CG bez ćirilice i srpskog jezika

Ćirilično pismo i srpski jezik eliminisani su iz zvanične upotrebe, čime je prekršen Ustav Crne Gore koji garantuje ravnopravnost ćirilice i latinice, ocijenjeno je na okrugom stolu o temi "Nacionalna samosvijest i ćirilica" koji je održan u utorak u Nikšiću.

Region 06.06.2017 | 20:51
CG bez ćirilice i srpskog jezika
Okrugli sto, koji su organizovali Crnogorsko–ruski kulturni centar, Institut za srpsku kulturu i Eparhija budimljansko-nikšićka, rezultiraće, kako je najavljeno, donošenjem deklaracije i zahtjevima za zaštitu Ustavom zagarantovanog statusa srpskog jezika i ćirilice, koja će biti upućena institucijama u Crnoj Gori.

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko–nikšićki Joanikije istakao je da je ćirilično pismo veza sa duhovnom i kulturnom tradicijom "po kojoj se prepoznajemo i razumijemo druge kulture i darove drugih naroda".

"Kroz naše ćirilično pismo naslonjeni smo na veliku jelinsku kulturu i pismenost, jer je ćirilica nastala iz starog grčkog pisma uz uzimanje elemenata iz drugih kultura. Crna Gora je sva sazdana na ćiriličnoj tradiciji", rekao je vladika Joanikije. 

On je napomenuo da se ne traži izbacivanje latinice, ali da moraju biti ravnopravno zastupljena oba pisma, kako garantuje i Ustav Crne Gore.  Prema njegovim riječima, sve državne institucije i ustanove u Crnoj Gori koriste isključivo latinicu, uz izgovor da je to tako, navodno, zbog tehničkih nemogućnosti. 

"Vlada i sve ustanove krše Ustav i demonstriraju brutalnu diskriminaciju i animozitet prema ćirilici, čime razaraju svoju tradiciju i temelje", ocijenio je vladika Joanikije.  U ime Matice Boke, profesor Željko Komnenović rekao je da je aktuelni politički trenutak u Crnoj Gori, posebno u posljednje tri decenije, donio nezabilježen proces na evropskom prostoru, satanizaciju, marginalizaciju i diskriminaciju jedne kulture da bi se zamijenila drugom. 

"Vlast sprovodi nad svojim narodom metode identiteskih reformi. Prva žrtva je bila nauka, a Crna Gora je preko noći latinizovana, iako je sva njena pisana građa, od Oktoiha do dnevnih listova i naziva firmi, sve do 90-tih godina bila napisana na ćirilici", rekao je Komnenović.  On smatra da su u Crnoj Gori sazreli uslovi da budu otvorene prve privatne škole u kojima će učenici učiti na srpskom jeziku i ćirilici. 

Profesor na Filološkom fakultetu u Nikšiću Jelica Stojanović upozorila je da je ćirilica u Crnoj Gori potpuno izopštena i protjerana, a da tome prethode i iz njega slijede pokušaji potpunog izostavljanja sa javne scene srpskog jezika i falsifikovanje njegovog nučnog i istorijskog statusa.

Ona kaže da je ovih dana na djelu i promjena naziva predmeta Srpski jezik na stranim filološkim programima - engleskom, ruskom, njemačkom, francuskom i italijanskom na Filoškom fakultetu u Nikšiću u nov naziv "crnogorski jezik". 

"To je pitanje, nadamo se, još otvoreno, a jedno je od posljednjih velikih nasrtaja na srpski jezik u Crnoj Gori. Time će studijski program za Srpski jezik i književnost ostati potpuno izolovan i usamljen", rekla je Stojanovićeva.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, istoričar Vasilj Jovović naveo je primjere udžbenika istorije za drugi i treći razred Gimnazije u kojima su netačno navedeni brojni podaci, poput "geografskog izmještanja ćirilice za koju se navodi da se koristi put istoka, Makedonije i Bugarske, a da je glagoljica dominantna na našim prostorima". 

Profesor na Filološkom fakultetu u Nikšiću Draga Bojović rekla je da je srbistika u Crnoj Gori danas skoro na izdisaju zahvaljući metodama "gole sile".  Profesor i urednik časopisa "Slovo" Veselin Matović ukazao je na potiskivanje ćirilice u obrazovnom sistemu i istakao da se nastava jezika i književnosti u školama u Crnoj Gori izvodi bez nastavnih programa i udžebenika od 2011. godine.

"Da ima zakona, svako svjedočanstvo od tada do danas bilo bi poništeno i nezakonito, jer nijedan naš nastavnik nema takav dokument, zato što ne postoji. Nastava se izvodi prema programima i udžbenicima za crnogorski jezik", rekao je Matović.  Održavanjem okruglog stola završena je manifestacija "Dani slovenske pismenosti" koja je počela 21. maja.

Izvor: Agencije

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Zamjenik direktora

06.06.2017 19:24

Okrugli sto organizovali Crnogorsko–ruski kulturni centar???????? Šta ste očekivali nakon decenija poricanja Crnogorske kulture i uopšte njihovog postojanja? Ljudima osporavate pravo da imaju svoju Crnogorsku crkvu u sred CRNE GORE! Bravo za Crnogorce, sa ruskom fukarom samo oštro i na prvu! Naj smiješnije od svega je to da je ruska politika na Balkanu potpuno uništena sa tri autobusa Crnogoraca (75% stanovništva)

ODGOVORITE
Name

Mali

06.06.2017 19:48

Ljudi pa zar nemate o cemu drugo da pisete? Kome dajete toliki mediski prostor, koje Crna Gora ? Mali mrav u saci jada .Vece su 4 varosice u Srbiji ili Bosni od citave njihove mini drzavice .Imaju oni svoga poglavicu Milu i za njih i nije bolji.

Name

Sef

06.06.2017 20:38

E moj Zamjenice direktora nista ti ne razumijes a sto je jos gore mislis da razumijes...

Name

Re Sef

06.06.2017 20:50

E dobro si mu rekao

Name

ortodox

07.06.2017 07:44

cena ce biti visoka ,,,,,ovo ni NJEGOS ne oprasta............................

Name

karabuka

06.06.2017 19:56

Crna Gora ide 10 koraka ispred Srbije i ostalih Vukojebina koje još nisu ni na mapi EU zar Srbi iz Crne Gore i Srbije nisu više braća

ODGOVORITE
Name

Milovan

07.06.2017 04:39

SVAKA ZEMLJA NEKA UREĐUJE STVARI KAKO ONA HOĆE, A NE DA JOJ NEKO NAMEĆE . U OVOM SLUČAJU VODLJIVO JE UPLITANJE U UNUTARNJE STVARI C.G.

ODGOVORITE
Name

Gendarme

07.06.2017 06:26

le montenegro = mafieux c est pas un etat juste une prostitue de l europe

ODGOVORITE
Name

Aha

07.06.2017 09:01

Ćirilica je nastala iz starog grčkog pisma uzimajući elemente i iz drugih kultura.... Tako nastaje i jezik a ne da se priča kako je to izmislio Vuk srpski jezik.

ODGOVORITE
Name

Kal

07.06.2017 09:11

A srbi jadnici opet ugroženi.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

07.06.2017 11:55

Natocrnogorci svakim danom sve vise dokazuju da su oni USTASE Sekule Drljevica a ne Crnogorci!

ODGOVORITE
Name

Dunno

08.06.2017 08:36

Sta ce im cirilica?

ODGOVORITE