F1: Hamilton izjednačio rekord Aertona Sene!

Vozač Mercedesa Luis Hamiltona osvojio je pol poziciju pred trku za Veliku nagradu Kanade.  Poseban poklon za Hamiltona - kaciga Ajrtona Sene! Pol pozicija broj 65 za Britanca!

Ostali sportovi 11.06.2017 | 13:30
F1: Hamilton izjednačio rekord Aertona Sene!
Britanac je u Kanadi stigao do 65. pol pozicije u karijeri i tako izjednačio rekord svog idola Aertona Sene.

Po završetku treninga Britanac je od porodice Sena na poklon dobio kacigu tragično preminulog šampiona.

Hamilton je prevezao krug za 1:11,459 minuta i bio je za 0,330 sekundi brži od vozača Ferarija Sebastijana Fetela.

Treći je bio vozač Mercedesa Valteri Botas sa 1:12,177, a četvrti Kimi Raikonen iz Ferarija rezultatom 1:12,252. Iza njih bio je dvojac Red Bula, Maks Verstapen i Danijel Rikardo.

Odlučilo je 0,33 sekunde. Toliko brži bio je Luis Hamilton od Ferarijevog Sebastijana Fetela u kvalifikacijama za trku Formule jedan za Veliku nagradu Kanade. Britanac u Mercedesu tako je stigao do 65. pol pozicije u karijeri čime je izjednačio učinak legendarnog Ajrtona Sene.

I kao nagrada - onu koju će zauvek čuvati kao uspomenu - kaciga tragično preminulog Brazilca. Poklon kakav se ne dobija svaki dan. Uručili su mu je lično članovi Senineporodice. Sada je pred Hamiltonom, koji je u Kanadi pobeđivao na pet od devet trka na kojima je učestvovao, samo još istorijski rekord Mihaela Šumahera od 68 pol pozicija.

“Drhtim! Znam da je Ajrton mnogima bio omiljeni vozač, meni svakako jeste. On me je inspirisao da budem ovo što sam danas. Ovo je velika čast“.

Međutim, tek sutra sledi prava stvar. Jer sutra se vozi za bodove, a Hamilton ih trenutno ima 25 manje od Fetela.

Treće mesto u kvalifikacijama zauzeo je Hamiltonov klupski kolega Valteri Botas, četvrti je bio Ferarijev Kimi Rajkonen. Dalje redom Maks Verštapen, pa njegov kolega iz Red Bula Danijel Rikijardo, sedmi je kroz cilj prošao Felipe Masa iz Vilijamsa, zatim SerhioPerez i Esteban Okon, pa Niko Hulkenerg...



Britanac je stigao do 65. pol pozicije u karijeri i tako se izjednačio sa idolom.

Trostruki svetski prvak Hamilton pobedio je pet puta u devet trka u Montrealu.

Posle kvalifikacija on je od porodice Aertona Sene dobio jednu od kaciga pokojnog asa.

"Tresem se. Znam da je Aerton mnogima bio najomiljeniji vozač, kao što je bio meni. Inspirisao me je da budem ovde i ovo je velika čast", rekao je Hamilton.

Hamilton sada ima samo tri pol pozicije manje od rekordera Mihela Šumahera.

"Veoma sam srećan. Montreal je bio dobar prema meni svih ovih godina. Ovo je bila tesna bitka sa Ferarijima, koji su brzi tokom cele godine. Želeo sam dobar krug, i uspeo sam. To je bio seksi krug, sjajan krug. Ne mogu da verujem da je ispao toliko dobro. Ekipa je obavila dobar posao, izvukli smo pouke iz prošle trke i zaista joj sve dugujem",naveo je Hamilton.

Četvorostuki svetski prvak Fetel rekao je da veruje da može da pobedi u Kanadi.

"Mislim da imamo brzinu za pobedu. Nisam zadovoljan poslednjim krugom, ali ovo su bile dobre kvalifikacije", naveo je Fetel.

Trostruki svetski prvak Hamilton pobedio je pet puta u devet trka u Montrealu. Trka za Veliku nagradu Kanade vozi se u nedelju od 20 časova u Montrealu.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar