Federer i Has odigrali ''najstariji'' meč u 21. vijeku!

Rodžer Federer poražen je od Tomija Hasa u drugoj rundi turnira u Štutgartu, međutim pored eliminacije, meč je obeležila i jedna druga stvar.  Federer: Neplanski poraz, ali drago mi zbog Hasa! Švajcarac šokantno eliminisan na početku turnira u Štutgartu poručio da je iznenađen, ali da je sam krivac jer nije iskoristio šanse i nije bio dovoljno oštar u ključnim trenucima.

Tenis 15.06.2017 | 15:15
Federer i Has odigrali ''najstariji'' meč u 21. vijeku!
Švajcarac i Nemac odigrali su najstariji meč u poslednjih 35 godina, pošto zajedno imaju 75 godina.

Has koji je 302. na svetu, polako završava karijeru s obzirom da ima 39 godina, ali to ga nije omela da pobedi tri godine mlađeg Rodžera Federera.

Stariji meč pre ovog bio je 1982. godine, kada su igrali Luis Ajala (49) i Rikardo Kano (30), koji su tada imali ukupno 80 godina i tri meseca.

Federer je propustio celu sezone na šljaci, a posle tri meseca pauze nije uspeo da se vrati trijumfalno, pošto ga je u klasiku u tri seta eliminisao pomenuti Has.

Rodžer Federer napravio je pauzu posle sjajnog starta sezone i vratio se tenisu na turniru u Štutgartu. Ipak, tamo je doživeo šok već u prvom meču. Eliminisao ga je 302. igrač sveta, veteran Tomi Has.

Za Švajcaraca, koji se priprema za Vimbldon, gde će pokušati da osvoji osmi trofej, to nije bio dobar nastup.

Izgubio je rezultatom 6:2, 6:7, 4:6. Federer je u drugom setu imao i meč loptu, ali je Nemac uspeo da se iščupa i napravi preokret.

"Prošle sezone ovde sam poražen u polufinalu, a sada u prvom meču, to nije ono čemu sam se nadao. Posebno ne na travnatoj podlozi, na turniru koji sam uvek dobro igrao. Ali ako ne iskoristite šanse na meču, ne dobijete set u kojem vodite i napravite greške koje vas skupo koštaju, onda samo sebe možete da krivite za neuspeh", rekao je Federer posle poraza.

Has, koji ima 39 godina, napravio je pravi podvig, jer je stigao do prvog četvrtfinala na nekom turniru posle 2014. godine.

"Bio sam u šoku. Ostao sam bez teksta. Nisam odavno dobio dva meča u nizu, a pošto sam to uradio protiv Rodžera Federera,dobrog prijatelja, i to na travi, smatram to jednim od najboljih rezultata karijere", rekao je Has posle trijumfa.

Švajcarac nije prikazao lošu igru. Naprotiv. Odservirao je 23 asa, forhend ga je dobro služio, baš kao i volej, često je izlazio na mrežu, ali je bilo evidentno da je pauza ostavila traga.

"Nisam igrao loše, čak sam imao i odlične periode na meču, ali u ključnim trenucima nisam bio oštar koliko je trebalo. Napravio sam greške u nekim presudnim momentima meča", naveo je Federer.

Has je postao najstariji igrač koji je uspeo da pobedi igrača iz Top 5 posle Džimija Konorsa, koji je to učinio u Memfisu 1992, kada je nadigrao Mihaela Štiha. Tada je imao 39 godina i pet meseci.

"Nisam bio toliko šokiran porazom od Tomija, jer je stvarno igrao dobro i znao sam da to može da se dogodi. Ako se to već i dogodilo, drago mi je što je to učinio Has", rekao je Federer.

Has je inače i drugi najlošije plasirani igrač na ATP listi koji je uspeo da pobedi Švajcaraca na nekom turniru, nakon što je to učinio Bjorn Fau u Vašingtonu 1999. godine, koji je tada bio 407 na svetu.

Federeru je to bio tek drugi poraz ove sezone, uz 19 pobeda, nakon što ga je pre Hasa jedino pobedio Jevgenij Donskoj u drugom kolu turnira u Dubaiju.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar