RG - Heroj 12. dana: Vavrinka - najbolji kad je najpotrebnije!

Publika na Rolan Garosu je videla dva potpuno različita muška polufinala – jedno dostojno polufinala i jedno dostojno drugog kola turnira.

Tenis 10.06.2017 | 11:30
RG - Heroj 12. dana: Vavrinka - najbolji kad je najpotrebnije!
Heroj dana je učestvovao u ovom prvom, dolazi iz Švajcarske, u jednom danu je uradio više neverovatnih stvari za svoju karijeru i zove se Stan Vavrinka.

Vavrinka je sa 3–2 (6:7, 6:3, 5:7, 7:6, 6:1) u setovima pobedio finalistu Rolan Garosa 2016. godine Endija Marija. Usput je uspeo da po prvi put od 2009. izbaci Novaka Đokovića iz Top 3 na ATP listi, a narednu nedelju će možda čekati i sa druge pozicije.

O tome se pita i Rafael Nadal koji je u drugom polufinalu rutinski sa 3–0 (6:3, 6:4, 6:0) eliminisao Đokovićevog „dželata“ Dominika Tima.

Šampion Rolan Garosa iz 2015. godine je prošle godine propustio finale jer ga je sa 3–1 u polufinalu porazio upravo današnji protivnik Endi Mari. Mari je tada dobio uvodna dva seta, Vavrinka je potom smanjio zaostatak, ali se Britanac brzo konsolidovao i posle četiri seta pobedio.

Poveo je Mari i u ovogodišnjem polufinalu posle napetog taj brejka koji je dobio sa 8:6. Od 87 direktnih poena, Vavrinka je u prvom setu imao čak 22. Imao je i 23 neiznuđene greške, a u tesnom setu prevladao je bolji prvi servis Britanca.

Švajcarca to nije usporilo, pa je i u narednim setovima nastavio istim tempom da napada. Posle drugog seta je izjednačio sa dva brejka, treći je izgubio u finišu iako je na startu imao 3:0, a onda je usledio četvrti set i repriza prvog sa drugačijim epilogom.

Igrači su čuvali svoje servise do kraja, nije viđen nijedan brejk i dolazi se do taj brejka. Vavrinka u 13. gemu pravi mini brejk, odmah ga i gubi, ali kod rezultata 2:2 osvaja pet poena, Mariju dozvoljava samo jedan i vraća se u meč sa 7:3.

Od tog trenutka do kraja meča koji je trajao 4 sata i 38 minuta na terenu je postojao samo Švajcarac. Kao što je u odlučujućim i prelomnim trenucima Novak Đoković ranije „lomio“ protivnike, tako je to uradio i Vavrinka.

Poveo je sa 5:0, a da nije izgubio jedan brejk, Endi Mari bi se pridružio Dominiku Timu jer bi sa „krompirom“ u poslednjem setu bio eliminisan sa turnira. Već u narednom gemu Vavrinka četvrtim brejkom u petom setu dolazi do 6:1 i upisuje se u istoriju kao jedan od najstarijih učesnika finala na Rolan Garosu sa svoje 32 godine.

Ko će u finalu imati prednost teško je reći. Jedan finalista je turnir osvajao devet puta i juri svoju desetu titulu na Rolan Garosu, a uz to je u odličnoj formi.

Drugi je pokazao da može da igra i protiv najboljih igrača na svetu u najboljoj formi. Pokazao je to pre 2015. godine protiv Novaka Đokovića u finalu kada je podigao pehar u Parizu.

Pita se i Nadal, ali Vavrinka to gotovo izvesno može da uradi opet.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar