Direktor "Šuma" na nišanu sindikata

Zbog kašnjenja plata i pretnji otkazom ako ne pristupe “žutom” sindikatu pod kontrolom menadžmenta, radnicima je dogorelo do nokata.  Prema najavama iz Jedinstvene udružene sindikalne organizacije "Šuma RS", radnici svih šumskih gazdinstava, od Sokoca do Banjaluke, mogli bi već sredinom meseca stupiti u generalni štrajk jer se problemi gomilaju, a rokovi za donošenje kolektivnog ugovora, koji bi zaštitio radnička prava, ističu.

Republika Srpska 03.06.2017 | 13:30
Direktor "Šuma" na nišanu sindikata
Šumari ne isključuju ni ulične proteste i podnošenje krivičnih prijava protiv generalnog direktora Riste Marića i direktora pojedinih šumskih gazdinstava zbog, kako tvrde, nezakonitog mešanja u rad sindikata.

"Neki direktori šumskih gazdinstava još nisu uplatili februarsku platu, a nastoje već pola godine da formiraju “žuti” sindikat, koji bi im bio po volji i radio po njihovom diktatu", kaže predsednik ove sindikalne organizacije Dušan Marković.

Tvrdi da radnici „pod pritiskom i pretnjom otkazom”, potpisuju pristupnice žutom sindikatu, što je atak na njihova ljudska i radnička prava.

Njegova zamenica Slavica Elez dodaje da direktor opstruiše potpisivanje kolektivnog ugovora, pod izgovorom da ne postoji reprezentativni sindikat.

"Imamo rešenje Ministarstva rada o reprezentativnosti i uputili smo ga direktoru. Rok za njegov odgovor ističe za 12 dana, a sledeći korak je kolektivni ugovor. Ako poslodavac nastavi da opstruiše i zateže sa potpisivanjem kolektivnog ugovora, mi ćemo isti dan kad rok istekne, pokrenuti postupak za stupanje u generalni štrajk", kaže Slavica Elez, dodajući da je 90 odsto radnika “Šuma RS” učlanjeno u Jedinstvenu sindikalnu organizaciju.



Ona je dodala da je sindikat već sprečio usvajanje nezakonitog pravilnika o radu i pokušaj menadžmenta da “progura” smanjenje plata.

"Hoće da nam smanje i naknade za topli obrok i prevoz, vodeći se odlukom Vlade RS da se ove naknade umanje budžetskim korisnicima. Ali, mi nismo budžetski korisnici, mi živimo od svog rada. “Šume RS” su preduzeće u kome se mnogo radi i može se mnogo zaraditi i naplatiti", kaže Elezova.

Direktor Risto Marić tvrdi da se ne upliće u rad sindikata i da “ne zna šta znači izraz žuti sindikat”.

"Insinuacije onih koji tvrde da su reprezentativni sindikat neću da komentarišem, samo ću reći da reprezentativnost ne određuje Minstarstvo, nego poslodavac i da je postupak o utvrđivanju reprezentativnosti u toku. Ne zatežem sa donošenjem kolektivnog ugovora ja, nego oni", poručio je Marić i dodao da će pregovori o kolektivnom ugovoru biti završeni do 1. jula.

"Radnici “Šuma RS” ne mogu overiti zdravstvene knjižice, zbog neuplaćenih doprinosa, plate kasne, a radna disciplina i motivacija za rad su narušene. Mešanje u rad sindikata samo dodatno komplikuje situaciju", tvrdi Dušan Marković.

Izvor: Blic

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Bože mili

03.06.2017 12:12

Pa ovaj Marić je obična antraga. Dužan milione, a postavili ga da se spasi. Sve to radi na način da ošteti radnike. Ne piše nam se dobro nikako.

ODGOVORITE
Name

re

03.06.2017 12:26

Ali i prethodni su mu ostavili vruc krompir..........!!

Name

Re boze mili

03.06.2017 18:11

U firmi se prica da je ojadio neku banku.

Name

Prase

03.06.2017 19:28

Vile u ruke.i. boc.

Name

Iskreno

03.06.2017 19:35

Iskreno nema on puno prostora da nešto uradi sve i kada bi znao. Istog trena se može cijena bar nekih sortimenata podići za 10 %. Ali da li bi bilo prostora da i dalje direktori uzimaju 10% i to u dva navrata : onima što sijeku šumu i izvlače i onima koji kupuju trupce. Dižite cijenu sortimenata Lopovi jedni pa nismo mi ludi. Ali nedaju Tajkuni koji kupuju tu robu.

Name

Gradiška

03.06.2017 12:45

Inače glupost je što ovu funkciju povjeravaju socijalistima. Inače njima ne treba povjeriti i seoska groblja- A drugo, ovaj direktor ne zna razlikovati bukvu od vrbe, niti grabić od šipka.On treba laganice da se pakuje,dogovoreno je da umjesto njega dođe stručan čovjek.I još na kraju da kažem, nije se trebao zamjeriti sindikalcu,borcu VRS i ljudini Vladi Pavloviću.

ODGOVORITE
Name

Bole

03.06.2017 13:07

Jedan je Vlado.E moj Risto, više ništa neće biti isto.

Name

Pa ti vidi

03.06.2017 12:48

Samo kradite. Narod vam više kliče što više kradete i pljačkate. Kakav malouman narod. Retardi tupavi.

ODGOVORITE
Name

Brzi

03.06.2017 12:49

Ja ovoj hoće da privatizuje srpske šume. Šta se radi od Kalinovika pa dalje to je strašno samo se seče šuma i krade.

ODGOVORITE
Name

re

03.06.2017 13:03

Davno bi to oni uradili da ne postoji gruntovni vlasnik. Nesto mi se ovi tzv jugosloveni,komunjare itd ne hvale o konfiskaciji psle II sv rata. A ovi o povratu imovine ni govora o tome????

Name

modričanin

03.06.2017 13:07

Nemojte ljudi,ko Boga vas molim,još samo do kraja godine i odo ja sam.

ODGOVORITE
Name

Brzi

03.06.2017 13:30

Šta ovaj radi to je van pameti možeš misliti šume pa gubita... Lopovluk i kriminal. Katastrofa...

ODGOVORITE
Name

DEENESOVAC

03.06.2017 13:49

E tako treba najuriti i onog ministra Savanovića i on je sicialista. Sosialisti su štetnici, oni samo sve obatale. Načisto.

ODGOVORITE
Name

Feko

03.06.2017 14:14

Socijlisti su cvjećke.

Name

Sumar

03.06.2017 16:18

U sg Romanija Sokolac Vidojevic Dragan sa svojim pulenima pokrade sve zivo!!!

ODGOVORITE
Name

Moda IV

03.06.2017 19:42

Zanima me, nose li lugari još uvijek vatreno oružje za odbranu od ,,DIVLJAČI"?

ODGOVORITE
Name

brzi

03.06.2017 20:33

Jadni Risto ,jadan ti je i direktor Sg Birac Vlasenica pokrade sve on i njegovi kleptomani Gumaleza,Sikuljak,Ivan,Becar,Balvanas,Zoro!!Fino drustvance!Direktor Kurtuma i Balvanas su vec bili u hapsani 2007 ali ih jadni Risto opet rehalibitovo i postavio da opet kradu i za njega a bogami i za sebe!! Pozdrav za velikog srbina Vladu Pavlovica samo napred i nebojse postenje je sa tobom a lopovi su u zutom sindikatu!

ODGOVORITE