Šarić i Ukić (ne) podržavaju otkaze pred EP!

Hrvatski reprezentativci kritični prema odluci Marija Hezonje i Ante Žižića da propuste ovog leta nastup za nacionalni tim.

Košarka 17.06.2017 | 11:45
Šarić i Ukić (ne) podržavaju otkaze pred EP!
Košarkaška reprezentacija Hrvatske, izvesno je, neće u najjačem sastavu nastupati u septembru na Eurobasketu.

Mario Hezonja prvi je obavestio selektora Aleksandra Petrovića da su mu ovog leta neke druge stvari ispred reprezentacije, dok je potom nastup otkazao i Ante Žižić, koji se sprema za NBA ligu.

Odluke dvojice mladih igrača izazvale su brojne polemike u Hrvatskoj. Njihov saigrač iz reprezentacije Dario Šarić, koji će ovog leta biti na raspolaganju selektoru, nije naišao na razumevanje.

"Krivo mi je što neki ne žele da igraju za reprezentaciju. Čini se da nema više tog žara i da smo izgubili kult reprezentacije. Ali tu smo mi koji ginemo", rekao je Šarić hrvatskim novinarima.

"Ako neko kaže da je umoran, ja ću vam odmah reći da nije. Možda to neko radi zbog svoje karijere i to mogu da razumem, ali ako neko kaže da je umoran, to jednostavno ne mogu da prihvatim kao razlog", poručio je Šarić i dodao: "Što se tiče očekivanja od Eurobasketa, mogu samo da kažem da imamo energiju i da ćemo pokazati da se košarka probudila".

Kapiten Hrvatske, iskusni Roko Leni Ukić, bio je mnogo oštriji. On je rekao da ne razume odluku mlađih igrača, jer je reprezentacija nešto najveće u karijeri profesionalnog sportiste.

"Poštujem Hezonjinu odluku i nemam ništa protiv ako neko ima neke privatne planove ili nije zadovoljan ulogom koja mu je namenjena. Ja sam se uvek odazivao, ali ne smatram se zbog toga većim Hrvatom od nekoga ko je pet puta odbio reprezentaciju. Ono što ne volim jeste da se prikazuje Hezonja kao neko ko će ovog leta individualno trenirati, pa ćemo ga nakon toga imati tri puta boljeg. Jer, sezona mu se završila 15. aprila, što će reći da ima tri i po meseca da se dobro odmori i radi na sebi. Ako mu za to nisu dovoljna tri i po meseca, onda neće biti dovoljno ni četiri i po. Ali, ne želim da ulazim u njegov izbor jer Hezonja je puno važniji za ovu reprezentaciju nego što sam sada ja. On će tu biti narednih 10 godina, ili možda samo tri od tih 10, ali ne treba ga prozivati niti otpisati, kao ni tražiti opravdanja gde nisu potrebna", izjavio je za "Večernji list" Ukić.

On je rekao da svako ima drugačiji pogled i odnos prema reprezentaciji.

"Ja sam napustio letnju ligu nakon polovine odigranih utakmica da bih stigao na vreme na pripreme reprezentacije. To je izgovor koji jako dobro zvuči i to su neki igrači koristili. Sve što NBA klub može je da ti sugeriše da bi bilo bolje da provedeš leto u klubu jer će i tvoj konkurent za minutažu to isto uraditi", naveo je kapiten Hrvatske.

Hrvatska na Eurobasketu nastupa u grupi C u Klužu sa Španijom, Crnom Gorom, Češkom, Rumunijom i Mađarskom.

Evropsko prvenstvo će se igrati od 31. avgusta do 17. septembra u četiri države - Turskoj, Finskoj, Rumuniji i Izraelu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar