Cirjak: Muškarci i žene ne mogu da zarađuju isto!

Bivši teniser Jon Cirjak smatra da je besmislena priča o potrebi izjednačavanja nagradnih fondova na turnirima u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Tenis 06.06.2017 | 15:45
Cirjak: Muškarci i žene ne mogu da zarađuju isto!
Cirjakov najveći uspeh u karijeri je bila titula na Rolan Garosu u konkurenciji dublova u tandemu sa zemljakom Ilijom Nastaseom, dok je u pojedinačnoj konkurenciji bio osmi na svetu.

Mnogo bolje mu ide posle tenisa, vrednost njegovog bogatstva se procenjuje na oko 1,5 milijardi evra, a stekao ga je u bankarskom i sektoru nekretnina, te osnivanjem avio kompanija. Takođe, vlasnik je Mastersa u Madridu.

"Ne smemo mešati posao i ljudska prava u tenisu, to je posao. Kada teniserke budu donosile više novca od tenisera, onda će zaslužiti da budu plaćenije. Ali to trenutno nije slučaj. Razumem tenisere kad kažu da su umorni što njihovim novcem sponzorišemo ženski tenis. Neki su me i pitali do kad ću to da radim. Mislim da jednaki nagradni fondovi nisu fer. Kada su sestre Vilijams dominirale, ona mala Belgijanka (misli na Žastin Enan, prim. aut), ili Štefi Graf kad je bila senzacionalna, možda su u to vreme zaslužile da zarađuju više. Na Gren slemovima mogu da razumem izjednačavanje ako donosi dosta novca, ali na turnirima kao što su Madrid, Majami ili Indijan Vels, tu se ne slažem. Kada budu ekonomski jednake muškarcima, daću im više novca", rekao je Cirjak.

Rumunski biznismen bi promenio nekoliko stvari u savremenom tenisu.

"Tenis ima previše vladajućih organizacija. Tu su ITF, ATP, WTA, Gren slem komitet, pa i najmanja promena je komplikovana. Tenis se nije mnogo promenio u poslednjih 30 godina, osim što su uvedeni taj-brejk i "oko sokolovo. Mislim da je smešno što se ne koristi na Rolan Garosu. Simona Halep (rumunska teniserka) je pokradena protiv Marije Šarapove u finalu 2014. u trećem setu. Da je bilo "oko sokolovo", sudija bi promenio odluku i ona bi osvojila turnir, a to bi joj promenilo život", kaže Rumun.

"Moramo promeniti i veličinu loptica. Trebao bi da su 10-15 odsto veće kako bi igra bila sporija i kako bi talenat tenisera došao do izražaja. Promenio bih i sistem bodovanja, uveo bih samo jedan servis. Na Rolan Garosu se prosečno igra 32 odsto od ukupnog vremena trajanja meča. Ostalo vreme mi čekamo. Kod servisa se nikad ne poštuje 20 sekundi, možda bi trebalo da štopamo vreme kao u košarci", dodao je Cirjak.

Saradnja Đokovića i Agasija

"Ne mogu da komentarišem jer ne znam o čemu pričamo tačno. Nemam mišljenje, nikad nisam video Agasija kao trenera. Ne mogu da imam mišljenje o nečemu o čemu ne znam detalje", rekao je Cirjak.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar