Ovi učenici su ponos Srbije

Čak troje đaka Matematičke gimnazije u Beogradu našlo se među pet najboljih učenika iz celog sveta koji su dobili stipendije na čuvenom engleskom Univerzitetu Oksford.

Srbija 05.06.2017 | 17:33
 Ovi učenici su ponos Srbije
Katarina Petrović (18), Vuk Radović (19) i Milena Vuletić (19) još ne mogu da dođu k sebi od uzbuđenja koje su doživeli kada su saznali da su se baš oni našli među pet najboljih iz zemalja van Evropske unije iz oblasti fizike i matematike. Oni će se ove jeseni naći među samo pet odabranih studenata van Evropske unije na ovom prestižnom koledžu, a naredne četiri godine imaće sjajnu priliku da se usko specijalizuju za odabranu oblast, odnosno nauku kojom žele da se bave u budućnosti.

Katarina Petrović (18) kaže za "Blic” da je stipendija na Oksfordu najlepši poklon koji je mogla da dobije za rođendan. Ova devojka upisala je inženjerske nauke, a volela bi da se nakon završenog koledža bavi kvantnim računarstvom ili fotonikom.

"To je neverovatno. Presrećna sam što su me primili. Rođendan mi je doneo sreću, a baš na taj dan ću krenuti na koledž, jer će 15. oktobra biti ceremonija primanja novih studenata", kaže Katarina.

Vuk Radović (19) je tokom školovanja u Matematičkoj gimnaziji osvojio niz medalja na takmičenjima i olimpijadama iz fizike, astronomije i astrofizike. Zahvaljujući stečenom znanju i iskustvu on će se pridružiti Katarini i zajedno sa njom i Milenom već u oktobru otići put Engleske.

"Upisao sam tri godine osnovnih, plus jednu godinu master studija iz fizike. Kada su mi javili, nisam mogao da verujem da su me primili" , kaže oduševljeni Vuk Radović

Vuk u moru uspeha na takmičenjima izdvaja to što je u poslednje dve godine osvojio bronzanu medalju u Indoneziji iz astronomije i astrofizike, bronzanu medalju iz fizike u Cirihu i srebrnu iz astronomije i astrofizike u Indiji.

Još jedan vunderkind iz Matematičke je Milena Vuletić (19), takođe Oksfordov stipendista, koja se našla među 14 studenata koji će od oktobra pohađati nastavu na smeru matematika sa statistikom.

Ova devojka primljena je na još četiri Univerziteta u Engleskoj - u Londonsku školu ekonomskih i političkih nauka, na Univerzitet "Vorvik”, Imperijal koledž London i Univerzitet "Koledž London” - međutim samo je za Oksford dobila stipendiju.

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović kaže za "Blic” da ovo nije prvi put da učenici njegove gimnazije upisuju neki od prestižnih koledža.

"Na Kembridžu trenutno imamo oko 20 studenata, od brucoša do doktoranata, na Oksfordu nešto manje, oko desetak. Ima ih još pet, šest na američkim univerzitetima, popu MIT-a, Jejla", kaže ponosni direktor.

Izvor: Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Džoni

05.06.2017 17:22

Svaka čast,dobra deco samo napred i branite našu Srbiju znanjem

ODGOVORITE
Name

re

05.06.2017 17:45

I Republike Srpske sve je to jedno te isto

Name

mirko

05.06.2017 21:08

Bravo djeco, kapa do poda. iz druge perspektive gledanja mi je ipak zao sto nas napustaju genijalci. imam utisak da se ova djeca prate cijelo vrijeme i ako su pogodni zovu ih tamo i to je gotova prica. eh da je srece kao sto nije da imamo drzavu u kojoj bi ovakva djeca imala buducnost i perspektivu. Svima bi nam bilo bolje. zelim im ipak sve najbolje.

ODGOVORITE
Name

Igor

05.06.2017 22:08

Bravo djeco, idite i ne okrecite se ! Ovde vas ubjedjuju da vas cijeli svijet mrzi zato sto ste Srbi. To je laz i prica olosa na vlasti koji svom narodu nece da obezbijede uslove za normalan zivot. Gladnici nezasiti i olos zaostala u razvoju.

ODGOVORITE