Mostar:25 godina od progona Srba

U Mostaru je danas obilježeno 25 godina od stradanje Srba u dolini Neretve, gdje je 14, 15. i 16. juna 1992. godine ubijeno 386 ljudi, protjerano više od 20. 000 Srba i uništena sva srpska imovina i bogomolje

Bosna i Hercegovina 15.06.2017 | 15:00
Mostar:25 godina od progona Srba
Četvrt vijeka od stradanja Srba u Mostaru, koje su iz doline Neretve protjerali pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, Hrvatskih oružanih snaga i Hrvatske vojske, obilježeno je bacanjem cvijeća u rijeku Bunu i služenjem parastosa u Staroj crkvi.

Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje ovim je obilježila i Dan nestalih i poginulih hercegovačke regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Prisjećajući se egzodusa Srba iz Mostara juna 1992. godine, predsjednik Organizacije Aljonka Dželetović navela je da je tada ubijeno 386 ljudi, dok se za njih 85 još traga.

"Samo na Buni stradalo je 29 ljudi, od čega 18 vojnika i 11 civila. Od tog broja još osam se vodi kao nestalo", rekla je Dželetovićeva.

Ona je naglasila da su Srbi mirno živjeli od Bune do Bijelog polja i da se niko nije nadao da će ih neko dirati ili da će nekome zasmetati.

"Tih dana Hrvatska vojska udružena sa muslimanskom pobila je sve srpsko što je zatekla i uništila svu srpsku imovinu", rekla je Dželetovićeva, čiji je brat nestao kao vojnik pri povlačenju.

Ona kaže da ima snimke učesnika tog događaja i zna imena ljudi koji su odveli njenog brata, ali da predmet samo stoji u tužilaštvu.

"Prvo je predmet godina stajao u Agenciji za istrage i zaštitu BiH, a sada tri godine u tužilaštu", kaže Dželetovićeva.

Ona ističe da porodice imaju pravo da znaju istinu o stradanju svojih najbližih.

"Svi mi znamo dosta toga, ali nemoćni smo. Institut za nestala lica ne radi kako treba i to je najveći problem", rekla je Dželetovićeva.

Ona napominje da i pored snimaka i poznatih činjenica za zločine nad Srbima u Mostaru niko nije procesuiran.

"Tijela su premještana sa lokacije na lokaciju da bi se zločin prikrio, pa smo tako dobijali nekompletna tijela", podsjeća Dželetovićeva.

Ljubica Čabrilo, čiji je muž stradao na Buni 15. juna 1992. godine, kaže da je tek 2003. dobila njegovo tijelo.

"Nisam nikad saznala pravu istinu. Tijelo nije bilo kompletno, a kažu da ga je voda izbacila u Metkoviću", kaže ona.

Draško Šiljegović kaže da je na današnji dan 1992. izgubio brata.

"Nakon 12 godina traženja našli smo njegove kosti, ali do danas nisu nađeni posmrtni ostaci 14 momaka koji su bili sa njim. Za zločine nad vojnicima i civilima u Mostaru nikad niko nije procesuiran", ističe Šiljegović.

Zamjenik predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić rekao je da se još traga za 1.662 nestala i da je glavna kočnica Institut za nestale.

Na današnji dan 1992. zapaljena je i Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, koja je rušena mjesec dana.

Mostarski paroh Radivoje Krulj kaže da se prije 25 godina dogodilo veliko stradanje srpskog naroda u Mostaru.

"Slava Bogu obnavlja se i Crkva, obnavlja se i narod. Mi se sjećamo naših stradalih, činimo pomen i molitve, a sjećajući se njih gradimo budućnost u ovom gradu i dolini. Naš Gospod Isusu Hristos pokazao je da preko krsta i stradanja dolazi vaskrsenje i to je pouka i poruka našem narodu", naveo je Krulj.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Karadoz

15.06.2017 13:18

Prica meni bivsi komsija kako je protjeran iz Sarajeva, onda onako sjedeci nas nekoliko ga podsjetimo da je bas onaj vikend kad se zaguzvalo otisao na Pale gdje je imao vikendicu i nije se vise vracao. Kaze on pa jest nije mogao jer bi ga u Sarajevu ubili, pitamo ko a on Zelene beretke... Nismo vise o tome pricali.

ODGOVORITE
Name

re karađoz

15.06.2017 18:42

Moj strić, Vlado Perišić nije imao vikendicu na Palama, pa je ostao u Sarajevu u svom stanu. Vjerovao je da mu neće faliti dlaka sa glave. Pokoj mu duši, i do danas mu nisu našli posmrtne ostatke, poslije klanja od strane pripadnika zelenih beretki. O tome se više ništa ne priča niti piše, niti u Tužilaštvu niti u njegovom komšiluku. U njegov stan je useljena ''šehidska porodica''.