Tri odluke koje morate da donesete ako želite da smršate

U želji da se što pre reše viška kilograma, mnogi posežu za drastičnim merama koje otežavaju put ka željenoj težini. Ako želite da smršate, pre nego što odaberete način, poslušajte ova tri predloga.

  • Magazin
  • Zdravlje


1. Ne odričite se svega što volite

Svako s vremena na vreme poželi da pojede neke nezdrave grickalice ili omiljene brzu hrane. Taj poriv nikada ne biste smeli upotpunosti da potisnete. Rigorozne dijete, koje brane hranu koju volite i u kojoj uživate, mogu da dovedu do vrlo brzog odustajanja od zacrtanog cilja - gubitka kilograma.

Ako u potpunosti izbacite hranu koju volite, to će dodatno pojačati želju za njom, zbog čega mnogi posustanu i tada sledi razočaranje. Ako planirate da učinite dnevni meni maksimalno zdravim i dijetalnim, priuštite sebi ponekad nešto slatko ili slasno, ali budite umereni.

2. Napravite raspored spavanja

Brojna istraživanja su potvrdila da manjak sna znatno utiče na nakupljanje kilograma, ali i na prehrambene navike. Naime, preskakanje organizmu preko potrebnog sna aktivira osećaj gladi, zbog čega se često osećamo kao "rupa bez dna". Setite se samo koliko je jak osećaj gladi posle noćnog izlaska.

Ako želite da se zauvek rešite viška kilograma, pokušajte da isplanirate sedam sati sna i pridržavajte se tog zlatnog pravila koliko god možete.

3. Jedite često

Ako dobro doručkujem, pa preskočim ručak, pa se onda posvetim "lajt" večeri, uspešno ću izbeći unos brojnih kalorija. Takva rečenica često se mota po glavi mnogima koji žele da smršaju. Iako matematički izgleda tačno, reč je o zamci zbog koje mnogi nikako ne mogu da došu do željenog cilja.

Naime, hormon grelin - zadužen je za osećaj gladi, i leptin - hormon koji pomaže regulaciji metabolizma i telesne težine, u najboljem su balansu ako su "namireni" svaka četiri sata. Ako ih ne "nahranite", dolazi do poremećaja, zbog čega se osećaj gladi i želje za hranom znatno povećava.

Umesto preskakanja obroka, svaka četiri sata "zavarajte" stomak zdravim grickalicama ili malim obrocima, zbog čega ćete u organizam uneti znatno manje kalorija.

B 92
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.