Klivlend sprema supertim kao odgovor Voriorsima!

Lav kao žrtveno jagnje, Kajri mamac za Pola! Kralj mora da bude zadovoljen. Lavov odlazak je donekle očekivan, ali u Irvingov odlazak malo ko veruje. . .

Košarka 16.06.2017 | 22:20
Klivlend sprema supertim kao odgovor Voriorsima!
U noći kada je Klivlend definitivno svrgnut s trona pod udarom strašnog Golden Stejta iz usta Lebrona Džejmsa izlete su sledeće reči:

"Nikada nisam igrao u supertimu, kakav ima Golden Stejt".

I naravno, odmah izazvao bes kod mnogih košarkaških poklonika, koji pamte Lebronovšampionski tim Majamija, nakrcan zvezdama poput Dvejna Vejda, Krisa Boša, Reja Alena iRašara Luisa. A onda podsećaju i na to da sada deli svlačionicu sa asovima poput Kajrija Irvinga i Kevina Lava, te sa Deronom Vilijamsom, Kajlom Korverom, Džej Ar Smitom... 

Možda te Lebronove generacije nisu bile tako dominantne kao ona koja je ove sezone pregazila apsolutno sve na putu do šampionskog prstena, ali daleko od toga da nije imao kvalitetne saigrače, gde god da je igrao. 

Ipak, u Klivlendu su jasno i glasno čuli povike svog Kralja i krenuli u razvijanje ozbiljne strategije za kreiranje nove verzije supertima. Svesni su i rukovodeći kadrovi tima iz Ohaja da ne postoji drugi način da se izađe na kraj s ovakvim Golden Stejtom i zverima poput Kevina Duranta, Stefa Karija, Kleja Tompsona i Drejmonda Grina, pa će zato napraviti sve potrebne korake kako bi skrojili tim po Lebronovoj želji. 

Američki mediji temeljno su se bavili potencijalnim rešenjima i sve ukazuje na to da će kartu u jednom pravcu dobiti Kevin Lav. 

Njegovo ime dovodi se u kontekst s tri potencijalna transfera - za Pola Džordža, Demarkusa Kazinsa ili Karmela Entonija. 

Ni najmanje sumnje nema - Lebron bi sigurno bio najsrećniji kada bi u Klivlend došaoKarmelo Entoni. Ali, u perspektivi ovaj trejd bi Klivlendu doneo najmanje koristi. 

Melo jeste Lebronov najbolji prijatelj dugi niz godina i javna je tajna da bi Kralj voleo da ga vidi u opremi Klivlenda. Ali, pitanje je kako bi stvari funkcionisale u timu, pošto je realnost takva da Kavsi imaju veće šanse da se domognu prstena sa Lavom u timu nego sa Entonijem. Zbog toga je gotovo nezamislivo da bi Klivlend mogao da se odrekne svoje zvezde zbog nekog ko godinama nije bio ni blizu plasmana u plej-of, a kamoli borbi za prsten. 

Fil Džekson zbog toga i traži način kako da se reši Mela. Klivlend bi, doduše, mogao da proba s eventualnim trejdom Iman Šampert - Džej Ar Smit za Mela. Da li bi uspelo? Vredi probati.

Priča sa Demarkusom Kazinsom imala bi određenog smisla u rezultatskom smislu. Doduše, Klivlend bi bio sušta suprotnost Golden Stejtu, jer bi „small-ball“ ekipu napala sa Tristanom Tompsonom, Kazinsom i Lebronom. U reketu bi Klivlend verovatno bio nezaustavljiva sila. I sve bi bilo u redu dok ne dođe utakmica s Golden Stejtom, kada bi se sve počešali po glavi i zapitali - a ko čuva Kevina Duranta?

Jasno je, tada bi teret ponovo pao na Lebronova leđa. A realno je da ne možete da očekujete čoveka od 33 godina, pa makar to bio i Lebron Džejms, da troši toliko energije na čuvanje Kevina Duranta i rešavanje mnogobrojnih ofanzivnih zadataka. 

Najrealnija solucija u ovom trenutku bio bi transfer Pola Džordža. Kevin Lav jeste popravio igru u odbrani tokom poslednjih godina, ali nije ni blizu Džordžovog nivoa u oba smera. Klivlend bi u ovom slučaju žrtvovao malo visine i mase zarad jedinstvenog Ol-star igrača koji ume sebi da kreira prostor za šut, da pogađa trojke, ali i da čuvaKevina Duranta.

Rizik, ipak, postoji. Pre svega pitanje je da li će Džordž hteti da obnovi ugovor sa Kavsima posle naredne sezone, a onda je tu i pitanje veličine ugovora na duže staze.

Da li bi ovaj posao imao smisla u potencijalnim okršajima s Golden Stejtom? Naravno da bi, s tim što bi Džordž morao da nauči da igra u timu sa dve superzvezde (čitaj:Lebronom i Kajrijem), što bi samo po sebi mogao da bude zahtevan posao za ceo tim. I to u momentu kada je prostor za eksperimentisanje minimalan.

Na kraju, pronicljivi američki košarkaški stručnjaci najavljuju i gotovo nezamisliv scenario - da Klivlend žrtvuje Kajrija Irvinga zarad dovođenja Krisa Pola iz Los Anđeles Klipersa. Iskreno, nama je teško da zamislimo ovako nešto, ali novinari s one strane Atlantika veruju da tu ima dima.

Razlog - Kris Pol je Lebronov veliki prijatelj još iz mladih dana i čovek u koga Kralj ima beskrajno poverenje.

Klivlend bi dolaskom Krisa Pola dobio plejmejkera koji bi forsirao igru slabijeg ritma, što je nešto što bi timu odgovaralo u sezoni koja dolazi. Doduše, izgubila bi jednog od najpouzdanijih „clutch“ šutera u NBA ligi (skorera u poslednjim sekundama utakmice).Pol je takođe tip košarkaša koji je podređen timu i radio bi na razigravanju saigrača i daleko je iskusniji od Kajrija.

Ali, budimo realni, ovakav posao zaista je u rangu naučne fantastike u ovom momentu. Iako je Pol na izlaznim vratima Klipersa. 

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar