Njemačka za plan oporavka regiona

Njemačka ima novi plan za zapadni Balkan, traži od Evropske unije da ulaže u infrastrukturne projekte kako bi se povezale zemlje koje čekaju na priključenje Uniji. Cilj je da se time pojača regionalna saradnja i ekonomski oporavak.

Region 07.06.2017 | 08:46
Njemačka za plan oporavka regiona
Ideja je da se zapadni Balkan poveže, prije svega autoputevima. To je u Beogradu potvrdio i državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Njemačke Markus Ederer. Plan je dobio naziv Berlin plus, dok su ga beogradski mediji krstili kao "Novi Maršalov plan":

„Predložili smo našim partnerima da povećaju fondove za projekte povezivanja, kako u infrastrukturi, tako i na polju obrazovanja. Osim što vi treba da ojačate svoje kapacitete za jaču spoljnu i bezbjednosnu politiku, jedan od strateških ciljeva ovog projekta je i regionalna saradnja kao i ekonomski oproavak“, kazao je Ederer.

Za sada nije poznato koliko novca Unija ima u planu za zapadni Balkan, a i vršilac dužnosti premijera Srbije Ivica Dačić, slaže se da je novac najvažniji:

„Da vidimo kako uz obezbjeđivanje dodatnih finansijskih sredstava realizujemo, prije svega ove, oni to zovu programi povezivanja, conectivity, agende koja omogućava da vi između sebe, u ovim našim državama, odnosno učesnicima tog procesa, međusobno napravimo puteve, pruge, da imamo energetsku infrastrukturu, to je dobra stvar i mi to pozdravljamo i voljeli bismo da tu bude što više para i da ih mi dobijemo što više“.

Kako prenose beogradski mediji, pozivajući se na diplomatske izvore, novac treba da se obezbijedi od svih zemalja Evropske ekonomske zone, što uključuje 28 članica Unije, plus Island, Norvešku, Lihtenštajn i Švicarsku.

Novac bi trebalo da se skupi putem donatorskih akcija. O planu, na koji se gleda kao na kompenzaciju za dugo čekanje u redu na ulazak u Evropsku uniju, trebalo bi da se razgovara na sljedećem samitu zemalja zapadnog Balkana u Trstu 12. jula.

(N1)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Igor

07.06.2017 07:13

 ..."to je dobra stvar i mi to pozdravljamo i voljeli bismo da tu bude što više para i da ih mi dobijemo što više"... Cuj Dacica hahahahaha a nas Milorad ? I on i on, pa Cubic i Stankovic da plate radnike 400,500 a nekom i 600 maraka Boga mi . Narode govnav malj u ruke ili se kolektivno objesi .

ODGOVORITE
Name

Laži i obmane

07.06.2017 08:15

Kakve notorne laži i obmane... (1) NIKO ne daje pare na lijepe oči. Pare se daju kao zaduženje (po "povoljnim" uslovima). (2) Kad pročitam "infrastrukturni projekti" sjetim se Austro-Ugarske koja je takođe ulagala u "infrastrukturne projekte" - jer je to njoj odgovaralo da bi lakše i brže mogla da izvuče resurse odavde. Kad vidite kako je lijep Beč, sjetite se da je izgrađen od drveta (i ostalih resursa) koje je oteto od nas. Ovaj "Maršalov plan" je ista takva stvar. (3) Ničija se ekonomija nije oporavila od "infrastrukturnih projekata" koje nameću stranci. Oni zapošljavaju svoje firme u čije džepove se slije najveći dio novca. (4) Ivica Dačić i "conectivity" - smijanje do suza. (5) Izvor vijesti je N1. Vlasnik N1 je (http://ba.n1info.com/O-nama) "United Group" a UG je u većinskom vlasništvu KKR, u čijem upravnom odboru sjedi David Petraeus, bivši šef CIA.

Name

vss

07.06.2017 07:26

Zdušno nam pomažete već više od 20 godina, što nam vi više pomažete to je nama sve gore. Izgleda da ste sad odlučili da nas dokrajčite. Bolje i to nego ova agonija, predugo traje.

ODGOVORITE
Name

Student

07.06.2017 08:13

Sa ovakvom vladajućom strukturom i političarima ni sve pare sveta nam ne mogu pomoći!!!

ODGOVORITE