Dijabetes će se ubuduće liječiti i porukama?

Istraživanje instituta “Scripps Whittier Diabetes” pokazalo je da je slanje poruka pacijentima koji boluju od dijabetesa tipa 2 podjednako efikasno u kontrolisanju nivoa šećera u krvi kao lekovi namenjeni regulisanju glukoze.

  • Magazin
  • Zdravlje


Rezultati studije, objavljene u magazinu "Diabetes Care", pokazali su da informativne poruke u vezi sa zdravljem mogu da imaju veliku ulogu u kontroli dijabetesa.

U istraživanju je učestvovalo 126 Hispanoamerikanaca s niskim primanjima, od kojih veliki broj nije imao zdravstveno osiguranje.

Svi učesnici istraživanja su imali obavezu da odgledaju 15-minutni edukativni video u vezi sa dijabetesom, primili aparat za merenje nivoa glukoze u krvi zajedno sa uputstvima za njegovu upotrebu, i dobili pristup uobičajenoj medicinskoj nezi, uključujući konsultovanje sa lekarima, sertifikovanim stučnjacima za dijabetes i grupama za samoedukaciju.

Nasumično odabrana 63 učesnika su svakodnevno primala dve do tri poruke u vezi sa zdravljem, kao što su:

Koristite male tanjire! Porcije će tako izgledati veće i osećaćete se sitijim nakon što ste pojeli obrok

Tik-tak. Uzimajte lekove svakog dana u isto vreme!

Vreme je da proverite nivo šećera u krvi. Kada to uradite, pošaljite nam rezultate u poruci.

Svaki ispitanik primio je 354 poruke u periodu od 6 meseci.

Rezultati su pokazali da se globalni nivo šećera u krvi kod svih ispitanika značajno smanjio.

Učesnici su istakli da su poruke naročito bile važne onih dana kada su njihove misli pretežno bile usmerene na neke druge aktivnosti, umesto na brigu o svom zdravlju.

“Kada sam preopterećena obavezama, čini mi se da nešto radim pola sata, a u stvarnosti je prošlo čak tri sata. Tako da se lako desi da zaboravim da uzmem lek, ili da zakasnim”, rekla je jedna od ispitanica.

Čak 96 odsto ispitanika izjavilo je da su im poruke “mnogo pomogle” u održavanju optimalnog nivoa šećera u krvi i istaklo da bi program rado preporučili svojoj porodici i prijateljima.

B 92
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST387

© Aleksandar Kamenjašević 2016.
Sva prava zadržana.