Najveći mitovi i zablude o fitnesu

Bez obzira na ciljeve kada je vežbanje u pitanju, ljudi se pre ili kasnije „zaglave“ u nekoj vrsti rutine i napretka nema ili je zanemarljiv. Krivci su, najverovatnije, saveti koje ste uzeli zdravo za gotovo, poručuju stručnjaci.

  • Magazin
  • Zdravlje


Nažalost, mnogo je uputstava, saveta i verovanja koji cirkulišu među vežbačima, a da pri tom nemaju mnogo veze sa istinom i činjenicama. Neki od njih mogu vežbačima naneti mnogo štete pa stručnjaci savetuju oprez i skreću pažnju na najpoznatije mitove.

Prvi na spisku najvećih mitova je da je za dobru formu dovoljno vežbati jednom ili dva puta nedeljno. Nažalost, neophodan minimum za efikasan program vežbanja su tri odlaska nedeljeno, objašnjava Šon Arent sa Univerziteta Rutgers.

Takođe, najbolje doba dana za vežbanje ne mora da bude ujutru već ono vreme koje će vežbaču pružiti konstantnost u rekreaciji. Ukoliko ste noćni tip idite u teretanu uveče, ukoliko vam odgovara da ustajete rano tada i vežbajte. Ipak, stručnjaci podsećaju da vežbanje odmah nakon buđenja ubrzava odlazak viška kilograma.

Rečenica „Vežbe sa tegovima pretvaraju salo u mišiće" može se čuti na svakom koraku. Fiziološki, to su dva tipa tkiva i nikakvo pretvaranje neće se desiti tokom vežbanja.

Ono što će vežbe sa opterećenjem doneti je pomoć pri izgradnji mišićnog tkiva. Najbolji način da se otarasite masnih naslaga je da u ishranu uvedete mnogo svežeg, barenog i grilovanog povrća, manje masne proteine i, možda će delovati čudno, zdrave masnoće poput maslinovog ulja i ribe.

Vežbanje je najbolji način da se smanji telesna težina je duboko ukorenjen mit protiv kojeg se instruktori različitih fitnes programa i nutricionisti već godinama bore. Najveći deo mršavljenja, poručuju stručnjaci, odvija se u kuhinji, a vežbanje će doneti promene u izgledu tela i fizičkoj spremi.

RTS
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.