Crna Gora zvanično u NATO

Na ceremoniji u Stejt departmentu, delegacija Crne Gore predala je instrumente ratifikacije Severnoatlantskog ugovora podsekretaru Tomasu Šenonu, čime je ta država formalno postala 29. članica NATO-a.

Region 05.06.2017 | 18:37
Crna Gora zvanično u NATO
Crnogorsku delegaciju predvodi premijer Duško Marković, a ceremoniji koja je upriličena u Stejt departmentu, sa početkom u 18 časova (12 po američkom istočnom vremenu) prisustvuje i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Podsekretar Tomas Šenon rekao je da su na putu ulaska Crne Gore svi dali doprinos, prenosi RTCG.

"Obećanje o članstvu nosilo je sa sobom demokratske vrednosti i poštovanje vladavine prava. To je značilo da se moraju sprovesti teške reforme a upravo je to Crna Gora uradila i zato danas postaje članica. Takođe smo zahvalni što je Crna Gora i preuzela finansijske obaveze koje članstvo donosi", naveo je Šenon.

Istakao je da je Crna Gora bila pouzdan partner u NATO misijama.

"Zahvalni smo Crnoj Gori na tome što doprinosi i koaliciji koja se bori protiv Islamske države. Crnu Goru treba pohvaliti i što je iskoristila suvereno pravo da sama bira saveze, iako je bilo pritisaka", kaže Šenon.

Dodao je da pristupanje Crne Gore šalje poruku regionu da su SAD posvećene poštovanju članu 5 Severnoatlantskog ugovora.

"Vrata NATO-a ostaju otvorena", poručio je podsekretar.



Premijer Duško Marković poručio je da je današnji datum veliki dan za Crnu Goru.

"Nakon 100 godina kada smo izbrisani s političke mape Evrope i 11 godina od povratka nezavisnosti, danas postajemo deo najmoćnijeg saveza u istoriji. Članstvo u NATO-u znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za dalji napredak našeg društva. Želio bih da zahvalim SAD-u na konstantnoj podršci ulasku naše države u NATO", rekao je Marković.

Imao je poruku i za građane Crne Gore.

"Ujedinimo se i napravimo Crnu Goru zemljom čiji će građani bolje živeti. To dugujemo pre svega sebi ali i našim saveznicima. Neka je večna Crna Gora i naše savezništvo", naveo je Marković.

Crnogorska zastava će se prvi put zavijoriti ispred sedišta NATO-a u Briselu 7. juna.

Izvor: RTS, RTCG

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Zamjenik direktora

05.06.2017 16:54

Današnji datum će ostati zapisan u Istoriji kao dan izbacivanja ruske politike sa Balkana. I što je najsmiješnije od svega, izbačeni od strane dva autobusa Crnogoraca. Kud ne dođe onih 6 migova ranije, da ih Nikolić sa sinovima povede u odbranu protiv Soroša i jedne strane ambasade... Spade jađo na uniju sVbija-Vusija preko Vibera. Tuga...

ODGOVORITE
Name

Re

05.06.2017 18:35

Veliki dan najveci dan za Crnu Goru, a i region je jos sigurniji od danas. Jos jednom sretno CG.

Name

Đe?

05.06.2017 17:24

Ima li iđe ođe Donalda da odgurne ovoga Milovog mrcinu Markovića. Čoče, nije mu mjesto tu nego tuđe treba da šjedi, pardon stoji, Đukanović Milo.

ODGOVORITE
Name

mile

05.06.2017 18:02

Sve cestitke Crnoj Gori

ODGOVORITE
Name

XYZ

05.06.2017 23:23

Црна Гора има 40% становништва које се изјашњава као Црногорац,који већином говоре Српски језик.Дали би Франциска,Њемачка,Италија или било која друга држава могла да опстане са таквим процентом.Она је настала и опстаје на антисрпској политици.

Name

Crno

05.06.2017 18:30

Svaka cast CG

ODGOVORITE
Name

Trut

05.06.2017 19:13

Od danas ce se sve akcije Nato-a odvijati sporo i tromo.Kupaci u Boki Kotorskoj ce moci da uzivaju u pogledu na Nato brodove i nosace aviona a jos kad koji brod pristane a pijani i nadrogirani marinci se razmile po carsiji,eto love.

ODGOVORITE
Name

Cvvrcak

06.06.2017 05:25

Dzaba se zabi druziti s konjima, uvijek ce ostati zaba.

ODGOVORITE