti lider. Izgleda da ste Vi zadovoljni ovim stanjem. Neka Vam je sretno, a nama moze izgleda moze pomoci samo Bog, Alah ili Buda

ODGOVORITE
Name

Кобац

16.06.2017 09:25

Велики господин и шмекер.

ODGOVORITE