EP - Šuman: Odbrana ključna protiv Španije!

Bilal Šuman, selektor seniorske rukometne reprezentacije BiH još uvijek nije kompletirao tim na koji će računati u pripremnom periodu za mečeve sa Španijom 14. juna u Sarajevu i sa Austrijom tri dana kasnije u Beču.

Ostali sportovi 12.06.2017 | 08:15
EP - Šuman: Odbrana ključna protiv Španije!
Očekuju se još Benjamin Burić i debitant Srđan Predragović koji su imali obaveze u njemačkoj Bundesligi, te iz francuske lige Senjamin Burić, Dejan Malinović, Muhamed Toromanović, Nebojša Grahovac i Kosta Savić. Selektor Šuman za Anadolu Agency (AA) kaže da šansu svog tima u duelu sa Špancima vidi u čvrstoj odbrani.

Uprkos tome Šuman je veoma zadovoljan dosadašnjim tokom priprema na Ilidži, gdje su se bh. rukometaši okupili 6. juna. Ono što ga još više raduje od kvalitetnog rada seniora, jeste činjenica da trenutno u sarajevskom naselju Ilidža boravi oko 130 rukometaša BiH, jer su od 9. do 11. juna na mini pripremama i pionirska (U14), kadetska (U16) i juniorska (U18) selekcija. Sa njima rade selektori Jasmin Mrkonja, Nebojša Golić i Zdenko Grbavac. Reprezentativci mlađih selekcija večeras će imati priliku da se druže sa svojim idolima iz seniorskog tima.

“Imamo na okupu 130 igrača  što je mislim prvi put u istoriji našeg rukometa. Osim U16 i U18 selekcija sa nama su po prvi put i rukometaši do 14 godina starosti. To je novoformirana selekcija, uradili smo testiranja igrača, identična onima koja smo ranije proveli sa U16 i U18 selekcijama. To je naša budućnost i zaista je lijepo vidjeti sve te momke. Iskoristićemo njihov boravak na Ilidži i organizovati gala večer bh. rukometa u hotelu Hills na kojoj će biti 130 igrača na jednom mjestu“, govori Šuman uz određenu dozu oduševljenosti.

Naravno, selektor je, uprkos poslu sa mlađim kategorijama, najviše fokusiran na duel njegovi izabranika protiv Španije 14. jun u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić“. BiH bi eventualnom pobjedom protiv aktuelnih vicešampiona Evrope, uz remi ili poraz Austrije u Finskoj, kolo prije kraja kvalifikacija osigurala istorijski plasman na Evropsko prvenstvo.

“Čekamo još reprezentativce iz Njemačke i Francuske, kako bi kompletirali redove. Dobro radimo, vidi se na igračima da su svjesni situacije i šanse koja nam se ukazala. Sve je u našim rukama, ne zavisimo ni od koga. Put ka Evropskom prvenstvu nam je otvoren, imamo dvije utakmice u kojima znamo šta nam je potrebno. Moja lična želja je da u srijedu završimo to putovanje, a to znači da savladamo veliku Španiju i da nas pogleda sreća u Finskoj. Nadam se da će nam publika u 'Skenderiji' biti vjetaru leđa, jer se nalazimo pred istorijskim rezultatom, prvim plasmanom na Evropsko prvenstvo. Dakle, idemo da probamo pobijediti Španiju i učinićemo sve da ostvarimo taj cilj“, kaže Šuman.

Iako su mnogi očekivali da će Španci, s obzirom da su veće osigurali plasman na EURO 2018 u Hrvatskoj, u posljednje dvije utakmice igrati sa “rezervnim“ timom to se neće dogoditi. Jordi Ribera je u odnosu na prethodni spisak izostavio pet igrača: srednje bekova Deniela Sarmienta i zbog povrede leđa Jonasa Kanelasa, lijevog krila Valera Rivere, pivota Juliena Aguinagaldea i golmana Arpada Šterbika.  

“Španija je ekipa za respekt bez obzira u kojem sastavu dolaze. Oni imaju jako veliki izbor igrača i nema tu među igračima neke velike razlike u kvalitetu. Uz to ovi koji dolaze iz 'drugog plana' žele se u finišu kvalifikacija nametnuti kako bi izborili mjesto na Evropskom prvenstvu. Bez obzira što su prvi u grupi sigurno ne dolaze na izlet u Sarajevu“, kazao je Šuman i nastavio:

“Našu šansu vidim u odbrani. To je segment igre koji nam trenutno najbolje funkcioniše, ali to ne znači da smo u ostalima loši. Naravno, vrhunsku odbranu trebaju pratiti naši golmani, a tako će do izražaja doći taj naš koncept kada iz odbrane imamo tranziciju u kontra napad. Hoćemo da trčimo, da igramo moderan rukomet i sigurno je da ćemo dati maksimum. Reprezentativci vide da ne koristimo samo sedam ili osam igrača, nego da ih rotiramo 15 ili 16. Time želimo postići što veći intenzitet i da imamo kontrolisano trčanje, a ne da pravimo tehničke greške i iz njih primamo lagane golove. Imamo dobru bazu da odigramo vrhunsku odbranu protiv Španije. Kažem Španije, jer nas Austrija trenutno ne interesuje. Razmišljamo isključivo o Špancima, a o gostovanju u Beču ćemo misliti kada za to dođe vrijeme.“

U grupi 3 kvalifikacija za EURO 2018 nakon četiri odigrana kola Španija je lidera sa osam bodova, slijedi BiH sa četiri, dok Austrija i Finska imaju po dva boda. Na Evropsko prvenstvo plasiraće se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od sedam grupa, te najbolja trećeplasirana. Direktan plasman ostvarila je samo Hrvatska, kao domaćin.

Izvor: Anadolija

Komentari / 0

Ostavite komentar