Intervju - Gebhard Grič: Imas nije ludi guru, on je divan čovjek!

Gebhard Fil Grič, bivši dugogodišnji član tima Novaka Đokovića, kaže da Pepe Imas nije 'ludi guru', kako ga mediji predstavlju, već 'po sebi divan čovek'.

Tenis 12.06.2017 | 15:30
Intervju - Gebhard Grič: Imas nije ludi guru, on je divan čovjek!
Poraz Novaka Đokovića od Dominika Tima u četvrtfinalu Rolan Garosu nije ostao bez odjeka ni u nemačkoj štampi.

"Đoković je sada igrač kao i svaki drugi“ – ovako glasi naslov tekta novinara 'Süddeutsche zeitung" Geralda Klefmana, koji je u Parizu pratio poraz Novaka Đokovića od Dominika Tima u četvrtini finala.

Za nju je između ostalog o Đokoviću govorio i Novakov dugogodišnji kondicioni trener i savetnik za ishranu Gebhard Grič, dok je svoje viđenje situacije imao i Boris Beker, još jedan bivši član Noletovog tima, a prenosi 'Deutsche Welle'.

"Dvadesetgodišnjem Austrijancu, sedmom na svetskoj rang-listi, uspela je demonstracija moći. Prvi set je još bio izjednačen i trajao je 73 minuta. A onda se žamor u publici povećao jer su gledaoci videli nešto što se u ovoj ligi retko dešava – razliku u klasi. Ovo boli. To nije lepa slika legende", rekao je Beker, koji je tri godine bio Đokovićev trener, u svojstvu komentatora 'Eurosporta“, na šta se nadovezao novinar 'Zidojče cajtunga'.

"Možda bismo morali da se vratimo čak u Đokovićeve mlade dane da bismo našli fazu u kojoj je njegova igra bila tako raspadnuta kao u sredini trećeg seta. Dvanaest poena u nizu – on ih nije izgubio, on ih je Timu bukvalno servirao na tacni. Loptama koje je pogađao ivicom reketa, loptama koje su završavale daleko iza aut-linije, ili u mreži. Često je odmahivao glavom. Često je i žurio i prebrzo udarao lopticu, kao da hoće da se sve što pre završi. To je bila slika koju je Beker opisao pravim rečima“.

On smatra da se Novak još uvek nije oporavio od pada forme, koji je počeo upravo u glavnom gradu Francuske prošle godine.

"A, sliku je opisao i sam Đoković. Kvintesencija njegovih reči – još se ni izdaleka nije oporavio od pada forme, procesa koji je počeo posle prošlogodišnjeg oslobađajućeg uspeha u Rolan Garosu. U tome ništa ne menja ni euforija koju je stvorio angažovanjem Andresa Agasija kao povremenog trenera. U osnovi – to je moglo da se razazna u njegovim samokritičnim rečima – on je sada igrač kao i svaki drugi. No, bespoštednost sa kojom je analizirao svoju igru je bila zaista za poštovanje – u tome on nije samo jedan od mnogih [...] I dok drugi veliki igrači i dalje pobeđuju, Pariz 2017. je cementirao saznanje da Đokovićevo traganje za smislom i dalje traje“.

A, dnevnik Velt je objavio intervju sa Gebhardom Gričom, naučnikom koji je osam godina putovao po svetu sa Novakom Đokovićem kao savetnik za ishranu i kondicioni trener. Do pre pet nedelja. Srpski teniski profesionalac se iznenadno rastao od svog kompletnog trenerskog tima, pa tako i od ovog šesdesetogodišnjeg Austrijanca.

Grič je odgovarajući na pitanja novinara Velta najpre rekao da čak nije ni gledao prenos mečeva u Rolan Garosu, već da je u Austriji, gde je satima sedeo na obali Dunava.

"Osećam se kao ptica. Posle svih tih godina na turnirima, mogu da radim – i ne radim – šta god hoću. To je vrlo prijatno".

Grič je rekao da je Đoković veliki perfekcionista i da sigurno ima razlog zbog kojeg je sada tako daleko zakoračio u područje ezoterije i oblasti stila života, ljubavi, radosti i slično.

Prema njegovim zapažanjima, Đoković želi da ostane vrhunski sportista, ali i da uživa u radosti života – da se dalje razvija kao čovek, a upravo u tome vidi i motivaciju za angažovanje AndreaAgasija.

"To se uklapa u njegovu novu orijentaciju. I Andre je imao probleme, i prošao kroz fazu u kojoj je morao nanovo da se orijentiše. I da počne ispočetka“, veruje Grič.

Na pitanje o mentalnom treneru ili ti takozvanom guruu Pepeu Imasu, Grič je rekao da se Novak i Imas već dugo poznaju kao i da rastanak Đokovića i Bekera kao i razlaz sa kompletnim timom oko Marijana Vajde nema nikakve veze sa Špancem.

"Nije korektan način na koji mediji predstavljaju Imasa – kao ludog gurua. To nema veze sa realnošću. On je po sebi divan čovek“.

A, kada je reč o saradnji Grič-Đoković, Grič kaže:

"Mislim da je svako ko je radio sa njim imao nešto od toga. Iskustvo sa Novakom je dragoceno za jednog trenera, jer od Novaka trener dobija veoma precizne i intenzivne povratne informacije, koje može da upotrebi kako bi dalje razvijao svoje metode“.

Na pitanje da li ga je Đoković inspirisao kao čovek rekao je da su svi učili od svakoga u timu jer su mnogo godina bili zajedno, ali da je ipak od Novaka najviše naučio.

"Svi smo proveli mnogo vremena zajedno, i svako u timu je učio od svakoga – ali od Novaka sigurno najviše. Mene je impresioniralo to što je on svakog dana umeo nanovo da se motiviše za dalje učenje. Kako na planu sporta, tako i kao ličnost. Veoma su retki ljudi koji toliko svesno i intenzivno žive svaki dan. To je bio i glavni razlog njegovih sportskih uspeha. On je bio najbolji učenik kojeg sam ikada upoznao. To je jedan izuzetno radoznao čovek“, zaključio je Grič.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vp

12.06.2017 13:59

Nole, uz tebe smo.

ODGOVORITE