Borković Broj 1: "Bože pravde" u Austriji!

Srpski automobilista slavio u prvoj trci petog vikenda TCR Svetskog šampionata! Dušan Silni – Bože pravde i slom nežne Đulijete u drugoj trci na Salcburgringu! Dušan Borković je posle petog TCR vikenda u Austriji inkasirao novih 29 bodova, samo jedan manje od aktuelnog svetskog šampiona Stefana Kominija.

Ostali sportovi 11.06.2017 | 19:20
Borković Broj 1: "Bože pravde" u Austriji!
Srpski automobilista Dušan Borković ostvario je drugu pobedu u sezoni u TCR šampionatu, posle Bahreina slavio je i u Austriji.

Borković je u svojoj Alfa Romeo Đulijeti trijumfovao na prvoj trci na Salcburgringu, dok je u drugoj morao da odustane zbog problema sa poluosovinom.

Duca je ostvario napredak u generalnom plasmanu gde zauzima peto mesto sa 82 osvojena boda. Borković je tako napredovao za jedno mesto, a da nije bilo peha u drugoj trci nakon ovog vikenda bio bi čak četvrti.

Borković je trku počeo sa drugog mesta, iza Slovaka Mata Homole. Ono što je i obećao posle subotnjih kvalifikacija, Duca je sproveo u delo. Alfa ga je poslušala na startu i krenula savršeno, tako da je već u prvoj krivini prestigao lidera i dokopao se prvog mesta.

Borković je iz kruga u krug povećavao prednost i kada se činilo da će ubedljivo ostaviti rivale iza sebe, desila su se dva incidenta na stazi, zbog čega je na pistu izlazio "sejfti kar". Upravo ta činjenica nije dozvolila Borkoviću da sačuva ubedljivu prednost, pa je trka sa prvobitnih 15 produžena na 17 krugova.

Homola je posle prekida krenuo na sve ili ništa i već u 11. krugu napao Borkovića u borbi za prvo mesto. Svakome na stazi zastao je dah, ali ne i Dušanu Silnom, koji je pribrano ostao na idealnoj putanji i odmah uzvratio udarac, osiguravši lidersku poziciju.

To je ujedno bio poslednji pokušaj nekog od konkurenata da ga ugrozi, a kada je u 15. krugu van staze ostao i Verne, trka je definitivno prekinuta i Borković je mogao da počne sa slavljem.

Srpski as je na drugoj trci, zbog pravila koji predviđaju obrnuti poredak prve desetorice, startovao kao deveti. Nažalost, od samog starta se videlo da su pojedini problemi sa automobilom koje je Borković imao na prethodna dva vikenda, ponovo isplivali na površinu.

Uprkos velikoj želji i trudu da se i u drugoj trci dočepa bodova, Borković je bio nemoćan da zauzda automobil na stazi, što je dovelo najpre do pada na 12. mesto, a onda i izletanja u sedmom krugu zbog problema sa polomljenom poluosovinom. Srećom, čak i u takvoj situaciji, Borković je uspeo da sačuva automobil bez oštećenja.

"Ponosan sam i presrećan što sam još jednom uspeo da predstavim Srbiju u najboljem svetlu. Ne mogu rečima da opišem čast i osećanja kada sam slušao srpsku himnu i ovde u Austriji. Nadao sam se da ću i u drugoj trci moći do bodova, ali nažalost, nije moglo. Uprkos svemu, odlazim srećan na sledeći vikend u Mađarsku. Hvala mom timu i svim navijačima koji su bili uz mene i ovog puta", rekao je Borković posle pobede.

Borković posle petog vikenda može da bude prezadovoljan, budući da je u Austriji zaradio novih 29 bodova, samo jedan manje od aktuelnog svetskog šampiona Stefana Kominija.

Borkovićeva Alfa imaće 20 kilograma balasta, dok će njegovi konkurenti Komini i Kolćago imati 30, odnosno deset kilograma dodatne težine.

Još jedan uspeh Dušana Borkovića!

Najbolji srpski automobilista ostvario je u Austriji drugi ovosezonski trijumf, pobedivši u prvoj trci na stazi Salcburgring u Austriji, čime se posle Bahreina još jednom popeo na najviši stepenik postolja.

Vozač Alfa Romeo Đulijete TCR sa brojem "62" NIS Petrol tima započeo je trku sa druge pozicije, iza Slovaka Mata Homole. Ono što je obećao posle kvalifikacija - u nedelju je i ostvario. Alfa ga je "slušala", od starta krenula savršeno, pa je već u prvoj krivini prestigao lidera i dokopao se prvog mesta.

Duća je iz kruga u krug povećavao prednost i kada se činilo da će ubedljivo trijumfovati dogodila su se dva incidenta, pa izlazak "sejti kara".

Trka je produžena, Borkovićeva prednost više nije bila ubedljiva, ali se Srbin odbranio i osigurao lidersku poziciju.

"Ponosan sam i presrećan što sam još jednom uspeo da predstavim Srbiju u najboljem svetlu. Ne mogu rečima da opišem čast i osećanja kada sam slušao srpsku himnu i ovde u Austriji", rekao je Borković posle trke.

Naš as je u drugoj trci počeo kao deveti, zbog pravila koja predviđaju obrnuti poredak prve desetorice. Nažalost, od početka je imao probleme, pa je u sedmom krugu izleteo zbog problema sa polomljenom poluosovinom, ali je uspeo da sačuva auto bez oštećenja.

"Nadao sam se da ću i u drugoj trci doći do bodova, ali nažalost nije moglo. Uprkos svemu, odlazim srećan na sledeći vikend u Mađarsku. Hvala mom timu i svim navijačima koji su bili uz mene i ovog puta", izjavio je Borković posle trijumfa.

Srpski vozač u Austriji je osvojio novih 29 bodova i ima samo jedan manje od svetskog šampiona Stefana Kominija. Ostvario je napredak u generalnom plasmanu, pa sada zauzima peto mesto, sa 82 poena. Da nije bilo peha u drugoj trci, bio bi čak četvrti.

Sledeći vikend TCR Svetskog šampionata biće vožen 17. i 18. juna u Mađarskoj, na stazi Hungaroring.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar