Danas sastanak lidera u Kranju

U Kranju će danas biti održan sastanak lidera "Brdo-Brioni procesa" koji će biti posvećen stabilnosti na području jugoistočne Evrope.

Region 03.06.2017 | 07:56
Danas sastanak lidera u Kranju
Domaćini sastanka su predsjednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Kolinda Grabar Kitarović, koji su pozive za učešće uputili članovima Predsjedništva BiH, kao i predsjednicima Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i samoproglašenog Kosova.

Poseban gost biće predsjednik Njemačke Frank Valter Štajnmajer.

Delegaciju BiH na samitu lidera regiona na Brdu kod Kranja predvodiće hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, a učestvovaće i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će takođe učestvovati na sutrašnjem sastanku u Kranju, imaće bilateralni susret sa Štanmajerom, kao i sa Čovićem i predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Učešće na sastanku u Kranju potvrdio je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Ranije je saopšteno da je cilj ovogodišnjeg sastanka "Brdo-Brioni procesa" jačanje povjerenja i posvećenosti stabilnosti i pomirenja na području jugoistočne Evrope, zatim jačanje političkog dijaloga, te predanost rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja među susjednim državama.

Proces "Brdo-Brioni" pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. godine kako bi se regionalnom saradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabilizovale prilike u jugoistočnoj Evropi.

Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe zvaničnici iz jugoistočne Evrope sa počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU, koja time postaje učesnik dijaloga.

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Zalud

03.06.2017 06:07

Kakvi jalovi i potpuno nekorisni sastanci. Kakva regionalna stabilnost i povjerenje? Sve je to samopromocija onih koji misle da nešto znače u evropskim razmjerama. Pa koji je ovo po redu sastanak i koji od njih je donio neke rezultate i poboljšanja? Zalud.

ODGOVORITE
Name

Brzi

03.06.2017 06:25

Ne mogu jedni bez drugih.ex.ju.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

03.06.2017 07:21

Sastanak čega?????? Pa ovi ne bi mogli biti ni lideri u kokošinjcu u kom ima kokot svi zajedno nisu u stanju čuvati pet ovaca na papiru a druga je priča što smo mi gluplji i od ovaca i od kokoši.

ODGOVORITE
Name

dzoni

03.06.2017 07:25

To su karine,kakav jad i lider!!!Lider je Putin,lider je predsjednik Kine,Madjarske,Bjelorusije!!!

ODGOVORITE
Name

seh Dzoni

03.06.2017 12:50

E bas tako karine od državnika. Dobro si ih procenio svaka čast. A tek ovaj iz Srbije,sve kao ne priznaje vlast na Kosovu a kad Svabo zovne ide i čuti.Mars bre bitange jedne ni grama dostojanstva.