Ivanišević: Kako zaustaviti Rafu?!

Stavite dva igrača preko mreže! Bivši Grend slem šampion Goran Ivanišević otkriva zašto više nije trener Tomaša Berdiha, ali i izglede drugih igrača da dođu do trofeja.

Tenis 06.06.2017 | 16:15
Ivanišević: Kako zaustaviti Rafu?!
Ivanišević je novinarima rekao da Berdih ima talenta, poznaje igru i dobar je na terenu, ali mu fali samopouzdanja.

Tokom saradnje su pokušali sve što je moglo da se uradi, ali "kada ne ide, ne ide". 

"Hteo bih da mu zahvalim na prilici koju mi je pružio. Pokušali smo, videli da ne funkcioniše i da je bolje da prekinemo jer niko nije srećan i okončali smo to kao prijatelji koji još uvek možemo da ostanemo. Život ide dalje, kao trener se maksimalno trudim kako da pomognem svom igraču, ali ako uvidim da nijedan način koji pokušam ne daje rezultate onda je bolje prestati".

U periodu kada su počinjali saradnju, sreća nije išla na ruku češkom teniseru, ali ni njegovo zdravstveno stanje. Naviknut na dobre rezultate, Berdih je vraćanje samopouzdanja očekivao možda brže nego što je bilo moguće.

"Bilo je i malo loše sreće, kada smo počeli bilo je povreda i u tom trenutku kada smo počinjali nije imao mnogo samopouzdanja. Za vraćanje samopouzdanja je potrebno vremena, nekoliko meseci dok igrač ne počne da veruje, a potrebno je i ubeđivanje da on to može. A onda izgubi nekoliko glupih mečeva i onda opet ideš jedan korak napred, tri unazad. I u ovom poslu je potrebno sreće, a sreća znači i dobre rezultate. Ponekad rezultati dođu, ponekad i ne, neki igrači su nestrpljiviji... Pokušali smo sve, različite uglove, načine i stvari i kada ne ide, ne ide".

Uprkos razlazu, Ivanišević kaže da će se uvek odazvati u poziv za pomoć češkog igrača.

"Prvo on mora da popriča sam sa sobom da bi bio potpuno siguran šta tačno želi kako to hoće da postigne i koji je njegov način da dođe do cilja. Ja idem levo, on ide desno, neko uvek nekoga mora da prati pa je ponekad najbolje... Bio sam u toj situaciji i mogu to da mu kažem ne kao trener nego kao nekadašnji teniser. Kada god mu je potreban savet ima moj broj".

Berdih je po njegovom mišljenju sposoban da osvoji Grend slem.

"Jeste on sposoban da osvoji Grend slem poznaje igru, ima potencijal i zna da igra, ali mora u to da veruje, ne Češka Republika, ne ja, ne vi, nego on".

Najbolji meč Berdih je odigrao u polufinalu Majamija kada je poražen od Rodžera Federera sa 2–1 (6:2, 3:6, 7:6) pošto nije iskoristio svoju šansu da pobedi.

"Ako mislite na onaj meč sa Federerom, to je bila još jedna loša sreća, dve meč lopte, ali da, bio je to najbolji meč. U Lionu je igrao dobro a onda se posle samo pet dana sve promenilo, bilo je uspona i padova ali sve u svemu bila mi je čast i zadovoljstvo što sam radio sa Tomašom jer je vrlo fin momak".

Hrvatski trener je prokomentarisao i izglede Rafaela Nadala da osvoji turnir po deseti put, ali i neverovatan povratak Nadala i Federera.

"Niko to nije uradio, niko nije ni mislio da je to moguće uraditi. To bi bilo sjajno. Za mene je najbolja stvar posle ove nedelje pogledati renking i ovogodišnju ATP trku. Prva dva igrača Nadal i Federer, a pre osam meseci nijedna osoba ovde ne bi rekla da će Nadal i Federer biti prvi u toj trci. To pokazuje koliko je tenis sjajan"

Od mlađih igrača, Ivanišević nade polaže u Austrijanca Dominika Tima za koga veruje da će osvojiti Rolan Garos bar jednom u karijeri.

"Dominik Tim je igrač koji će jedne godine osvojiti Rolan Garos. Da li će to biti ove godine ili sledeće godine ili za dve godine, ali definitivno hoće. Mora da igra dobro i zaboravi na ono što se desilo u Rimu jer to nema veze sa onim što će se desiti sutra. Ovo je druga priča, drugi turnir, druga atmosfera. Đoković je blagi favorit, ali će biti dobar meč".

Kada je reč o aktuelnom finalisti Endiju Mariju, Ivanišević veruje da se britanski igrač polako vraća u prepoznatljivu formu.

"On je prošle godine imao najboljih šest meseci u karijeri i ako je neko zaslužio da bude prvi to je on. Nije započeo sezonu kako je želeo i onda je malo izgubio na sigurnosti. Ali pronaći će on sebe u pravom trenutku. Najbolji trenutak je sada, na Rolan Garosu gde je prvi nosilac. Prošlogodišnji je finalista i hoće da pobedi. Igra sve bolje i bolje".

Iako poslovično dobar, Nišikori po njegovom mišljenju nije velika pretnja za Marija. S druge strane, veruje da i Čilić sa sadašnjom igrom može do završnice turnira.

"Ne mislim da Nišikori može da pobedi Endija sutra. On je dobar teniser, ali je Endi previše dobar i u nekom trenutku će prelomiti protiv Nišikorija. A ako Mari prođe u polufinale do meča sa Vavrinkom.. pa prvo imate i momka iz Hrvatske koji igra dobro, Čilića, Sten mora da pobedi Monfisa, a onda Čilića jer mislim da će Čilić pobediti Andersona. Čilić igra veoma dobro, ima samopouzdanja i ne treba ga potcenjivati".

Izvanrednom sezonom na šljaci Rafael Nadal se pokazao kao jedan od glavnih favorita za osvajanje Rolan Garosa. Gledajući ga kako igra, Ivanišević u šali kaže da je možda potrebno postaviti dva igrača naspram njega da bi se Španac pobedio.

"Da zaustavite Rafu? Ne znam, možda je potrebno staviti dva igrača naspram njega. Rafa na terenu izgleda odlično".

Napominje i da je Novak Đoković igrač koji bi uvek mogao da parira Nadalu, te da ako ga neko može zaustaviti onda je to Novak.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar