Svađajte se, ali ovako...

Normalno je da se parovi svađaju, to čak može i da ojača vezu, kažu stručnjaci. Ali, važno je KAKO se svađate…

Zanimljivosti 05.06.2017 | 16:15
Svađajte se, ali ovako...
Svađe, ukoliko nisu svakodnevne, nisu znak da su veza ili brak loši. Tačnije, povremeno neslaganje je znak da ste u zdravoj vezi/braku.

Ali, ključ je u tome kako se raspravljate - stručnjaci kažu da ako na određen način iznosite argumente u raspravi, možete čak i da se zbližite sa partnerom, umesto da ga oterate od sebe.

Evo kako da se raspravljate, a da zapravo smirite situaciju.

Priznajte kada ste povređeni

Ljubav nas čini ranjivim i u tom smislu je mač sa dve oštrice. Retko ko može da nas povredi kao voljena osoba jer ona zna naše slabe tačke - teške trenutke iz detinjstva, najdublje strahove… a sve to može da bude "oružje" kojim će nas povrediti. Kada nas eventualno i povrede, ponos nas često sputava da priznamo da smo povređeni, pa umesto toga uzvratimo jednako "ubojitim" komentarom.

Drugim rečima, ranjivost koju podrazumeva blizak odnos sa partnerom, koristimo jedni protiv drugih. Zato odolite potrebi da uzvratite. Umesto toga, recite da vas je partnerov komentar povredio. Na taj način ćete mu, nimalo agresivno, staviti do znanja da ne želite dalje da učestvujete u toj destruktivnoj raspravi.

Osim toga, tako će partner/partnerka biti svestan šta je uradio i verovatno će se drugačije postaviti u toj situaciji.

Ne pokazujte ljutnju

Ljutnja ili bes tokom svađe su naša mera zaštite i to je osećanje koje nas trenutno štiti od emocija poput straha ili tuge. Ali, ljutnja nas sprečava da priznamo ova teška osećanja. Pokazivanje ljutnje nas "vara" tako što nas navodi da pomislimo kako radimo nešto da bismo rešili problem, ali zapravo nije tako.

U trenutku rasprave, učiniće vam se da je vaša ljutnja opravdana. Ako malo bolje razmislite, pokazujemo bes jer želimo da nateramo partnera da se u trenutku oseća jednako loše kao i mi. Zapravo, emocija koja stoji iza tog besa je najčešće strah. Iza: "Zašto si ostao tako kasno napolju?", krije se strah da nismo voljeni, kažu psiholozi.

Oni predlažu da, umesto da pokazujete bes i ljutnju, pokušate civilizovano i odgovorno da razgovarate sa partnerom o problemu, a ne da odmah krenete u napad.

Ne govorite "nikada više"

"Nikada me ne slušaš!" Reči poput nikada ili uvek su potpuno besmislene u svađi jer ne dozvoljavaju nikakve izuzetke. A složićete se, niko ne kasni baš uvek, na primer, pa ove reči predstavljaju pasivnu agresiju koja je pogubna za vezu ili brak.

Zato mala promena reči tokom rasprave može mnogo da pomogne. Da biste imali konstruktivnu raspravu, izbegavajte ove reči. Mnogo je bolje reći, na primer: "Ponekad si vrlo pažljiv/a prema meni i to baš volim. Ali, ponekad si veoma bezobziran/bezobzirna i to me povređuje".

Time im stavljate do znanja da imaju izbor, ali da često prave pogrešan i dajete im šansu da to promene.

Ne izigravajte žrtvu

Izigravanje žrtve je način da pokušate da naterate partnera da se, iz sažaljenja, ponaša kako vi želite.

Ali, to vas dugoročno neće nigde odvesti. Vi želite da partner "izabere" vas zato što to želi, a ne zato što vas sažaljeva.

Uostalom, nije fer da on/ona ne može da izrazi svoja osećanja jer ste vi osetljivi na određenu temu.

Budite iskreni

Da bi veza ili brak opstali, potrebno je da se oba partnera osećaju prijatno, da mogu da budu ono što jesu, da mogu slobodno da izraze svoje mišljenje. Dakle, da iskreno i jasno mogu da kažu ono što misle.

Međutim, to ne znači da tokom rasprave možete da govorite šta vam padne na pamet, nepromišljeno. Ne kažemo da treba da lažete, već samo da birate reči kojima nećete povrediti partnera. Razgovarajte o problemu, ali potrudite se da ne budete sebični i da ne mislite samo o svojim osećanjima.

(Mondo.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar