Regionalni lideri u Sloveniji

U Sloveniji će se u subotu održati novi godišnji sastanak lidera država jugoistočne Evrope koje učestvuju u procesu Brdo-Brioni, koji su ga pokrenule Slovenija i Hrvatska radi stabilizacije i jačanja saradnje zemalja tzv. zapadnog Balkana, a poseban gost skupa, koji se održava na Brdu kod Kranja biće predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Region 01.06.2017 | 13:55
Regionalni lideri u Sloveniji
Na poziv da učestvuju na značajnom skupu, hrvatska predsjednica Koklinda Grabar Kitarović i slovenački predsjednik Borut Pahor, sredinom maja prenijeli na međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji u Budvi u Crnoj Gori, odazvali su se novi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, članovi predsjedništva BiH - Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, zatim Hašim Tači, Đorđe Ivanov te albanski predsjednik Bujar Nišani, prenosi Hina pisanje slovenačkih medija.

Prema najavama iz Kancelarije slovenačkog predsjednika, cilj je novog u nizu susreta lidera iz regije, koji se već niz godina održavaju na svim nivoima, jeste želja da se ojačaju međusobno povjerenje, privrženost stabilnosti i evropskim vrijednostima u regiji jugoistočne Evrope.

Slovenački predsjednik, za kojega je susret značajan i zato jer dolazi pri kraju njegovog uspješnog prvog mandata, u posljenje vrijeme je dao više izjava u kojima je upozorio na potrebu jačanja stalnih kontakata i političkog dijaloga u okruženju i susjedstvu Evropske unije, što prema njegovoj ocjeni uključuje i trajni rad na rješavanju nekih još otvorenih pitanja, posebno u svjetlu aktualne bezbjednosne i političke situacije u Evropi koja to zahtijeva.

Kao i obično, uz samit lidera jugoistočne Evrope i ovaj će se put na marginama regionalne konferencije, prema očekivanjima, održati i više bilateralnih susreta.

Očekuje se da će i njemački predsjednik iznijeti stav Njemačke o potrebi približavanja država u regiji Evropskoj uniji i evropskim vrijednostima te jačanju međusobne saradnje, kako su to na susretima lidera iz jugoistočne Evrope i ranije činili posebni gosti iz najuticajnijih zemalja Evrope i svijeta.

Na dosadašnjim susretima lidera država iz jugoistočne Evrope kao posebni gosti učestvovali su francuski predsjednik Fransoa Oland (2013.), njemačka kancelarka Angela Merkel (2014.), austrijski predsjednik Hajnc Fišer (2015.), potpredsjednik SAD-a Džo Bajden i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk (2015.), te italijanski predsjednik Serđo Matarela (2016.).

(Fena)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Karadoz

01.06.2017 12:21

Jel ce da bude i ova Hrvatska Barbika?

ODGOVORITE
Name

Trge

01.06.2017 12:52

Koji ce k.rac tamo. Slovenija se izdvojila i razvalila Jugoslaviju, cime je otpoceo krvavi gradjanski rat. Da ne bi sad opet neku drugu da Emona bude glavi grad. Nema nista od toga, Dolenjska ce Italiji,a Gorenjska Austriji.

ODGOVORITE