NATO sklanja Skoplje od Rusa

NATO poslije uvođenja Crne Gore u svoje članstvo planira da to uradi i sa Makedonijom, a akcija bi trebalo da bude završena do proljeća 2018. Jutarnji list navodi da se radi o "hitnoj akciji koja je u Briselu osmišljena, s ciljem razbijanja ruskog uticaja u regionu".

Region 11.06.2017 | 12:05
NATO sklanja Skoplje od Rusa
Kao jedan od dogovora koji su uključeni u "projekat" je i ulazak Makedonije u NATO sa prefiksom "Bivša jugoslovenska republika", a do članstva u EU će se riješiti spor sa Grčkom oko imena.

List navodi da je stagnacija zvaničnog Skoplja ka evroatlanskim integracijama bila uslovljena grčkim odbijanjem da država sa imenom "Makedonija", na koje Atina smatra da ima jedino pravo, postane članica NATO ili EU.

Promjenom vlasti i insistiranjem Zapada, Atina i Skoplje su ublažili stavove, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg će uskoro posjetiti Skoplje, kako bi "ubrzao proces" i da bi Makedonija u proljeće 2018. godine postala dio Alijanse, piše list.

Tim povodom je makedonski premijer nedavno razgovarao i sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom, a pored čestitki rečeno je da bi BJRM ili neko drugo ime bilo prihvatljivo za Atinu, ali ne i "samo" Makedonija, prenosi B92.

"Rusija je teško primila ulazak Crne Gore u NATO jer je izgubila jednu kockicu u svojoj slagalici na Zapadnom Balkanu, a u okviru koje je Makedonija trebalo da ostane dio ruske interesne sfere.

Članstvo u NATO je prioritet, a članstvo u EU je na dugom štapu i vjerovatno će mu prethoditi formiranje ekonomske zajednice na Zapadnom Balkanu koju podstiču Brisel i Berlin", dodaje se u tekstu Jutarnjeg lista.

(Jutarnji list/B92)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Мило

11.06.2017 10:21

Браво , надамо се да што пре и Македонија уџе у НАТО и тако регион буде још сигурнији.

ODGOVORITE
Name

yZoki

11.06.2017 10:30

BiH i Srbija ostaju Crna rupa na Balkanu,koja ce biti okruzena clanicama Nato saveza,tad ce Rusi do nas moci doci samo u mislima,nemoze ni Rusija protiv citavog svijeta,iako se bori kao Lav protiv fasistickog Nato koji zeli da osvoji citav svijet,ali i oni zive u strahu od Islamskih zemalja kojima su razorili domove,radi vlastite koristi i tako stvorili Islamski terorizam koji im je sad za vratom.

ODGOVORITE
Name

%%%

11.06.2017 13:42

Nato po Bosni izvodi vjezbe redovno,...tako da je to skoro gotova stvar..oni su tu svakako

Name

Kosta

11.06.2017 11:00

Ne moze to tek tako,postoje protokoli i u Natou.Godisnje se odrzavaju par samita Nato.Na nekom od Samita treba da bude uprilicen poziv za uclanjenje pa tek onda nakon toga slijedi proces ratifikacije u drzavnim parmamentima zemalja clanica Nato.U ovom slucaju Makedonije to treba od strane 29 drzava clanica i taj proces ce trajati oko godinu dana dok svaka clanica ratifikuje njezino uclanjenje.Crna Gora je oko godinu dana cekala proces ratifikacije.A to da ce se sve zavrsiti sa Makedonijom do proleca 2018-te,pa to je ne izvodljivo.

ODGOVORITE
Name

@Sasa

11.06.2017 12:13

Makedonija je trebala prije 4 godine da bude primljena u NATO na zasijedanju u Bukurestu jer je ispunila sve uslove.Ostala je bez clanstva radi Grcke koja se protivila imenu Makedonija.Tako da ce 2018 samo biti formalnost.

Name

Kosta

11.06.2017 13:40

Tacno da,jeste ispunila uslove sve ali uslove da dobije poziv za Nato a ne da automatski postane clanica Nato.To su dve bitne razlike.Makedonija tek treba na nekim od predstojecih Samita da dobije poziv a nakon toga ide proces ratifikacije od strane 29 clanica koji ce trajati ne manje od godinu dana.Tako da formalno uclanjenjenje se nece dogoditi na prolece 2018.

Name

@ Kosta

11.06.2017 18:22

Ako bude interes NATOa primit ce je iduci mjesec.

Name

Kosta

12.06.2017 01:03

E jedino da natjeraju da sve clanice ratifikuju u tih tvojih mjesec dana kako smatras da je izvodljivo a to se nilad nije desilo mimo protokola i prakse.Eto videcete da nece uci do proleca 2018 jer nikako nije izvodljivo.Zivi bili pa videli.