Šumari prijete ponovo štrajkom

Članovi predsjedništva jedinstvene udružene sindikalne organizacije JP „Šume Republike Srpske“ , sa sastanka u Višegradu, poručili su poslovodstvu preduzeća i generalnom direktoru Ristu Mariću da prestane da se miješa u rad zvaničnog sindikata i pregovara s njim o pravilniku o radu.

Republika Srpska 14.06.2017 | 22:05
Šumari prijete ponovo štrajkom
„Ukoliko u roku od sedam dana ne povuku pravilnik o radu koji je ponovo donesen jednostrano bez pregovora sa sidikatom stupamo u generalni štrajk“, rekla je potpredsjednik ovog udruženja sindikata Slavica Elez.

Sindikalci su ogorčeni na aktivnosti poslovodstva „Šuma RS“ koje formira tkz. žuti, paralelni sindikat. Predsjednik Sindikalne organizacije ŠG „Birač“ iz Vlasenice Suzana Đurić kaže da direktor već dva mjeseca raznim načinima pritiska radnike da se učlane u novi „njegov“ sindikat.

„ Mi smo održali niz sastanaka na kojima smo pružili otpor direktoru na silne pritiske jer se dešavalo da se neposlušnim radnicima mijenjaju radna mjest, smanjuju koeficijenti i koriste drugi napadi na njih kako bi se naš sindikat oslabio“, dodala je Đurićeva.

Na sastanku u Višegradu je rečeno da je uprava firme kao vid pritiska na zvanični sindikat, u namjeri formiranja svog, uputila i dopis direktorima da se ukine sindiklana članarina.

„Mi imamo i dopis predsjednika novoformiranog sindikata, takozvanog žutog, koji je poslat svim gazdinstvima bez pečata i mislim da je to čista lakrdija", rekao je za BN televiziju predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije „Šuma RS“ Dušan Marković.

Poruka sindikalaca rukovodstvu matičnog preduzeća je jasna i nedvosmislena – povucite pravilnik o radu koji ste sami napisali i po kome će radnicima plata biti umanjena za oko 150 КM ili slijedi totalna obustava rada.

(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Draganče

15.06.2017 05:36

Ali svi po 150 KM za Baju i ekipu...šta je to, šta ste se stisli...njima treba više!

ODGOVORITE
Name

Sumar

15.06.2017 06:14

Ovce koje su spremne za smanjenje plata neka idu u zuti sindikat!!!

ODGOVORITE