Majke koje doje kraće od 6 mjeseci štete jetri beba

Bebe koje majke doje manje od šest meseci imaju 40 odsto veći rizik od oboljenja jetre, dok su ti izgledi kod gojaznih majki dvostruko veći.

  • Magazin
  • Zdravlje


Deca koju majke ne doje ili prestanu to da rade u prvih šest meseci na taj način povećavaju šansu od nastajanja bezalkoholne bolesti masne jetre kod dece za 40 odsto u kasnijem životu, pokazala su nova istraživanja.

Takođe je utvrđeno da gojaznost majke može da udvostruči taj rizik, što može dovesti do ozbiljnog oštećenja jetre, uključujući i cirozu, potencijalno opasnu po život.

Istraživanje je pokazalo i da pušenje u ranim danima trudnoće može da napravi detetu problem sa jetrom kada se nađe u tinejdžerskom uzrastu.

Podaci do kojih se došlo istraživanjima iz Australije pokazala su da alarmantan broj žena zdravlje svoje bebe dovodi u opasnost. Tek 17 odsto Britanki doje svoju decu u trećem mesecu, dok tek svaka druga Amerikanka to čini tokom šest meseci od rođenja bebe.

“Ova studija ima za cilj da podstakne zdraviji stil života pre i za vreme trudnoće, ali i da sugeriše duže dojenje budućih generacija”, rekao je doktor Ojekoja Ajonrind sa Univerziteta u Zapadnoj Australiji.

Bezalkoholna bolest masne jetre je jedan od najčešćih poremećaja jetre koji se javlja u razvijenim zemljama i pogađa svaku četvrtu odraslu osobu. Reč je o progresivnoj bolesti koja počinje nakupljanjem masti u jetri bez preteranog konzumiranja alkohola. Obično je povezana sa gojaznošću i dijabetesom.

“Majčino mleko je zaista složenog sastava. Normalna težina majke, kretanje i upornost u dojenju može biti od značaja za zdravlje jetre njihove dece. Važnost delovanja majke, kada je u pitanju zdravlje njihove dece, ne treba potcenjivati”, dodaje doktor.

B 92
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.