Strah srpskih malinara

Berba maline u Srbiji je počela, a prati je strah većine proizvođača, ne samo što je, i dalje, neizvesna cena, već što se lansiraju priče po kojima bi se za kilogram tog jagodičastog voća plaćalo najviše oko 120 dinara ili evro!

Srbija 07.06.2017 | 13:11
Strah srpskih malinara
U delu Srbije, gde je berba uzela zamaha, poput Mačve, proizvođači predaju malini i upisuje im se "akontaciona cena od 120 dinara po kilogramz".

Navodno, pri krajnjem obraćunu ti, malinari mogu da računaju na veće iznose. To,naravno, nije precizirano nikakvim ugovorima!

-To znači da ljudi za predatu malinu mogu da dobiju još novca, ali može da se dogodi da dobiju koliko je označeno kao "akontaciona cena"-priča naš sagovornik, jedan od prooizvođača i "hladnjačara", ističući da je na sceni do sada neviđeno, skandalozno ponašanje dela velikih otkupljivača, "hladnjačara" i izvoznika.

-Sad bi neki "veliki" otkupljivači preko grbače proizvođača da pokrpe svoje prošlogodišnje velike poslovne propuste do kojih ih je dovela njihova alabost i bahatost-objašnjava naš sagovornik.

-Tim krugovima nije dovoljna zarada od evra po kilogramu kada voće izvezu, oni bi da uzmu sve od muke proizvođača i njegovih muka. MIslim da će država morati da se umeša da sačuva časne proizvođače, a samim tim, dugoročnije gledano, i tu vrstu proizvodnje od koje žive mnoga domaćinstva i to u najpaseivnijim krajevima i koje da nema ostali bi prazni sokaci.

Kako saznajemo, realna cena za malinu ovoe godina trebalo bi da iznosi bar 160-170 dinara po kilogramu.

Računice pokazuju da proizvođače samo branje košta oko 70 dinara po kilogramz. Kada se dodaju i drugi troškovui koji su neophodni da voće valjano "ponese", ispostavi se da su troškovi oko evra po kilogramu, a sada se ta cena spominje kao otkupna!

-Jasno je kako bi neki krugovi da se bezočno poigraju sa malinari, delujući sa ko zna kojih pozicija i pričanjem priča koje imaju samo veze sa njihovom pohlepom da malinarima, narodski rečeno, "uzmu i dušu".

(BN/V.Mitrić)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bildzeitung

07.06.2017 17:00

Znam da maline kostaju u prodavnici kod nas u njemackoj 2,80€ za 250 g. Odakle su, to sad ne znam.

ODGOVORITE